Nieuwe recessie

Nieuwe recessie

Het zijn economisch interessante tijden. De economie is eigenlijk al snel weer hersteld van de klap van de corona pandemie. Daarbij dienen we wel te vermelden dat de verschillen tussen verschillende branches enorm zijn. Maar ligt er een nieuwe recessie op de loer?

De eCommerce draait als nooit tevoren, terwijl de toeristische industrie het nog steeds erg moeilijk heeft. Als je vorig jaar omstreeks deze periode had voorspeld dat de economie er toch redelijk goed voor zou staan, dan hadden de meeste je voor gek verklaard.

Op dit moment spelen er op economisch vlak een aantal lastige vraagstukken. Dit kan best wel eens tot problemen gaan leiden. En dat in de vorm van een nieuwe recessie.

Het lastige vraagstuk omtrent inflatie

Een ieder zal wel gemerkt hebben dat de inflatie zich op een niveau bevindt die veel mensen nog nooit hebben meegemaakt. Normaal gesproken is het beleid om de rente te verhogen, op het moment dat er sprake is van een oplopende inflatie. 

Op die manier wordt ervoor gezorgd dat er minder geld wordt uitgegeven, waardoor de markt al s het ware zal afkoelen. Minder vraag zal leiden tot lagere prijzen.

Echter, er zijn nog veel branches die aan het bijkomen zijn van de gevolgen van de corona pandemie. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de toeristische industrie en ook de horeca. Deze branches zitten niet te wachten op een oplopende rente, waardoor er minder geld uitgegeven zal worden. Een nieuwe recessie zal dramatisch zijn voor deze sectoren.

Stijging van de loonkosten

Een ander belangrijk aspect zijn de lonen. Om de koopkracht te behouden zullen vakbonden de looneisen naar boven gaan bijstellen. Dit houdt dan weer in, dat de inflatie door een stijging van de loonkosten nog verder op zal lopen. Hierbij dien je uit te kijken dat je niet in een soort van vicieuze cirkel terecht gaat komen. 

Hoe dit vraagstuk op te lossen?

Het is dan ook een ingewikkelde vraag hoe de oplopende inflatie te bestrijden. Ik zou hier persoonlijk geen antwoord op hebben. Economische krimp, in de vorm van een nieuwe recessie, is iets wat we absoluut niet kunnen gebruiken. De staatsschuld die het afgelopen jaar fors is opgelopen dient weer te worden terugbetaald. Hiervoor is economische groei van groot belang. Ook een oplopende rente is niet gunstig voor de hogere staatsschuld. 

Nieuwe recessie oplossen

De rol van de cryptomarkt

Persoonlijk zie ik de crypto markt ook als een bedreiging voor een nieuwe financiële crisis. Wanneer de waarde van bijvoorbeeld de Bitcoin zal instorten, dan zullen veel mensen een behoorlijk vermogen verliezen. Het is als het ware geld wat verdampt. 

Dit komt de economie ook weer niet ten goede omdat er dan veel koopkracht verloren zal gaan. Afgelopen vrijdag nam de waarde van de verschillende crypto met maar liefst  200 miljard euro af in 1 dag tijd. 

Dalingen van koersen van cryptocurrencies kunnen hard gaan. Dat heeft het verleden wel laten zien. Wanneer op sociale media verhalen rondgaan dat de markt op instorten staat, dan zie je direct de koersen kelderen. Ook dit kan een nieuwe recessie inleiden.

Sparen

Persoonlijk ben ik van mening dat je er niet onderuit komt om de rente enigszins te laten stijgen. Vanuit dat oogpunt zou ik op dit moment dan ook geen geld op lange termijn vastzetten middels een termijndeposito. Ik zou mijzelf hier beperken tot een periode van maximaal 1 jaar. Dit omdat ik van mening ben dat de rente zal gaan stijgen, maar dat dit in eerste instantie mondjesmaat zal zijn.

Wat een rentestijging tegen kan houden is het aanbod van spaargeld. In economisch onzekere tijden kiezen mensen voor veilige opties. Daarom kiezen mensen  meer voor sparen in onzekere tijden. Het aanbod van spaargeld zal de rente laag doen houden.

Het enige met sparen is dat het nog steeds weinig tot niks oplevert. Een methode om nog rente te ontvangen is om een spaarrekening via Raisin te openen. Op die manier kan de rente oplopen tot maximaal 1,5%.

Beleggen

Beleggen neemt nog steeds aan populariteit toe. Aan beleggen zijn risico`s verbonden. Wel zijn deze risico`s lager dan bij bijvoorbeeld het beleggen in cryptocurrencies of crowdfunding

Een training op het gebied van beleggen kan je helpen bij het reduceren van het risico dat je loopt. Mijns inziens is dit aan te raden voor beginnende beleggers. Beleggen in tijden van een neergaande economie vraagt om bepaalde strategieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *