Een normale creditcard of prepaid creditcard kopen?

Normale creditcard of prepaid creditcard kopen

Tegenwoordig zijn heel veel mensen in het bezit van  een credit card. Naast de standaard creditcards kun je ook een prepaid credit aanschaffen. Wat is het voordeel van een prepaid creditcard? En waarvoor kan je het beste kiezen een normale creditcard of een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard wat is dat?

Prepaid staat voor vooruitbetalen. Het is dus eigenlijk een soort van van debit card met een saldo erop. Je dient er geld op te storten voordat je deze kan gebruiken. Vervolgens kan je deze als creditcard gebruiken waarmee je op veel plekken kunt betalen.

Wat is het verschil met een gewone creditcard?

De rekening van een creditcard rekening krijg je normaal gesproken een keer per maand. En dan heb je gemiddeld twee weken om deze rekening te betalen. Bij een prepaid creditcard betaal je als het ware vooraf. Je dient deze eerst als het ware op te waarderen voordat je deze kunt gebruiken. 

Het is eigenlijk vergelijkbaar met mobiele telefoonabonnement Bij een abonnement betaal je achteraf de gebruikskosten. Bij een prepaid abonnement dien je van tevoren te betalen. De keuze tussen een normale creditcard of prepaid creditcard is een keuze of is ook een keuze of je gebruik van krediet wilt maken.

De voordelen van een prepaid creditcard

Toch zijn er een aantal voordelen van een prepaid creditcard

Je loopt niet het  risico van een vervelende verrassing wanneer je een hoge rekening van de kredietkaart ontvangt. Met een creditcard is het makkelijk geld uitgeven. En alle kleine uitgaven resulteren al snel in een hoge rekening. En dat is dan altijd weer een vervelende verrassing. 

Een prepaid creditcard kun je heel eenvoudig aanvragen. Er is geen sprake van een BKR toetsing en ook hoef je geen bewijs van inkomen te overleggen. Dit is bij een standaard creditcard wel het geval. 

Waarom een prepaid kaart in plaats van een bankkaart?

Ook in vergelijking met een bankkaart heeft een prepaid card een aantal voordelen. 

Verblijf je in een hotel, dan wordt er bijna altijd een borg gevraagd. Indien je hiervoor een bankkaart gebruikt wordt er direct een bedrag van jouw bankrekening afgeschreven. Bij een creditcard wordt er een bedrag geblokkeerd, maar niet daadwerkelijk afgeschreven.

Indien je bij het uitchecken geen rekening dient te betalen dan wordt de autorisatie weer ingetrokken. Het geld is dan altijd in jouw bezit gebleven. Dit is bij een borg in contanten of via een bankkaart niet het geval. 

Dit werk precies hetzelfde bij het huren van een auto. En met name bij het  huren van een auto kan dit een behoorlijk bedrag zijn. Een borg van 500€ is zeker geen uitzondering.

Veilig online shoppen

Het risico op fraude bij online betalen is kleiner met het gebruik van een prepaid creditcard. Zeker indien je ervoor zorgt dat er geen grote bedragen op de creditcard staan. Het risico wat je loopt indien er iets mis gaat is dan ten hoogste het bedrag wat er op de creditcard staat. 

Gebruik je jouw normale bankkaart, dan is de kans dat hier meer geld op staat behoorlijk groot. Bij het zogenaamde fishing loop je dan voor dit gehele bedrag een risico. En helaas komt dit soort van internetcriminaliteit steeds vaker voor.

Veilig op vakantie

In landen buiten de Europese Unie komt fraude met bankkaarten en creditcards nog steeds veel voor. Een veel voorkomende methode is dat de gegevens van jouw worden gekopieerd en worden gebruikt en vervolgens worden misbruikt.

Op deze manier kan jouw gehele bankrekening worden geplunderd of je krijgt een torenhoge creditcard rekening. Zeker als je een creditcard met een hogere bestedingslimiet hebt. 

Vooral als je in een bar of bijvoorbeeld een taxi per kaart betaald is er een behoorlijk risico op fraude. In een bar is het bijvoorbeeld normaal gesproken druk en verlies je snel het overzicht. Het skimmen van de kaart is dan ook gebeurd voordat je het in de gaten  In landen zoals China en Amerika gebeurt dit nog steeds op grote schaal. 

Gebruik je een prepaid creditcard met bijvoorbeeld 100€ als saldo, dan is dit het maximale risico wat je loopt. Bovendien zullen kwaadwillenden minder interesse hebben in een prepaid creditcard. Zij weten dat zij hier minder aan zullen verdienen.

Gebruik in noodsituaties

Persoonlijk vind ik het altijd prettig om extra cash achter de hand te hebben in geval van een noodgeval Soms kan het lastig zijn om een werkende pinautomaat te vinden en op dat moment zijn de wisselkantoren natuurlijk net gesloten. Heb je dan de beschikking over een kaart met saldo dan is dat toch wel prettig.

Bovendien kan je op die manier gewoon het bedrag op de kaart zetten wat je denkt nodig te hebben. Doordat het aanvullen van het saldo gemakkelijk is kan je bijvoorbeeld dagelijks via ideal bijvullen. Op dit manier hoef je niet met veel contant geld de straat op. Op die manier loop je ook alleen het risico bestolen te worden van het bedrag wat op de kaart staat.

Een kaart in andere valuta

Je kunt eventueel ook een kaart aanschaffen in een andere valuta Bijvoorbeeld in US dollar of Britse ponden. Een dergelijke kaart wordt in de volksmond een cash passport genoemd.

Kosten en verzekeringen van de prepaid creditcard

Er zijn behoorlijk wat aanbieders van dit soort kaarten. Zo is er bijvoorbeeld de ANWB prepaid creditcard en is er ook een prepaid mastercard. Ook de N26 bank biedt prepaid creditcards aan. De jaarlijkse kosten voor een kaart beginnen bij ongeveer 20€ per maand. Dit bedrag is voor een basiskaart waar voor de rest geen verzekeringen aan zijn verbonden. De kaart van de N26 is overigens geheel gratis, hetzelfde geldt voor de kaart die Bunq uitgeeft.

Bij de keuze tussen een normale creditcard of een prepaid creditcard is het wel zo dat de normale creditcard uitgebreidere verzekeringen biedt.

Er zijn ook kaarten beschikbaar waarmee bijvoorbeeld jouw online aankopen voor 180 dagen zijn verzekerd. Een dergelijke kaart brengt echter wel extra kosten met zich mee. Wel heb je dan meestal ook toegang tot een servicelijn die 24 uur per dag bereikbaar is. American Express is bijvoorbeeld best duur, maar biedt ook een erg goede service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *