NFT kopen

NFT kopen

Is NFT kopen een goed idee? De non fungible tokens worden steeds populairder. En dat is niet zonder reden. De aanwendingsmogelijkheden zijn enorm. Is een NFT kopen een goede investering?

Wat zijn non fungible tokens?

Er zijn hier twee termen van belang. Blockchain en een smart contract. Door een koppeling toe te passen op een blockchain via een smart contract, wordt er een bewijs van eigendom gecreëerd. Dit wordt op dit moment vooral toegepast op digitale assets. Echter kan dit ook op andere items worden toegepast. 

Een recent voorbeeld hiervan is een gitaar van John Lennon. De zoon van John Lennon biedt NFT`s van verschillende items te koop aan. Zo ook een Gibson Les Paul-gitaar. Door deze NFT te kopen krijg je het gitaar niet in jouw bezit. Je hebt als het ware alleen het digitale eigendomsbewijs.

Wat koop je nu eigenlijk?

Wat krijg je nu eigenlijk wanneer je een NFT koopt? Eigenlijk koop je een digitale claim op een blockchain dat is verbonden aan iets digitaals. Iets dient digitaal te worden gemaakt, alvorens er een NFT van kan worden gemaakt. Doordat de blockchain die wordt gecreëerd uniek is, ontstaat er een unieke  één op één relatie. 

Je kunt van heel veel zaken een nft maken die je vervolgens ook kunt verkopen. Heb je bijvoorbeeld een aantal unieke foto`s, dan kan je hiervan een NFT maken en deze verkopen. De vraag is dan wel hoeveel iemand bereid is hiervoor te betalen. 

Bij het bepalen van een prijs speelt de maker een grote rol en ook de uniekheid. Zo heeft Elon Musk een NFT gemaakt van een tweet. Hier is meer dan 1 miljoen dollar op geboden. Uiteindelijk heeft hij echter besloten deze toch niet te verkopen. De kans dat jij überhaupt op deze manier een digitale claim kan verkopen is nagenoeg nihil

Maar wat bezit je nu eigenlijk wanneer je bijvoorbeeld de NFT gaat kopen van deze tweet? 

Toepassingen in het dagelijks verkeer

Je dient cryptocurrency eigenlijk te zien als technologie. Wat Google groot maakt, is de technologie die zij hebben ontwikkeld. Daarnaast wordt het bedrijf uiteraard ook erg goed gerund. Crypto draait ook om technologie en daarbij speelt de toepassing van deze technologie in het dagelijks leven een belangrijke rol.

Digitale assets

Op het internet vind je foto`s, muziek en dergelijke, die je op veel plekken vindt en ook vaak worden gedeeld. Via een NFT kan er een eigendomsrecht worden toegekend aan dergelijke digitale assets. 

Nu kan het nog wel eens lastig zijn om eigendomsrechten te claimen. Bijvoorbeeld bij inbreuk op copyright van een foto. Want hoe ga jij nu bewijzen dat jij de eigenaar bent van deze foto?

NFT kopen digitale kunst

In dat geval dien je elke foto die je hebt gemaakt te registreren. Dit kost veel tijd en geld. Daarnaast dien je dit ook redelijk snel te doen, want anders verlies je al direct veel rechten wanneer er inbreuk wordt gemaakt op het copyright.

NFT`s bieden een oplossing voor dit probleem. In onder meer de crypto masterclass wordt dit in detail uitgelegd. Maar ook de beleggers academy biedt verschillende modules omtrent dit thema. Begrijpelijk, aangezien beleggers hier grote interesse in hebben.

Geschikte blockchains

Niet alle blockchain zijn ingericht op het ondersteunen van NFT`s. Op dit moment kunnen op de volgende blockchains smart contracts worden geplaatst:

  • Ethereum
  • Bitcoin Cash
  • Flow
  • Tezos
  • Cardano

Mijn opinie over de toekomst van NFT`s

In mijn opinie dien je onderscheidt te maken tussen de verschillende zaken waarvoor dit digitale certificaat wordt gebruikt. Aan de ene kant, de unieke items waarvan je een NFT kunt aanschaffen. Hierbij geldt dat de waarde afhangt van hoeveel hier iemand voor over heeft.

Een voorbeeld is de tweet van Elon Musk. Daarnaast kan je ook denken aan een digitaal kunstwerk.

Aan de andere kant heb je de toepassing om eigendomsrecht van bepaalde zaken vast te leggen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken een exclusieve designertassen.

Door een NFT kan je aantonen dat het hier om een originele tas gaat. Persoonlijk zie ik meer toekomst en de tweede categorie van gebruik.

Mijn opinie NFT kopen

Aan de andere kant, je hebt ook schilderijen die vele miljoen waard zijn, omdat mensen deze waarde eraan toekennen. 

Het kan dus ook best zo zijn dat ik hier mis zit. Wel ben ik ervan overtuigd dat de non fungible token een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Door de praktische gebruikstoepassing zouden dit best wel eens de beste cryptomunten voor de lange termijn kunnen zijn.

Digitale kunst

Bij een schilderij is het soms al lastig om te bepalen of het om een origineel of een reproductie gaat. Bij digitale kunst is dit nog lastiger. Op dit gebied kan je doormiddel van een NFT laten zien, dat het om een origineel gaat. Ook op dit vlak ben ik ervan overtuigd dat er enorm veel mogelijkheden zijn. 

Kopen en verkopen van NFT`s

Je dient op een NFT marktplaats of NFT marketplace te zijn, waar je zowel een NFT kunt kopen als verkopen. Opensea is op dit moment het grootste en bekendste NFT platform.

Bij het kopen wordt er een gas fee in rekening gebracht. Dit is een vergoeding voor het platform, voor de kosten die zij maken. Zo wordt er onder meer energie verbruikt om een transactie op de blockchain tot stand te laten komen. De gas fee verschilt en kan zelfs per dag of per uur verschillen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. 

Het is van belang om goed te beseffen wat je nu daadwerkelijk gaat kopen. Bij de aanschaf van Ethereum investeer je technologie. Ga je een specifieke NFT kopen? Dan investeer je in iets specifieks. In het eerste voorbeeld wordt de cryptomunt verhandeld op een crypto exchange, zoals Bitvavo of eToro. Daarbij is er sprake van een marktprijs.

In het tweede voorbeeld wordt de prijs subjectief. Dan is het maar net wat iemand ervoor over heeft. Er is geen sprake van een transparante marktprijs. Dit zou je enigszins kunnen vergelijken met het investeren in kunst, waarbij je verwacht dat de waarde in de toekomst zal toenemen. Vervolgens kun je dan met winst gaan verkopen.

NFT games

Axie infinity is een bekende naam op het gebied van NFT games. Door deze game te spelen kun je tokens verdienen. Deze tokens kun je vervolgens gaan verkopen of inzetten om nog meer tokens te gaan verdienen.

Er zijn binnen de game verschillende soorten tokens te verdienen. Smooth Love Potions (SLP) en Axies (AXS). De SLP is op dit moment minder dan $0,10 waard. De AXS noteert echter zo rond de 57€. Om het spel te kunnen spelen, dien je wel eerst AXS aan te schaffen. Hierdoor lijkt het toch een beetje een piramide achtig spel. 

Op dit moment zijn er een kleine twee miljoen actieve spelers. Op het moment dat dit aantal gaat afnemen, dan is het waarschijnlijk dat de waarde zal dalen. 

Axie infinity

Zolang er maar nieuwe spelers blijven bijkomen, zal de waarde blijven stijgen. Er bestaat binnen deze game zelfs de mogelijkheid om mensen voor jou Axies te laten verdienen. Dit zijn mensen die niet in staat zijn om de benodigde investering bij elkaar te krijgen.

Jij kunt dan in deze mensen investeren. Als tegenprestatie ontvang je dan een gedeelte van de Axies die zij verdienen. Op deze manier zijn er mensen die hier wel $2000 per maand mee verdienen. Dat is eigenlijk best een mooie vorm van een passief inkomen verdienen. Een NFT kopen wordt op die manier een interessante investering.

Bored Ape yacht club

Deze verzameling van 10.000 profielfoto`s, wordt gezien als een van meest exclusieve collecties van digitale profielfoto`s. Als je de foto`s bekijkt dan is er eigenlijk weinig speciaals aan. De gemiddelde waarde van deze NFT`s ligt echter op $330.000. Hierbij is het ook nog eens zo, dat de waarde alleen maar stijgt. 

Er is zelfs een uitschieter waarbij er een van deze digitale algoritmes voor 1,4 miljoen USD is verkocht. Je zou eigenlijk wel kunnen zeggen dat de waarde afhangt van wat de gek ervoor geeft. Wel ontvang je bij aankoop ook een lidmaatschap tot een zeer exclusieve club. 

Bij dit soort ontwikkelingen zet ik persoonlijk toch mijn  vraagtekens. Echter, had je in een vroeg stadium een van de avatars aangeschaft, dan was je inmiddels aardig binnengelopen. Er is zeker wel geld mee te verdienen, maar je dient toch voorzichtig te zijn. Het zou best wel eens een zeepbel kunnen zijn, die vroeger of later uit elkaar spat.

De bored Ape Yacht Club is gebonden aan de Ethereum blockchain. De prijs wordt dan ook uitgedrukt in Ethereum. In mijn opinie gaat het hier om handel met een hoog speculatief karakter. Voor de crypto beginners lijkt me dit geen goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *