Meer uit je spaargeld halen

Meer uit je spaargeld halen

Meer uit je spaargeld halen is echt nog wel mogelijk. Zelfs zonder het risico dat je loopt, indien je besluit om te gaan beleggen om meer rendement te behalen. Ook zonder risico is er meer mogelijk, dan dan dat veel Nederlanders denken. Wanneer je op dit moment geld op een spaarrekening laat staan, dan wordt je daar niet veel wijzer van.

Hogere spaarrente in het buitenland

Meer en meer mensen zijn bekend met Raisin. Na het debacle met Icesave zijn Nederlanders lange tijd bang geweest, om geld op een buitenlandse spaarrekening te storten. En terecht. Inmiddels is het depositogarantiestelsel dermate aangescherpt, dat je niet langer bang hoeft te zijn, om geld te stallen op een spaarrekening in het buitenland. 

Let altijd goed op het depositogarantiestelsel

Sparen zonder depositogarantiestelsel is in onze opinie geen goed idee. Let er hierbij ook op dat je een saldo van maximaal 100.000 euro aanhoudt. Het meerdere ben je bij een faillissement gewoon kwijt. In welk land dan ook. 

Gaat een bank failliet? Dan krijg je het geld terug van de overheid die de bankvergunning heeft afgegeven. Door de aangescherpte wetgeving dient dit bovendien al binnen een paar weken te worden teruggestort.

Eenvoudig een buitenlandse spaarrekening openen

Raisin is een platform, waarbij verschillende buitenlandse banken zijn aangesloten. Om als bank jouw spaarproduct te kunnen aanbieden, dien je in het bezit te zijn van een bankvergunning, waardoor het depositogarantiestelsel van kracht is. Deposito sparen kan je op deze manier een rente van 1,5% opleveren. Bij een spaarrekening zonder voorwaarden, wordt er een rente van 0,35% vergoed.

Meer uit je spaargeld halen buitenlandse spaarrekening

Zijn spaardeposito`s nog wel zinvol?

In het verleden was er meer uit je spaargeld halen, door het afsluiten van een spaardeposito voor langere tijd. Dit was destijds ook een goede optie. Echter, de rente voor een lange termijn spaardeposito heeft inmiddels ook bijna het nulpunt bereikt. 

De vaste rente bij een spaardeposito zorgt er daarentegen wel voor, dat je beschermd bent tegen een negatieve rente. Maar een echt goede rente ontvang je ook niet. 

Beleggen

Als je hebt over meer uit je spaargeld halen, dan denken veel mensen het eerste aan beleggen in aandelen. Dit is dan ook een goede optie om meer uit spaargeld te halen. Er komt dan wel altijd een risicofactor bij kijken. 

Het is echter niet zo, dat bij elke vorm van beleggen er sprake is van een hoog risico. Integendeel, het beleggen in een indexfonds brengt over het algemeen een beperkt risico met zich mee. 

Ook als je gaat beleggen in een goed gediversifieerde beleggingsfonds, dan is er ook sprake van een beperkt risico.

Des te offensiever je gaat beleggen, des te groter het risico zal zijn. Je hebt dan wel kans dat je een rendement kan behalen van bijvoorbeeld meer dan 10%, maar er bestaat ook een gerede kans, dat je een gedeelte van het ingelegde geld zal kwijtraken. Hogere rendementen gaan altijd gepaard met grotere risico`s.

Niet beleggen met al het spaargeld

Jouw gehele beschikbare vermogen beleggen is geen goed idee. Een deel van je spaargeld beleggen valt echter wel te overwegen.

Je zal ervan versteld staan hoe snel een vermogen kan groeien, wanneer je een rendement van 5% of meer per jaar behaald. En dat is echt goed mogelijk.

Meer uit je spaargeld halen risico

Investeren met een hoger risico

Degene die niet vies zijn van een risico, leggen zich ook steeds meer toe op zaken zoals cryptocurrencies en crowdfunding. Zelf beleg ik meer in crowdfunding. Met kleine investeringen neem in deel in verschillende projecten. Zo heb ik geïnvesteerd in vastgoed in Duitsland, maar ook in een aantal  leningen die aan particulieren zijn verstrekt. Mijn favoriete platformen hier zijn hier Mintos en Lender en Spender.

Mintos is een professioneel platform met een groot aanbod aan potentiële investeringsmogelijkheden. Tot op heden heb ik al mijn geïnvesteerde geld weer netjes op tijd teruggekregen. Ik ben me er wel van bewust, dat er ook wel een keer een investering tussen zal zitten, waarbij dit niet het geval is. 

Daarom hanteer ik ook de strategie, om slechts kleine bedragen te investeren per project. Liever 10 verschillende investeringen van 100€, dan in een keer 1.000 euro in één project investeren.

Een groot deel van het beschikbare spaargeld zou ik op deze manier niet investeren. Daarvoor is het risico te groot. Ook zou ik geen geld in langere projecten investeren. Zelf kies ik voor projecten met een looptijd van minder dan een jaar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te investeren in projecten met een nog kortere looptijd. 

Hypotheek aflossen

Heb je een eigen huis waarop nog een hypotheek rust? Dan kan je spaargeld ook gebruiken om de hypotheek af te lossen, om meer uit je spaargeld te halen. De hypotheekrente is hoger dan de rente die je ontvangt op een spaarrekening dus op die manier is het rendement op spaargeld hoger.  Persoonlijk los ik mijn hypotheek niet af. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn beleggingsstrategie meer rendement behaal, dan dat ik aan hypotheekrente dien te betalen. 

Hypotheek aflossen

Ik heb dan wel het geluk dat ik nog in het bezit ben van een aflossingsvrije hypotheek. Ik vind het persoonlijk ook niet verstandig, om al het spaargeld dat je bezit te gebruiken om de hypotheek af te lossen. 

Het behouden van een financiële buffer op een spaarrekening, waar je altijd bij kan vind ik zelf prettig. Op die manier heb je altijd een bepaald bedrag achter de hand, waar je op terug kunt  vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie