Profit first

Profit first

Profit first is komen overwaaien vanuit Amerika. Zoals eigenlijk met veel van dit soort concepten het geval is, het concept is eigenlijk vrij simpel. De discipline opbrengen om een dergelijk concept systematisch en altijd toe te passen, dat is de grote uitdaging. Wat vinden wij van het concept dat geïntroduceerd is door Mike Michalowicz?

Het principe van profit first

Jouw geld gaat verdelen over verschillende spaarpotjes, dat is het principe van profit first. Daarbij krijgt de spaarpot winst de prioriteit. Voordat je geld gaat uitgeven, zorg je eerst dat jouw winst is veiliggesteld. 

Voor elke spaarpot maak je een aparte bankrekening aan. Dit heeft als voordeel dat je direct kan zien over hoeveel saldo en geld je voor verschillende zaken beschikt. Hierbij kan je kiezen om een bankrekening voor de kosten aan te maken, of je zou dit nog verder kunnen onderverdelen naar een bankrekening voor verschillende kosten. 

Bijvoorbeeld een bankrekening of spaarpot voor de marketingkosten en een andere voor de reiskosten. Op die manier neem je de continue discussie of afwegingen tussen kosten en winst van tafel. Je regelt dit op voorhand.

Het geld apart zetten op aparte bankreningen

Van belang is dat je daadwerkelijk het geld op aparte bankrekening gaat zetten. Dit doe je op basis van bepaalde percentages.

Bijvoorbeeld als er een bedrag binnenkomst op de omzetrekening, dan boek je 30% naar de bankrekening voor de kosten, 10% als winst, 30% voor te betalen belastingen en 30% voor het uit te betalen salaris.  

Profit first spaarrekeningen

Dat is het basisprincipe van de profit first methode. Op het moment dat er geld binnenkomt, zorg je er eerst voor dat je winst zeker stelt. Je laat niet al het geld op de lopende rekening staan, maar in plaats daarvan stort je een bedrag direct op de winstrekening.

Hierbij is de internationale formule omzet - kosten = winst erg simpel, maar uiteraard wel een absolute waarheid. Het boek laat zien hoe dit in de praktijk werkt.

Op die manier zou je als ondernemer zijnde altijd voldoende geld achter de hand moeten hebben. Dit leidt vervolgens weer tot meer rust, hetgeen het ondernemen ten goede komt. Het is als het ware een nieuwe manier van omgaan met geld.

Het gebruik van verborgen spaarrekeningen

Daarnaast wordt er nog aanbevolen om voor met name de spaarrekening waar je de winst naar overmaakt, dit als het ware als een verborgen spaarrekening aan te houden. Dit dient ervoor te zorgen dat je geld toch niet aan iets anders gaat uitgeven. Je dient hiervoor echt een aparte spaarrekening te openenen om dit concept goed uit te voeren.

Je kan hiervoor bijvoorbeeld een rekening openen bij een andere bank dan waar je jouw standaard bankzaken hebt ondergebracht.

Leidt dit tot een financieel gezond en winstgevend bedrijf?

Of dit daadwerkelijk de weg is naar een financieel succesvol bedrijf, dat vraag ik me af. Het hangt heel erg van het type onderneming en de staat van de onderneming af, of dit gaat werken.

Persoonlijk vind ik de naam ook niet correct. Je kan dan wel winst overboeken naar een aparte betaalrekening of spaarrekening, maar de winst wordt toch echt door de boekhouding bepaald en niet door het overboeken van geld. Het is eigenlijk meer een cashflow gerichte methode.

Investeren en groeien

Stel dat je jouw onderneming aan het uitbouwen bent. Dat vraagt om investeringen. Eigenlijk is op dat moment de winst van ondergeschikt belang. Door te investeren zal je in de toekomst veel meer winst gaan maken. 

Om op dat tijdstip halsstarrig vast te houden en het principe van profit first te hanteren, zal de groei van jouw onderneming hier negatieve gevolgen van kunnen ondervinden.

Groei en investeren

Als je bijvoorbeeld kijkt naar bedrijven zoals Uber en Tesla, die een ontzettend hoge waarde vertegenwoordigen, dan hebben die bedrijven het maken van winst ondergeschikt gemaakt. Groei is hetgeen wat bovenaan staat. 

Zouden die bedrijven het profit first principe hebben toegepast, dan zouden zij op dit moment veel minder waard zijn. Of zelfs niet meer bestaan. De stelling dat dit concept de financiële wereld volledig op zijn kop heeft gezet, is in mijn ogen dan ook onzin. 

Voor wie is deze methode geschikt?

Het profit first principe is geschikt voor solide bedrijven, die de zaakjes op orde hebben en daarnaast geen grote groei ambities hebben. Ben je bijvoorbeeld ZZP`er en realiseer je een goede omzet, dan zou ik inderdaad zeggen begin er vandaag nog mee. Maar begin hier als startende ondernemer niet vanaf de allereerste dag mee. 

Er wordt wel eens geclaimd dat de methode laat zien dat iedere ondernemer hier baat bij heeft. Daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. De kans dat je de allereerste dag een financieel gezonder onderneming hebt, bij het toepassen van de profit first methodologie, acht ik persoonlijk niet zo groot.

Kan een niet ondernemer dit toepassen

Persoonlijk vind ik de methode veel geschikter voor niet ondernemers. Hetgeen je normaal als profit aanmerkt, ga je dan in de categorie sparen plaatsen. Als niet ondernemer heb je niet te maken met investeringen om jouw onderneming te laten groeien. 

Hierdoor krijg je niet te maken met zaken zoals ROI en dergelijke. Het is doorgaans gewoon geld wat je uitgeeft om iets leuks te doen.

Dat je elke euro die binnenkomt veiligstelt, door het binnenkomende geld te verdelen over verschillende bankrekeningen, vind ik persoonlijk een slimme zet. Op die manier zorg je ervoor dat er aan het einde van het jaar hopelijk wat overblijft.

Het kan het zeker geen kwaad om dit boek eens te lezen. Je pikt altijd wel dingen op, zoals bij iedere training het geval  is. Vanuit dat oogpunt zijn bijvoorbeeld ook de crypto masterclass of de daytrading masterclass waardevolle trainingen waar je iets van op kunt steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *