Rente creditcard

Rente creditcard

Wat is de rente die je dient te betalen over het openstaande saldo van een creditcard? En ontvang je ook rente indien je over een positief saldo beschikt? Je leest het allemaal op deze pagina.

Op tijd betalen zonder rente

Indien je de rekening van de creditcard op tijd betaald, dan ben je geen rente verschuldigd. Na het ontvangst van de afrekening, dien je deze binnen de betalingstermijn te voldoen. De verschillende betalingstermijnen zijn als volgt:

CreditcardZelf overmakenAutomatische incasso
Visa21 dagen5- 7 dagen
Mastercard21 dagen5- 7 dagen
American Express30 dagen5 -8 dagen

Bij een automatische incasso zal het bedrag na ongeveer 5 tot 8 dagen van de rekening worden afgeschreven. Indien jezelf de rekening betaalt, dan heb je langer de tijd. 

Een hoge rente bij een te late betaling

Indien je vergeet de afrekening van de creditcard op tijd te betalen, dan zal er een hoge rente in rekening worden gebracht. Dit is voor alle creditcards het geval. 

CreditcardRente
Visa10%
Mastercard10%
American Express2,5% boete per maand

Bij American Express wordt er niet gesproken over rente die in rekening wordt gebracht, maar over een boete. Deze boete bedraagt 2,5% van het openstaande bedrag, met een minimum van 15€. Deze boete wordt elke maand opnieuw in rekening gebracht.

De rente van 10% is gelijk aan de maximale rente die aan burgers op dit moment in rekening mag worden gebracht. Waarschijnlijk is het maar goed dat er door de overheid een maximum is gesteld aan de rente die mag worden berekend. Het is niet ondenkbaar dat de rente anders nog hoger zou zijn.

De kosten van gespreid betalen

Veel creditcardmaatschappijen bieden de mogelijkheid aan om gebruik te maken van een gespreid betalen mogelijkheid. Dit kan in sommige gevallen handig zijn.

Indien je niet over voldoende geld beschikt om de rekening van de creditcard in een keer te voldoen, kan dit uitkomst bieden.

Er zijn echter wel hoge kosten verbonden aan deze mogelijkheid van gespreid betalen. De rente die in rekening wordt gebracht is gelijk aan de rente die geldt bij een te late betaling.

Het is dus gewoonweg een erg dure vorm van lenen. Zo is de rente vergelijkbaar met de rente op een minilening.

Creditcard rekening betalen

Ontvang je rente over een positief saldo?

Aangezien je veel rente dient te betalen indien je een achterstand hebt bij het betalen van een rekening, zou je mogen verwachten dat je aan de andere kant ook rente ontvangt indien je over een positief saldo beschikt. Een positief saldo is mogelijk indien je meer geld overmaakt dan het saldo van de openstaande rekening. 

Dit kan soms handig zijn indien je bijvoorbeeld op vakantie gaat. In dat geval voorkom je een hoge rekening achteraf. Extra geld storten zorgt er ook voor dat je op die manier extra bestedingsruimte hebt tijdens de vakantie.

In de praktijk ontvang je echter geen rente meer over een positief saldo. Net zoals dit het geval is bij de rente op een spaarrekening heeft de rente op een positief saldo op een creditcard ook het nulpunt bereikt.

Wat als je de rekening niet kan betalen?

Indien je niet in staat bent om de rekening van de creditcard te betalen, dan is het voordeliger om op zoek te gaan naar een andere lening. De rente die in rekening wordt gebracht bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening is aanzienlijk lager. Dit zal je uiteindelijk dan ook veel geld gaan besparen.

Wel is het zo dat je in aanmerking dient te komen voor een dergelijke lening. Zo zal je een bkr toetsing dienen te ondergaan en dient ook jouw inkomen hoog genoeg te zijn om jou een lening te verstrekken.

Onze mening en conclusie

In onze opinie is het altijd verstandig om de creditcardrekening op tijd te betalen. De kosten die in rekening worden gebracht bij een te late betaling zijn enorm. Daarnaast klinkt de mogelijkheid van gespreid betalen aantrekkelijk, maar het is wel ontzettend duur. In plaats van gespreid betalen is het voordeliger om op een andere manier geld te lenen, om zodoende de creditcardrekening in een keer te voldoen.

Dit klinkt misschien eenvoudiger dan dat het in de praktijk is, maar door verstandig om te gaan met een creditcard kan je de hoge rente die in rekening wordt gebracht voorkomen. 

Vanuit dat oogpunt kan je ook  overwegen om gebruik te maken van een prepaid creditcard. Op die manier voorkom je dat je achterstanden oploopt, waardoor je een hoge rente dient te gaan betalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *