Rekening openen voor vriendengroep

Rekening openen voor vriendengroep

Wil je een rekening openen voor een vriendengroep? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Des te hoger het bedrag op de bankrekening, des te belangrijker dit wordt.

Gevaren van een gedeelde bankrekening

Je kunt bij elke bank een bankrekening openen op naam van een van de vrienden. Hij of zij beheerd dan het geld. Hier zijn dan direct een aantal nadelen aan verbonden:

  • Degene die de bankrekening op zijn naam heeft staan zal dit bij zijn vermogen dienen op te tellen en hier eventueel vermogensbelasting over moeten betalen.
  • Andere vrienden hebben geen toegang tot het geld. Je bent afhankelijk van de houder van de rekening voor het doen van betalingen en het beheer van het geld.
  • Mocht er onverhoopt ruzie ontstaan in de vriendengroep, dan kan je niet zomaar aanspraak maken op het geld dat je hebt ingelegd. Je bent hierbij afhankelijk van degene die de rekening beheerd.

 

Door het openen van een gezamenlijke rekening kan je ervoor zorgen dat meer dan 1 persoon toegang heeft tot de bankrekening. Wel dien je te betalen voor elke persoon die je extra toevoegt.

Hoeveel wil je gaan sparen als vriendengroep?

Is het doel van het openen van een bankrekening voor een vriendengroep om gewoon een klein bedrag achter de hand te hebben, om een keer iets leuks te gaan doen, dan zal het niet zo'n vaart lopen.

Is het doel echter om als vriendengroep in de toekomst een dure vakantie te gaan maken, dan wordt het een andere verhaal.

Rekening openen voor een vriendengroep

Afhankelijk van de kosten van de vakantie en de grote van de vriendengroep kan het bedrag dan behoorlijk oplopen.

Deze twee factoren bepalen wat de beste optie is om een rekening te openen voor een vriendengroep.

Een officiële vereniging of stichting oprichten

Ga je een rekening openen voor een vriendengroep met als doel een echt groot bedrag bij elkaar te sparen, dan is het oprichten van een stichting of vereniging aan te raden. 

Vanuit het belasting oogpunt is er dan geen van de vrienden voor het gehele bedrag verantwoordelijk om belasting over het vermogen af te dragen.

Daarnaast kan je in de statuten exact vastleggen wat er dient te gebeuren in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als iemand uit de vriendengroep wil stappen, wat er dan met het bedrag dat hij of zij heeft ingelegd dient te gebeuren. Ook de tekeningsbevoegdheid kan via de statuten op een goede manier worden geregeld.

Het lijkt misschien erg omslachtig, maar je zou hier zeker of na dienen te denken.

Speciale bankrekening voor vriendengroepen

Met name de fintech banken bieden goede opties voor het openen van een rekening voor een vriendengroep.

bunq

De bunq bank biedt de mogelijkheid om een bankrekening aan te maken, speciaal voor groepen. Dit maakt het eenvoudig om voor een gezamenlijk doel te sparen. Deze optie is beschikbaar voor zowel bunq EasyMoney als EasyGreen.

EasyMoney is beschikbaar voor 10,99 euro per maand en EasyGreen voor 17,99 euro per maand. Indien je nog geen rekening hebt bij bunq, dien je deze eerst te openen, voordat je gebruik kunt maken van deze geavanceerde optie.

√ Eenvoudig een gezamenlijke rekening aanmaken
√ Open maximaal 25 betaalrekeningen
√ Inclusief gratis prepaid creditcard

N26

De N26 biedt een gelijkwaardige optie aan. Bij de N26 heet dit N26 spaces. Op die manier kan je een gezamenlijk spaardoel aanmaken en daarna tot maximaal 10 personen uitnodigen om mee te sparen. 

Deze opties is echter alleen beschikbaar bij een betaalde bankrekening en niet bij de gratis bankrekening. Je hebt minimaal de N26 smart rekening nodig, welke 4,90 euro per maand kost.

Shared spaces is ook ideaal voor bijvoorbeeld het betalen van de vaste lasten wanneer je gaat samenwonen en nog niet al jouw financiële zaken wilt delen. Op die manier kan een ieder zijn deel van de vaste lasten overmaken naar de shared space die hiervoor is aangemaakt.

√ Sparen met vrienden via shares spaces
√ Zeer gebruiksvriendelijke app
√ Direct online te openen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *