Bij Moneyou kon je terecht voor veel verschillende zaken. Zo wat het mogelijk een gratis bankrekening te openen, een spaarrekening aan te houden en te lenen in de vorm van consumptieve kredieten en een hypotheek. Daar is echter verandering ingekomen. Moneyou stopt met het grootste gedeelte van hun activiteiten.
Daarmee valt enerzijds de mogelijkheid weg om te sparen, maar anderzijds wil ABN Amro met het niet stopzetten van de hypotheken, huidige hypotheekbezitters niet in de problemen brengen.
Waar gaat Moneyou mee stoppen?
Vanaf oktober 2020 begint moneyou met het stopzetten van alle activiteiten, behalve de hypotheekverstrekking.
Het openen van een gratis bankrekening is derhalve dan ook niet meer mogelijk. Voor een spaarrekening dien je ook op zoek te gaan naar een alternatief.
De reden voor het stopzetten van deze activiteiten is de lage rentestand. De spaarrente is al langere tijd erg laag en de de economische verwachtingen zorgen er ook voor dat het niet de verwachting is dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Dit is de reden dat deze online bank gaat stoppen met het aanbieden van bankrekeningen en spaarrekeningen.
Wat gebeurd er met de hypotheken?
Het Moneyou hypotheeklabel blijft bestaan zoals het is. Dit label maakt onderdeel uit van de ABN Amro hypotheken groep.
De invloed van de lage rentestand
Het stopzetten van de activiteiten klinkt misschien onlogisch, omdat ze geen rente meer dienen te verstrekken over het saldo op een betaalrekening, maar dat is het niet. Naast het geld dat mensen op een bankrekening of spaarrekening hebben staan, kan een bank ook geld lenen via de interbancaire markt.
De rente die een bank dient te betalen via een interbancaire lening is negatief. De rente die hierbij berekend wordt is het zogenoemde EURIBOR tarief. Dit staat voor Euro Interbank Offered rate.
Dit rentetarief bedraagt op dit moment -0,526%, bij een lening met een looptijd van een maand. Een bank krijgt dus geld toe, indien zij op deze manier geld lenen.
Hierdoor is het geld dat een bank binnenhaalt via een spaarrekening duurder, dan dat zij dit lenen via de markt voor interbancaire kredieten. De verwachtingen zijn dusdanig dat hier op korte termijn geen grote verandering op zullen gaan treden. Zeker gezien het gegeven dat de Europese centrale bank nog steeds bezit is grote sommen geld in de economie te pompen. Dit is dan ook de reden dat er geen spaarrekeningen meer te openen zijn. Deze financiële dienstverlener is van de eerste die hiermee stopt.
Geen gratis Moneyou Go rekeningen meer
Voor het stopzetten van de gratis Moneyou Go bankrekening geldt grotendeels dezelfde reden.
In onze opinie speelt hier echter de toenemende concurrentie van online banken ook een grote rol. Deze online banken, zoals N26, Revolut en Openbank bieden gratis bankrekeningen aan, met bovendien nog vele andere extra voordelen, waartegen Moneyou niet kan concurreren.
Het is namelijk nooit echt hun core business geweest, waardoor het niet voldoende aandacht heeft gekregen. Dit is echter onze persoonlijke opinie.
Wat zijn de alternatieven voor Moneyou?
Indien je een bankrekening of spaarrekening hebt lopen bij Moneyou, dan dien je dus op zoek te gaan naar een alternatief. Gelukkig zijn er op dit moment meer dan voldoende alternatieven, waar je of een gratis betaalrekening kan openen, of een spaarrekening waarbij je wel rente ontvangt.
Wel dien je in dat geval over de landsgrenzen te kijken. Dat wil zeggen, je dient jezelf te richten tot online banken, waar grenzen geen rol spelen.
N26
Voor een gratis bankrekening kan je terecht bij de N26 bank. Deze van origine Duitse bank biedt een geheel gratis bankrekening aan. Dit is inclusief betaalpas en de app om mee te bankieren.
Wat wij persoonlijk, naast het feit dat dit gratis is, een groot voordeel vinden, is dat betalingen in vreemde valuta via de N26 bank worden uitgevoerd door Transferwise. Hiermee zijn de hoge transactiekosten en de grote wisselkoersverliezen voorgoed verleden tijd.
Openbank
Ook de Openbank is een bank die sterk in opkomst is. De Openbank is onderdeel van de bank Santander. Dit is een van de grotere banken in Europa.
Zij zijn nu heel erg actief om klanten te winnen voor hun gratis bankrekening. Het voordeel van de Openbank is, dat je door hier een bankrekening te openen, je gratis kan pinnen bij elke geldautomaat van de bank Santander.
Dit geldt wereldwijd en kan je op die manier eenvoudig veel kosten besparen bij het pinnen in het buitenland.
Bunq
Een andere bank die snel aan populariteit wint is bunq. Deze online bank onderscheidt zich door de vele mogelijkheden die de app biedt. Zo kan je tot wel 25 verschillende bankrekeningen openen voor verschillende doelen. Daarnaast is het ook mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen in de vorm van een +1 rekening.
Wel is het zo dat een bankrekening bij deze bank niet gratis is. Daarentegen krijg je hiervoor wel een bankrekening, bij de in onze ogen, een van de meest innovatie banken. Overigens is bunq gewoon een Nederlandse bank.
Alternatieven voor een spaarrekening
Alternatieven voor spaarrekeningen zijn er ook. Hierbij is het van belang te letten op het Europese depositogarantiestelsel. Persoonlijk zouden wij nooit een spaarrekening openen bij een bank welke niet opereert onder het depositogarantiestelsel.
Bigbank
De Bigbank is een bank met het hoofdkantoor in Estland. Tegoeden bij de Bigbank worden gedekt door het Europese depositogarantiestelsel. Je kan hier verschillende spaarrekeningen openen, waarbij de hoogste rente die je kan ontvangen ongeveer 1,5% bedraagt. Dit is aanzienlijk meer dan dat je bij een Nederlandse bank zal ontvangen.
Raisin
Via Rasin kan je ook nog rente ontvangen over jouw spaargeld. De website van Raisin vergelijkt verschillende banken, waarbij je eenvoudig en snel, een keuze kunt maken uit de banken met de hoogste rente en die jou het meeste aanspreekt.
De rente die je via Raisin kan ontvangen bedraagt ook zo rond de 1,5%. Daarnaast ontvang je als nieuwe klant nog een welkomstbonus van 5