Omgaan met geld

Omgaan met geld

Omgaan met geld is extra belangrijk wanneer je rond dient te komen van een beperkt budget. Maar ook al hoef je niet op de kleintjes te letten, dan is dat nog steeds erg belangrijk. Je weet nu eenmaal nooit wat er kan gebeuren. Op het moment dat je genoeg geld tot je beschikking hebt, dan zou je eigenlijk ook wat extra opzij dienen te zetten. Nog meer dan de Nibud norm van 10%.

Weet jij hoeveel er binnenkomt en waar je jouw geld aan uitgeeft?

Eigenlijk zou je precies dienen te weten hoeveel er maandelijks binnenkomt en hoeveel eruit gaat. En dan ook waar je jouw geld aan uitgeeft. Hierbij is het verstandig om onderscheid te maken tussen de vaste lasten, waar je niet omheen kunt en de zaken die het leven leuker maken.

Zet geld opzij voor de vaste lasten

Persoonlijk zorg ik er altijd voor, dat wanneer het geld binnenkomt, dat ik dan als eerste een bedrag opzij zet, wat ik nodig heb voor de vaste lasten. Hiervoor gebruik ik een aparte bankrekening, die ik ook niet voor andere zaken aanspreek. 

Daarnaast stort ik dan elke maand een bedrag extra, zodat ik zeker weet dat voor de komende maanden de vaste lasten in ieder geval zijn afgedekt. Hierbij hanteer ik altijd het streven, dat er genoeg geld op die bankrekening staat, om de komende zes maanden de vaste lasten te voldoen.

Spaarpotje voor onvoorziene uitgaven

Daarnaast heb ik ook nog een bankrekening voor de onvoorziene en jaarlijkse uitgave. Zaken zoals de APK voor de auto vallen bijna altijd tegen. Door hiervoor elke maand een bedrag opzij te zetten, hoef ik me hier geen zorgen over te maken. 

Dan heb je ook nog de elektrische apparaten die kapot kunnen gaan.

Omgaan met geld sparen

Door hiervoor ook maandelijks een bedrag apart te zetten, hoef ik me hier ook geen zorgen over te maken wanneer er eens iets kapot gaat en voorkom ik een geldtekort

Het gebruik van een extra bankrekening

Je kan ervoor kiezen om een extra bankrekening te openen bij de bank waar je al een bankrekening hebt lopen. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kan er ook voor kiezen om een bankrekening bij een andere bank te openen. Er komen inmiddels steeds meer aanbieders bij waar het vaak voordeliger is om een bankrekening te openen. Dan gaat het met name om online banken. Daarentegen kan je bijvoorbeeld bij de KNAB bank, indien je daar al een bankrekening hebt lopen, zonder kosten meerdere bankrekeningen openen. Dit helpt je direct bij het goed omgaan met geld.

Bankrekeningen vergelijken

Een overzicht van bankrekeningen kan je op verschillende websites terugvinden. Zorg er dan wel voor dat het om een actueel overzicht gaat. Er komen namelijk regelmatig nieuwe banken bij, waardoor een overzicht van bankrekeningen ook regelmatig dient te worden aangepast. Mede gezien het feit dat nieuwe banken vaak aantrekkelijk zijn, omdat zij betere voorwaarden bieden.

Een administratie bijhouden

Als burger zijnde ben je niet verplicht een boekhouding bij te houden. Toch is een overzicht van de inkomsten en uitgaven ook gewoon voor burgers relevant. Indien je jouw administratie op orde hebt, dan is het eenvoudig om te zien hoeveel geld er per maand binnenkomt en met name ook uitgaat. 

Hetgeen er binnenkomt is redelijk eenvoudig bij te houden. Tenminste, als je in loondienst bent. Als je ondernemer bent, dan dien je hiervoor meer te doen. 

Het aantal mensen dat een goed inzicht heeft in de uitgaven is echter klein. Zo zijn er niet al teveel mensen die precies weten hoeveel ze per maand kwijt zijn aan vaste lasten. En zeker niet hoeveel ze per maand spenderen aan zaken als nieuwe kleding, uit eten en dergelijke. 

Door goed met geld om te gaan zal je merken, dat je met het geld dat je tot je beschikking hebt, meer kunt doen dan dat dit voorheen het geval was. Hiervoor zijn er tegenwoordig handige apps die dit bovendien ook nog eenvoudig maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *