Online credit card

Online credit card

Een online credit card, ook wel een virtuele creditcard genoemd, is eigenlijk een soort van uniek nummer. Je ontvangt namelijk geen kaart waarmee je in een winkel of restaurant kan betalen. Een online credit card is alleen online te gebruiken.

Geld opnemen is ook niet mogelijk, omdat je geen fysieke kaart ontvangt. Dan zal je jezelf waarschijnlijk afvragen, wat is dan het nut van een dergelijke virtuele kaart. Dat er wel degelijk voordelen bestaan, zullen we verder op deze pagina aantonen.

Veilig online shoppen

Internetfraude is een alsmaar groter wordend probleem. Er komen steeds meer mensen bij waarvan de bankrekening wordt geplunderd. Door het gebruik van een online creditcard kan je dit risico aanzienlijk beperken.

Je hoeft bij een online aankoop dan namelijk niet al jouw bankgegevens in te voeren. Hierdoor loop je dus geen risico dat deze bankgegevens worden gestolen.

Hoe werkt een virtuele creditcard

Wanneer je een online credit card aanschaft, dan ontvang je een nummer en een veiligheidscode vaak cvc code genoemd.

Daarnaast zal het nummer worden gekoppeld aan jouw naam.

Op het moment dat je iets wilt kopen, dan dien je deze gegevens in te voeren. Daarnaast is tegenwoordig two factor authentication de standaard.

Je zal dan ook een mobiel telefoonnummer dienen op te geven, waarbij er een code te verificatie wordt gestuurd.

Hoe werkt een online credit card

Lage limieten

Een andere kenmerk van een online creditcard is dat de limieten van aankopen die je kan doen relatief beperkt zijn. Dit is ingegeven vanuit een oogpunt van veiligheid. Het is op deze manier niet mogelijk om grote bedragen te stelen.

Van tevoren opwaarderen

Nog een kenmerk is dat er geen krediet wordt verstrekt. Je zal eerst saldo dienen te storten alvorens je gebruik kunt maken van de online creditcard. Door verstandig om te gaan met het storten van een saldo, zal je ook hier weer het risico van diefstal kunnen beperken.

Uitgaven onder controle houden

Persoonlijk vinden wij dit het grootste voordeel van dit type creditcard. Doordat je gedwongen bent om eerst saldo te storten alvorens dit te kunnen uitgeven, zal je niet onopgemerkt geld gaan uitgeven. 

Dit kan met een standaard creditcard wel het geval zijn. Bijna iedereen die in  het bezit is van een dergelijke creditcard zal het gevoel van een onverwachte hoge rekening wel kennen.

Het is met een standaard creditcard eenvoudig geld uitgegeven. En onopgemerkt geef je dan meer geld uit dan dat je in de gaten had. 

Controle over geld

Een bijkomend nadeel is dat de rente die in rekening wordt gebracht, indien je de rekening te laat betaalt, torenhoog is. Dit voorkom je met het gebruik van een online credit card. Deze kaart houdt je uit de financiële problemen.

Wat kost een virtuele creditcard

Er zijn tegenwoordig meer dan voldoende opties waarbij je geheel gratis een online credit card kan aanvragen. Wij hebben er een aantal op een rij gezet:

Gratis N26 rekening
 • Een bankrekening zonder kosten
 • Gratis online credit card
 • Geen bkr controle
 • Voordelige wisselkoersen
Extra betaalrekening openen
 • Gratis betaalrekening openen
 • Altijd gratis pinnen bij Santander
 • Gratis prepaid creditcard
 • Bankieren via overzichtelijke app
Extra betaalrekening openen
 • Virtuele card zonder maandelijkse kosten
 • Bespaar 3% op vreemde valuta
 • Tot wel 25 betaalrekeningen openen
 • De groenste bank van Nederland

Het aanvragen van een kaart

Omdat er geen krediet wordt verstrekt, zoals bij het aanvragen van een standaard creditcard, is het aanvragen eenvoudig. Zo wordt er geen bkr toetsing uitgevoerd omdat er geen sprake is van een krediet. Daarnaast is er ook geen sprake van een inkomenseis. Ook al ontvang je een uitkering, of ben je een student, dan is dit geen beperking om een kaart aan te vragen.

Voor sommige kaarten dien je een bankrekening te openen om een kaart te kunnen aanvragen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Openbank en de N26 bank. De online credit card is gekoppeld aan de bankrekening.

Deze bankrekeningen zijn echter geheel gratis, dus dit is in onze ogen geen nadeel. Integendeel, deze bankrekeningen bij de N26 bank en bij de Openbank, bieden naast dat deze bankrekeningen gratis zijn, nog een aantal aantrekkelijke voordelen. Zo kan je met deze online bankrekeningen voordelig betalingen in vreemde valuta uitvoeren.

De aankoopverzekering

Tegenwoordig geldt er bij een creditcard bijna altijd standaard een aankoopverzekering. Dit is bij een online credit card niet het geval. Bij de kaarten die gratis zijn is er in de meeste gevallen geen aankoopverzekering inbegrepen. 

Wel heb je dan de mogelijkheid om een betaalde kaart aan te schaffen waarbij er wel een aankoopverzekering van kracht is. Het bedrag wat je hiervoor dient te betalen is overigens vrij beperkt, dus zeker het overwegen waard.

Uitgevers van online creditcards

De uitgevers van online creditcards zijn de bekende namen, te weten Mastercard en Visa. Zelfs als je een kaart van de N26 gaat aanvragen, dan zal deze kaart uiteindelijk worden uitgegeven door Mastercard. Hetzelfde geldt voor de Openbank. American Express kom je daarentegen niet tegen als uitgever.

Saldo en uitgaven bijhouden

Je kan eenvoudig het saldo van jouw kaart en de uitgaven via een app bekijken. Het zijn met name de fintech bedrijven die zich richten op de online credit cards. Hierbij wordt er altijd extra aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van hetgeen zij aanbieden. De bijbehorende apps zijn dan ook erg handig in gebruik.

Onze conclusie

In onze opinie is het handig om een online credit card in bezit te hebben. Ook al heb je een normale creditcard, dan nog kan het handig zijn. Het online shoppen wordt door deze kaart namelijk nog veiliger. 

En ook al is er vaak sprake van verzekeringen, indien je daar een beroep op dient te doen, dan kan dit toch een tijdrovende bezigheid zijn. En in het geval dat de verzekeringsmaatschappij concludeert dat er sprake is van nalatigheid, zullen zij bovendien niet uitkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *