Money transfer

Money transfer

Het aanbod van money transfer services wordt steeds uitgebreider. In het verleden was er, naast de banken, eigenlijk alleen Western Union. In 2011 is daar Transferwise, tegenwoordig Wise, bijgekomen. Inmiddels zijn er talloze aanbieders op dit vlak.

De opkomst van money transfer services

Het is min of meer een economische wet, dat indien er binnen een bepaalde branche veel geld wordt verdiend, dat er dan nieuwe concurrenten bij zullen komen. Dit is ook het geval op het gebied van money transfer services. Banken verdienen hier ontzettend veel geld mee, zodat andere partijen hierop zijn ingesprongen. 

Inmiddels is het wel zo, dat geld overmaken binnen de SEPA zone en in euro`s gratis is. Voor international money transfer services is dit dan ook niet interessant. Zij richten zich daardoor voornamelijk ook op overboeking tussen niet SEPA landen. Bijvoorbeeld het overmaken van geld naar Amerika.

Simpel en doeltreffend

De methode die gebruikt wordt is eigenlijk erg eenvoudig. Deze eenvoud leidt er dan ook toe, dat deze diensten kunnen worden aangeboden tegen lage kosten. Er worden simpelweg bankrekening aangehouden in verschillende landen. 

Hierdoor kan je als klant geld overmaken naar een bankrekening in het land waar je woont. De uitbetaling wordt door de dienstverlener vervolgens uitgevoerd van de bankrekening in het land waar de ontvanger zich bevindt.

> Direct online geld overmaken
> Middenkoers
> Tot wel 7 keer goedkoper

> Eenvoudig geld overmaken
> Middenkoers
> Geld direct overgemaakt

> Eenvoudig geld overmaken
> Middenkoers
> Geld direct overgemaakt

> Gunstige wisselkoersen
> Vreemde valutarekening zonder kosten
> P2P valutamarkt

> Nederlandse vergunning
> 2 gratis overboekingen
> One hour transfers

> Geld overmaken naar 160 landen
> Geld binnen 30 minuten ontvangen
> Lage transactiekosten

Cash pickup

Een punt waar Western Union zich nog onderscheid, is dat zij het mogelijk maken om geld contant op te halen. Dit voordeel wordt echter ook snel minder. Meer en meer money transfer services bieden deze mogelijkheid inmiddels ook. Een cash pick up is bijvoorbeeld mogelijk bij Remitly, Worldremit, XE, Wise en Xoom.

Betaalmethoden

Wat Western Union nog wel redelijk uniek maakt, is dat je contant geld kunt afgeven bij een Western Union agentschap. Bij andere money transfer services kan je alleen via een bankbetaling of per creditcard een overboeking uitvoeren. Het contant geld afgeven bij een locatie van Western Union, om dit over te laten maken naar iemand in het buitenland. is overigen wel ontzettend duur.

Multi currency accounts

Inmiddels gaan de diensten steeds verder. Waren de diensten in eerste instantie primair gericht op het versturen van geld, nu kan je ook een multi currency rekening openen. Dit wordt aangeboden door Wise en Wirex. Bijkomend voordeel is dat je geen maandelijkse kosten hoeft te betalen.

Bij Wise kan je bijvoorbeeld een prepaid creditcard aanvragen, waarvoor je eenmalig slechts een bedrag van 6€ dient te betalen. Daarna is het gebruik van de kaart gratis. Indien je regelmatig geld naar iemand in het buitenland dient over te maken, dan kan je door het openen van een dergelijke multi currency rekening veel geld besparen.

Geld ontvangen

Het aanhouden van een multi currency rekening biedt ook een groot voordeel, wanneer je geld in een andere valuta ontvangt. Doordat een valuta in een dergelijke situatie niet wordt omgerekend naar euro`s, verlies je geen geld met het omwisselen van de valuta. Ook zullen de transactiekosten veel lager uitvallen.

Vergeet hierbij niet, dat het bij een bank zo is, dat indien je geld in een andere valuta dan de euro ontvangt, of je ontvangt geld van buiten de SEPA zone, dat je dan ook transactiekosten dient te betalen. Deze transactiekosten zijn bijna altijd gelijk aan de transactiekosten die je dient te betalen indien je zelf geld gaat overmaken.

Uitbreiding van landen netwerken

Je ziet dat alle aanbieders van money transfer services hun netwerk continue uitbreiden. In eerste instantie richten zij zich voornamelijk op  landen waartussen veel transacties plaatsvonden. Bijvoorbeeld tussen Amerika en Engeland. In de tussentijd kan je naar bijna elk land wel geld versturen. De grootste aanbieders maken het mogelijk om geld te versturen naar meer dan 200 verschillende landen. 

Money transfer netwerk

Kosten en wisselkoersen

Ga je geld overmaken via een bank? Dan dien je niet alleen hoge kosten te betalen. Ook zal je te maken krijgen met een onvoordelige wisselkoers. Banken hanteren verschillende wisselkoersen waartegen zij valuta verkopen en kopen. Het verschil tussen deze koersen is de winst voor een bank. 

Dit worden de aankoopkoers en de verkoopkoers genoemd. Daarnaast bestaat er nog een middenkoers, die tussen de aankoopkoers en verkoopkoers inligt. Dit is de wisselkoers die je terugvindt op verschillende websites met valutakoersen. 

Indien je via een bank  geld gaat overmaken in een vreemde valuta, dan is dit echter niet de wisselkoers die je in rekening krijgt gebracht. De onvoordelige verkoopkoers zal in rekening worden gebracht.

Money transfer services werken doorgaans met de middenkoers. Deze koers is voor jou, degene die geld wil overmaken naar het buitenland, voordeliger. Je bespaart dus zowel op de transactiekosten en de wisselkoers. Ga je de dollar omrekenen via de koers op het internet en vervolgens geld wisselen bij een bank? Dan zal je uiteindelijk minder dollars ontvangen dan waar je op gerekend had.

Wat gaan banken doen met deze enorme concurrentie?

Persoonlijk had ik verwacht dat banken hun tarieven voor het internationale betalingsverkeer, door de alsmaar toenemende concurrentie, zouden aanpassen. Dit is tot op heden echter nog niet het geval. Integendeel, er is zelfs sprake van tariefsverhogingen.

Toch zal er op een gegeven moment een punt worden bereikt dat banken het overmaken van geld in vreemde valuta, of naar een land buiten de SEPA zone, goedkoper dienen te maken. Anders zal er niet veel overblijven van deze inkomstenbron. De vraag hier is wel, of banken door hun dure infrastructuur in staat zijn concurrerende prijzen aan te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59