Pinnen in het buitenland

Pinnen in het buitenland

Pinnen in het buitenland is niet altijd gratis. Het is inmiddels wel in veel meer landen gratis geworden. Voorheen diende je zelfs te betalen voor het pinnen net over de grens. Toch is het verstandig, indien je naar het buitenland vertrekt, op voorhand te checken of het pinnen in het land van bestemming gratis is. En zo niet, zorg ervoor dat je precies weet hoeveel dit kost.

Pinnen buiten Europa is overigens bij bijna geen een bank gratis.

Pinnen binnen de SEPA zone

Inmiddels is bij alle banken het pinnen binnen de EUROlanden gratis. Ga je pinnen in een SEPA land, waar de EURO niet als wettig betaalmiddel wordt gehanteerd, dan is dit meestal niet gratis. Er zijn enkele uitzonderingen en dat zijn de online banken zoals de N26 en Bunq. Bij de Openbank is het pinnen bij een filiaal van de bank Santander overigens altijd gratis. Waar ter wereld je dit ook doet.

Hoeveel ga je betalen voor pinnen in het buitenland buiten de SEPA zone?

De grote vraag is nu natuurlijk hoeveel kost het dan om geld op te nemen in vreemde valuta. Wij hebben de kosten van de belangrijkste banken op een rij gezet. Let wel dat dit de huidige stand van zaken is, dat wil zeggen september 2020. De kosten zijn nogal eens aan verandering onderhevig, dus dubbelchecken bij jouw bank hoeveel het geld opnemen in het buitenland is ons inziens altijd aan te raden.

In de onderstaande tabel hebben we de kosten weergegeven zoals deze op dit moment van kracht zijn:

BankVaste kostenwisselkoersopslag
Rabobank€ 3,501,2%
ABN AMRO€ 2,251,2%
ASN€ 4,000,0%
SNS€ 4,000,0%
ING€ 2,501,2%
KNAB€ 0,000,5%
Bunq**€ 0,000,0%
N26*€ 0,000,0%
Openbank***€ 0,001,5%

*Bunq: 10 opnames per maand gratis, daarna 0,99€ per opname
**N26: Voor opnamens met de mastercard. Met de maestro kaart betaal je 1,7% net zoals voor een business account.
*** Het opnemen van geld bij een filiaal van de bank Santander is wereldwijd gratis met een pas van de openbank.

Om een voorbeeld te geven van hoeveel het je gaat kosten indien je voor een bedrag van 250€ aan vreemde valuta gaat pinnen, hebben we het volgende overzicht samengesteld:

BankKosten% van het gepinde bedrag
Rabobank€ 6,502,6%
ABN AMRO€ 5,252,1%
ASN€ 4,001,6%
SNS€ 4,001,6%
ING€ 5,502,2%
KNAB€ 1,250,5%
Bunq€ 0,000,0%
N26€ 0,000,0%
Openbank€ 3,751,5%

Buitenlandse termen bij een geldautomaat in het buitenland

Bij het contant geld opnemen in het buitenland kom je regelmatig een aantal termen tegen die wij in Nederland niet kennen. Zo zie je vaak de term current checking account voorbij komen. Dit is de Engelse term voor wat wij een betaalrekening noemen. Zie je de term credit account, dan gaat het om pinnen met een creditcard.

Let ook op de wisselkoersopslag

Naast de vaste kosten die in rekening worden gebracht bij het in het buitenland geld opnemen van contant geld, wordt er bij andere valuta dan de euro ook een wisselkoersopslag toegepast. 

Dit zijn in onze ogen eigenlijk extra en ook verborgen kosten. Hoeveel de wisselkoersopslag bedraagt is niet altijd even eenvoudig te achterhalen. Zelfs al neem je geld op bij een buitenlands filiaal van jouw eigen bank, dan nog worden deze kosten in rekening gebracht.

Waarom zou je veel contant geld opnemen?

Persoonlijk zijn wij van mening dat het opnemen van veel contant geld in veel landen eigenlijk niet langer noodzakelijk is.  

Je kan immers op veel plekken betalen met je betaalpas of creditcard.

Op die manier voorkom je dat je aan het einde van de vakantie blijft zitten met de overgebleven vreemde valuta.

Terugwisselen van vreemde valuta bij buitenlandse banken is vaak een dure aangelegenheid. Van het oorspronkelijke bedrag blijft dan nog maar weinig over.

Waarom contant geld opnemen

Hoe zit het met betalen met een  bankpas of creditcard?

Ook bij het gebruik van een betaalpas of creditcards wordt er bijna altijd een wisselkoersopslag toegepast. De uitzonderingen hierop zijn de N26 en de Bunq bank. Zij hanteren gewoon de officiële middenkoers. 

Een bankrekening openen bij deze banken om zodoende goedkoop in het buitenland te kunnen betalen, of om contant geld op te nemen, is in onze ogen dan ook een verstandige keuze.

Geld wisselen of geld pinnen in het buitenland?

Je kan natuurlijk ook contant geld meenemen en dit wisselen naar de lokale munteenheid van het land van bestemming. Dit is echter een van de duurste opties om aan de lokale munteenheid te komen. Je dient vaak een behoorlijk bedrag aan commissie te betalen en daarnaast worden de euro`s tegen een onvoordelige wisselkoers omgerekend.

In sommige landen ontkom je er echter niet aan. Cuba is hiervan waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Gelukkig wordt het aantal landen waar je niet kan pinnen of waar je niet goed terecht kan met een creditcard of betaalpas, steeds kleiner. 

Hierdoor wordt het betalen in het buitenland steeds eenvoudiger en ook nog eens goedkoper.

Gratis pinnen met een online bankrekening

Indien je een bankrekening opent bij een internetbank zoals de Openbank, Bunq of N26, ben je veel goedkoper uit met het pinnen in het buitenland. In onze ogen zou dit ook altijd zo moeten zijn. 

Waarom dien je per opname kosten te betalen, indien je geld opneemt wat gewoon van jou is. Je dient gewoonweg te betalen voor iets wat jouw eigendom is. Dat is op zich best wel vreemd te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *