Iedereen weet wie de bedenker van Bitcoin is, of juist eigenlijk niet. De bedenker is het pseudoniem Satoshi Nakamoto, waarvan niemand weet wie hier daadwerkelijk achter zit. Craig Wright, de Australische zakenman die eerder beweerde dat hij de bedenker van Bitcoin was, wordt nu aangeklaagd voor maar liefst 5 miljard dollar.Is dit de eerste van meerdere rechtszaken om Bitcoin? Lees het op geldzaken.
In 2016 kwam Wright met diverse documenten waarin stond dat hij de Bitcoin bedenker was. Deze documenten leverde hij aan de BBC en andere media. Nadat er sterk getwijfeld werd aan het bewijsmateriaal, bedacht ‘Bitcoin uitvinder’ Wright zich. Hij verklaarde niet langer met nieuw bewijsmateriaal te komen. Zijn beweringen of ontkenningen zijn echter niet de reden van de aanklacht van 5 miljard dollar.
W&K Info Defence Research
Craig Wright had samen met zakenman Dave Kleiman een bedrijf: W&K Info Defence Research (jawel: de W van Wraight en de K van Kleiman). Samen had het duo 1,1 miljoen bitcoins in bezit. Vijf jaar geleden overleed Dave Kleiman. De broer van Dave Kleiman verdenkt Wright ervan dat deze contracten heeft vervalst, om zich de 1,1 miljoen bitcoins toe te eigenen. Ook zou het gaan om het intellectueel eigendom op de blockchain technologie, dat door het vervalsen van Kleimans handtekeningen ook aan Wright toebehoort.
De broer van de overleden Dave Kleiman laat dit niet zomaar over zich heen gaan. Hij heeft de Australische zakenman Wright nu aangeklaagd voor een bedrag van maar liefst 5 miljard dollar. Het valt nog te bezien of dit bedrag wordt toegekend. Met de huidige koers zijn de 1,1 miljoen bitcoins in ieder geval meer dan 11 miljard dollar waard. Het lijkt er dus op dat de broer van Dave kleiman in ieder geval de helft terug wil hebben.
Rechtszaken om Bitcoin
Het is niet de eerste keer dat er een rechtszaak rondom Bitcoin plaatsvindt. Ook in eigen land draait het allemaal om de cryptomunt. In januari 2018 eiste justitie 6 jaar cel tegen de Rotterdammer Melvin van E. Deze zou tussen 2014 en 2015 minstens 10 miljoen euro hebben witgewassen, onder meer door het omwisselen van grote hoeveelheden bitcoins voor cash geld.
Overigens verdient de overheid miljoenen met zogenaamde criminele bitcoins. Zo werden er in verschillende Nederlandse rechtszaken honderden bitcoins in beslag genomen, die de overheid snel inwisselt tegen klinkende euro’s.
Andere cryptocurrency
De vraag is natuurlijk hoe zal het andere cryptomunten zoals de digitale gulden of één van de antshares zal vergaan. De uitkomst van het Bitcoin proces zal dan ook op de voet worden gevolgd.