p2p investeren

p2p investeren

Waarom is p2p investeren zo populair op het moment? In onze opinie is dit volstrekt logisch. Wij hebben de redenen op een rij gezet, waarom peer to peer leningen op het moment zo sterk aan populariteit aan het winnen zijn. 

Zowel uit oogpunt van beleggers als investeerders neemt de populariteit toe.

1. Hoge rendementen

Hoge rendementen is iets wat elke belegger aanspreekt. Zeker als je het tegen de rendementen van het sparen afzet, dan zijn de rendementen enorm hoog. Dat je een hoger rendement kunt behalen dan bij sparen, is overigen niet zo moeilijk. 

Echter, de rendementen liggen regelmatig ook fors hoger dan bij beleggen op de beurs. De rendementen verschillen wel per platform dat je kunt gebruiken om een p2p portfolio aan te leggen. Lender Spender, een Nederlands platform,  biedt een verwacht rendement van 4%. Kijk je naar een crowdfunding platform zoals Crowdestor, dan vind je p2p leningen met een rendement welke kunnen oplopen tot boven de 20%.

Voor mensen die zich afvragen wat te doen met spaargeld, zijn dit interessante opties.

p2p investeren rendementen

Het rendement komt tot stand door vraag en aanbod. Het gaat tenslotte om een soort van marktplaats. 

Het risico van de investeringen

Wel is het van belang om goed doordrongen te zijn van de risico`s van p2p beleggen. Indien je een p2p project vindt waarin je kunt investeren met bijvoorbeeld een rendement van 20%, dan zal het bijna altijd gaan om een risicovol project. 

Hierbij is het van belang om te beseffen dat indien er 20% rendement wordt geboden, dat het mogelijk zou moeten zijn om via een bank een aanzienlijk goedkopere financiering te verkrijgen. Om de een of andere reden gaan de aanbieders van p2p investeringen toch op zoek naar alternatieve manieren om aan geld te komen. En dat tegen een hoge rente.

Hoogstwaarschijnlijk zal een banklening dit niet mogelijk zijn, waardoor er een financiering via een p2p platform is aangevraagd. Hierbij heb je dan een grote kans dat een bank het als een te groot risico heeft ingeschat. Dit zijn dan ook de projecten met het grootste risico.

2. Investeren met kleine bedragen

Het minimum bedrag wat je doorgaans dient te investeren bij peer to peer platforms ligt erg laag.

Vaak kan is namelijk al investeren in een lening of project, voor een bedrag vanaf 10€. Dit maakt het dus erg laagdrempelig.

Investeren met kleine bedragen

3. Geen transactiekosten

Het overgrote gedeelte van de P2P platformen berekenen geen transactiekosten. Dit is geen groot voordeel indien je met lagere bedragen gaat investeren. Ga je bijvoorbeeld 50€ op de beurs beleggen, dan zal je een groot gedeelte van dat bedrag kwijt zijn aan transactiekosten.

4. Investeren is erg eenvoudig

P2P investeren is erg eenvoudig. De verschillende platformen blinken uit in eenvoud. Daarnaast kan je gebruik maken van mogelijkheden zoals automatisch investeren. 

Op die manier hoef je niet elke keer zelf op zoek te gaan naar investeringsmogelijkheden. Door vooraf in te stellen wat de leningen of projecten  zijn waarin je interesse hebt, wordt het beschikbare saldo automatisch voor jou geinvesteerd. Wanneer je maandelijks geld wilt investeren, dan is dit een handige feature.

Krijg je bij het beleggen in aandelen of bij cryptocurrency te maken met allerlei technische analyses, daar heb je bij het P2P investeren niet mee van doen. Je zoekt een project uit wat je aanspreekt, doet een grondige analyse van het risico en zeker ook de zekerheden die worden geboden en vervolgens maak je een investtering.

Persoonlijk vind ik het wel verstandig om per project een klein bedrag te investeren. Liever 20 projecten waar je 100€ in investeert, dan direct 2.000€ in 1 project. Deze vorm van risicospreiding is, zoals bij alle vormen van beleggen en investeren, in onze opinie erg belangrijk.

5. Diversificatiemogelijkheden zijn volop aanwezig

Er bestaat inmiddels een groot aanbod aan mogelijke P2P investeringen. Zo kan je investeren in consumenten leningen, zakelijke leningen, onroerend goed en ga zomaar door.

P2P investeren biedt dus mogelijkheden voor een goede diversificatiestrategie.

Daarnaast kan je het ook gebruiken om verdere risicospreiding toe te voegen aan een reeds bestaande portefeuille van beleggingen en investeringen.

Omdat het niet om beursgenoteerde bedrijven of beleggingen gaat, is er niet direct een impact bij een dalende beurs.

p2p investeren risico

6. Investeren is leuk

Persoonlijk vind ik p2p lending erg leuk, om op die manier te investeren. Omdat ik het leuk vindt om zelf een project uit te zoeken om in te investeren, maak ik zelfs geen gebruik van de mogelijkheden om automatisch te investeren.

Het geeft gewoonweg een geheel ander gevoel van genoegdoening, wanneer je in een specifieke onroerend project hebt geïnvesteerd, dan dat je aandelen koopt op de beurs van een vastgoedfonds.

Zo ben ik bijvoorbeeld mede eigenaar van een medisch centrum in Letland. Hierbij is het woord mede eigenaar wel relatief. Het gaat om een heel klein gedeelte, maar het voelt wel zo. En dat is gewoon erg leuk.

7. Zowel korte als lange termijn investeringen

Het peer to peer lenen is mogelijk voor sterk uiteenlopende termijnen. Zo vind je particuliere leningen, in de vorm van persoonlijke leningen, die worden verstrekt voor een termijn van 30 dagen. 

Ga je investeren in onroerend goed projecten, dan vind je ook projecten met een looptijd van wel 5 jaar. Er zijn dus voor elke beleggingshorizon projecten te vinden.

Persoonlijk investeer ik vaak in iets kortere projecten. Op die manier kan ik bij elk nieuw project weer iets meer investeren, door ook de ontvangen rente terug te investeren. Het rente op rente effect komt op deze manier maximaal tot zijn recht. 

Investeren in p2p-leningen biedt veel mogelijkheden, maar is niet zonder risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *