Omgaan met een boekhouder

Omgaan met een boekhouder

Waar dien je op te letten wanneer je op zoek gaat of misschien al bent naar een boekhouder. Omgaan met een boekhouder vergt een aantal aandachtspunten. Wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet.

Check zorgvuldig referenties

Vraag altijd om referenties. En contacteer vervolgens ook deze referenties. Ik zou altijd vragen om een tiental referenties. 

Uit deze lijst van 10 kan je vervolgens een keuze maken om bijvoorbeeld 3 verschillende ondernemers te contacteren. 

Vraag je slechts om 1 of 2 referenties, dan loop je de kans dat je gegevens krijgt van vrienden of kennissen. En dan is het maar de vraag of zij de waarheid spreken.

Het te gebruiken boekhoudprogramma

Zorg er altijd voor dat jouw boekhouder een eenvoudig boekhoudprogramma gebruikt. Op die manier kan je zelf af en toe even de boekhouding bekijken. En dat is iets wat ik altijd elke ondernemer aanraad.

Als ondernemer zijnde blijf je verantwoordelijk voor jouw boekhouding. Ook al heb je deze uitbesteed aan een boekhouder. Daarom vind ik het verstandig om af en toe even te controleren of bijvoorbeeld alle banktransacties van de bankrekeningen en facturen tijdig worden verwerkt. Maar zeer zeker ook de debiteurenposten en worden bijvoorbeeld dringende facturen wel op tijd betaald. 

Een eenvoudig boekhoudprogramma maakt dit voor jou als ondernemer zijnde eenvoudig om te doen. Wordt er gebruik gemaakt van complexe boekhoudsoftware dan, wordt dit een stuk lastiger. Omgaan met een boekhouder wordt eenvoudiger indien er gebruik wordt gemaakt van een boekhoudprogramma wat ook door jou eenvoudig te begrijpen is.

Zorg voor online boekhoudsoftware

Online boekhouden houdt in dat je vanaf elke locatie kan inloggen. 

Aan de ene kant kan jouw boekhouder eenvoudig inloggen, zodat hij of zij niet steeds naar jou toe hoeft te komen. Daarnaast kan je ook zelf ten alle tijden de boekhouding inzien. 

Bijvoorbeeld als je een afspraak hebt met een klant, dan kan je nog even snel de openstaande facturen nakijken.

Stel vragen

Als de boekhouder jouw een overzicht stuurt, dan dien je altijd de vragen te stellen betreffende de zaken die je niet begrijpt of die zaken die je nader wilt hebben uitgelegd. 

Maar vraag ook een advies of mening van jouw boekhouder. Waar dien je op te letten en wat zou je kunnen verbeteren betreffende de bedrijfsvoering.

Een boekhouder heeft altijd bijna meerder klanten. Hij of zij heeft dan ook inzicht in de cijfers van andere bedrijven. Op die manier kan de boekhouder jou vertellen hoe goed jouw onderneming nu eigenlijk functioneert. Dit is uitermate belangrijke informatie

Omgaan met een boekhouder betekent niet alleen dat een boekhouder de boekhoudkundige zaken voor jou regelt. Een boekhouder die ook adviseert levert veel toegevoegde waarde voor jou als ondernemer zijnde.

Een cursus boekhouden voor beginners zou ik elke ondernemer aanraden om zodoende de juiste vragen te kunnen stellen.

Houdt toezicht op fraudegevoelige zaken

Als een kwaadwillende boekhouder merkt dat je zelf geen toezicht houdt, dan wordt de verleiding om bijvoorbeeld geld van de bankrekening te stelen groot. 

Zorg er dan ook altijd voor dat je de boekhouder duidelijk maakt dat je met hem meekijkt. Op die manier komt een boekhouder niet zo snel in de verleiding om iets te stelen.

Dit klinkt misschien overdreven, maar het komt in de praktijk toch vaker voor dan dat je zou denken. En in dit geval is voorkomen altijd beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *