Overwaarde huis verzilveren

Overwaarde huis verzilveren

De overwaarde van een huis verzilveren zorgt ervoor dat je geld ter beschikking krijgt. Je kan dan dit geld gebruiken om iets leuks te gaan doen, of het geld bijvoorbeeld gebruiken om te gaan beleggen. Wanneer het geld op jouw bankrekening staat, dan kan je zelf beslissen wat je hiermee gaat doen.

Mogelijkheden om de overwaarde van een huis te verzilveren

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde te verzilveren. Je kunt jouw huis bijvoorbeeld verkopen en gaan terughuren. Hier ben ik persoonlijk geen voorstander van. 

Je kunt dan wel jouw huis verkopen en toch in jouw eigen huis blijven wonen, maar hetgeen je maandelijks dient te betalen, is erg hoog. Dit wordt ook wel sale and lease back genoemd. Huur is ten opzichte van de hypotheekrente erg hoog. 

Het zijn echter vaak bedrijven die hiervan gebruik maken, om extra geld te generen voor het financieren van bedrijfsactiviteit of investeringen.

Je kunt ook een  hogere hypotheek afsluiten om de overwaarde te laten uitbetalen. Hier gaan we verder op in op deze pagina.

Rente betalen

Wanneer je de overwaarde van jouw wilt verzilveren, dan dien je de hypotheek te verhogen. De lage hypotheekrente maakt dit interessant. Je krijgt dan voor een extreem lage rente, geld ter beschikking. Wel is deze rente hoger dan dat je op een spaarrekening ontvangt. Het geld dat je ontvangt stallen op een spaarrekening is dan ook niet zinvol. Sparen levert tegenwoordig weinig tot niks op.

Laat je goed voorlichten

Het is wel verstandig om je goed te laten voorlichten, zodat je weet wat de maandlasten van de tweede hypotheek zullen gaan zijn. Daarbij dien je goed te beseffen, dat indien je het geld niet gaat gebruiken ter verbetering van jouw eigen huis, de rente niet aftrekbaar zal zijn. 

Dit is dan ook de reden dat er vaak gebruik wordt gemaakt van een aflossingsvrije hypotheek.

Overwaarde huis verzilveren advies

Bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten het laagst en het niet aftrekbaar zijn van de rente niet zo relevant. Tenzij je het geld wel voor verbeteringen aan het eigen huis gaat gebruiken.

Overwaarde en inkomen

Om de overwaarde van een huis te kunnen verzilveren, wordt er gekeken naar het inkomen dat je geniet en de overwaarde van het huis zelf. Het hangt af van de hypotheekverstrekker, hoeveel hypotheek zij dan willen verstrekken. Zo zal de ABN AMRO hier anders mee omgaan dan een hypotheekverstrekker zoals Aegon of Obvion.

Een hoge overwaarde is niet altijd een garantie om een extra hypotheek te kunnen afsluiten. Er dient ook sprake te zijn van voldoende inkomen, om dit mogelijk te maken.

Verbouwingen uitvoeren

Indien je jouw huis wilt verduurzamen, dan kan je ook terecht bij het stimuleringsfonds volkshuisvesting. Dit fonds verschaft financieringen voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of isolatie. Het voordeel is dat je tegen relatief gunstige voorwaarden kunt lenen.

Ook is het mogelijk, dat je op die manier toch een financiering kunt verkrijgen, wanneer een bank dit weigert.

Huis verbouwen overwaarde

Het fonds zal echter geen lening verstrekken, wanneer je het geld bijvoorbeeld wilt gebruiken voor een wereldreis. Dan ben je aangewezen op de banken of andere hypotheekverstrekkers.

De overwaarde van een huis gebruiken

Ga je het geld dat vrijkomt gebruiken om te gaan beleggen of investeren? Indien je dan een rendement realiseert, dat hoger ligt dan dat je aan rente dient te betalen, dan zal je meer inkomen genieten. In principe moet dit goed mogelijk zijn met de lage hypotheekrente. Garanties heb je echter niet. Het kan zelfs helemaal verkeerd uitpakken, zodat de overwaarde verdampt.

Persoonlijk zou ik dan ook conservatief beleggen. Ik zou maximaal een klein gedeelte van het geld beleggen in zaken zoals crowdfunding of cryptocurrencies. Ik zou eerder kiezen voor solide beleggingsfondsen, zodat je een beperkt risico loopt. De overwaarde gebruiken dient er niet voor te zorgen, dat het geld dat vrijkomt verdampt, waardoor het je slapeloze nachten gaat opleveren.

Kapitaal opbouwen om de hypotheek af te lossen

Stel je dient een hypotheekrente te betalen van 1,5% en je realiseert een rendement van 7%. Dan kan je door het verzilveren van de overwaarde van een huis extra kapitaal opbouwen. Hiermee kun je dan de gehele, of een gedeelte, van de hypotheek van een huis aflossen. Wel zijn hier risico`s aan verbonden, zoals hierboven beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *