Minilening

Een minilening is een lening waarmee je een klein bedrag kunt lenen. Kenmerken van deze lening zijn dat om een lening zonder een BKR toetsing gaat, welke razendsnel wordt uitbetaald. Daarnaast is het aanvragen van een lening in deze vorm ook nog eens erg eenvoudig. Dit kost je hooguit 10 minuten.

Snel geld voor een accuut geldtekort

In situaties waarbij je snel geld nodig hebt, dan heb je niet de tijd om dagen, of in sommige gevallen zelfs weken, te wachten totdat er geld op je rekening staat.

Voor dit soort situaties bestaat er de minilening.

Snel geld lenen, in de vorm van een beperkt bedrag waar je snel over kan beschikken, maar wat je ook relatief snel weer dient af te lossen.

Dat is hoe je een minilening kan beschrijven. Daarnaast is het ontbreken van de BKR toetsing een belangrijk kenmerk, wat je bij andere leningen niet tegenkomt.

Minilening voor geldtekort

Geld lenen met een negatieve BKR registratie

Indien je in het bezit bent van een negatieve BKR registratie en je hebt wel eens geprobeerd om een lening af te sluiten, dan weet je vast wel hoe lastig dit kan zijn.

Bij doorlopende kredieten ontkom je niet aan deze BKR toetsing. En indien de BKR toets negatief uitvalt, dat wordt de lening niet verstrekt. Hier zijn banken erg strikt in. 

Indien je toch echt over extra geld dient te beschikken, dan is dit uitermate vervelend. 

Voordelen van een minilening

We hebben al een paar van de voordelen van deze kleine lening hierboven al verklapt. Er zijn echter nog een aantal andere voordelen verbonden van het op deze manier geld lenen. 

Daarom hebben we alle voordelen nog even overzichtelijk op een rij gezet:

voordelen van een kleine lening
 • Een eenvoudig aanvraagproces wat slechts maximaal 10 minuten in beslag neemt.
 • Je hoeft geen documenten zoals salarisstroken te overleggen.
 • Er vindt geen BKR toetsing plaats. Dus ook met een negatieve BKR notering kan je een lening aanvragen.
 • Het geld van de lening staat binnen 24 uur op je bankrekening.
 • Een kortlopende verplichting, dus je bent snel weer van de lening af.
 • Doordat de lening niet bij het BKR wordt geregistreerd zal je er op een later tijdstip geen negatieve gevolgen van ondervinden.

 

De nadelen van een minilening

Naast de voordelen zijn er uiteraard ook nadelen verbonden aan dit type lening. De belangrijkste is dat geld lenen geld kost. En dat is ook bij een minilening het geval.

Hieronder kan je het overzicht teruglezen met alle nadelen verbonden aan het op deze manier geld lenen.

Nadelen van een minilening
 • De rente bij een minilening is hoger dan de rente die je dient te betalen bij een persoonlijke lening of persoonlijke lening. Het is dus geen goedkope lening.
 • Je kan niet al te lang over het geld beschikken.
 • Je dient een garantstelling aan te leveren.

Wat houdt een garantstelling in?

Een minilening wordt niet verstrekt zonder een garantstelling. Je zou wel kunnen stellen dat de kredietverstrekker het extra risico dat zij lopen om geen BKR toetsing uit te voeren, ondervangen met een garantstelling.

Een garantstelling houdt in dat er iemand dient te worden aangewezen die voor jou garant wil staan. In het geval dat je niet in staat bent om de lening tijdig af te lossen, kan de kredietverstrekker in dat geval een beroep doen op de garantsteller. In de praktijk zijn er twee mogelijkheden om aan deze vereiste van een garantstelling te voldoen. 

Een persoonlijke garantstelling

De beste optie is om zelf een garantsteller te regelen. Dat kan een goede vriend zijn maar bijvoorbeeld ook een familielid. Deze garantsteller dient wel te voldoen aan de voorwaarden die door de kredietverstrekker worden gesteld. 

Zo dient deze persoon ouder dan 18 jaar te zijn, te wonen in Nederland en over voldoende inkomen te beschikken om eventueel aan de verplichting te kunnen voldoen.

Het grote voordeel om op deze manier aan de verplichting van de garantstelling te voldoen, is dat er op deze manier geen extra kosten zijn verbonden aan een garantstelling.

Na het afsluiten van de lening heb je 15 dagen de tijd om de verplichte garantstelling te regelen.

Een aangewezen garantsteller

Dit is ook een mogelijkheid. Dit is eenvoudiger dan de persoonlijke garantsteller, maar het nadeel is dat er wel extra kosten aan zijn verbonden. En deze kosten zijn vrij fors te noemen.

Indien je niet binnen de genoemde twee weken een garantstelling hebt geregeld, dan wordt er overgegaan tot deze aangewezen garantstelling. Deze wordt dan aangeleverd door Ferratum Financial service. 

Maar zoals gezegd, dit is geen goedkope oplossing. De bedragen die hiervoor in rekening worden gebracht liggen hoger dan de rente die je dient te betalen over het geld van de lening.

Hoeveel geld kan je lenen zonder BKR toetsing?

Een minilening voorziet in een behoefte waarbij er op korte termijn een beperkt bedrag vereist is. Het maximum van de lening is dan ook vastgesteld op 1500 euro. Hierbij dienen we wel te vermelden dat indien je voor de eerste keer een lening gaat afsluiten, dit bedrag niet wordt verstrekt.

De eerste lening wordt beperkt tot een lager bedrag. Hoe hoog dit bedrag precies is, hangt voornamelijk af van hoeveel je jezelf kan veroorloven om te lenen. Je dient tijdens het aanvragen op te geven hoeveel jouw inkomen bedraagt en hoeveel maandelijkse kosten je hebt. 

Vaker lenen = meer geld lenen

Op basis hiervan wordt er bepaald hoeveel je kan lenen. Je kunt er in de praktijk vanuit gaan dat het bedrag dat wordt verstrekt bij een eerste aanvraag van een lening, zo rond de 400 euro of 500 euro zal liggen.

Bij een vervolglening zal dit maximum steeds verder naar boven worden bijgesteld. Bij een  3e lening zal er bijvoorbeeld een bedrag van 1000 euro worden verstrekt. En dan uiteindelijk ben je in staat om het maximale bedrag van een  minilening van 1500 euro te lenen.

Wat is het minimumbedrag dat je dient te lenen?

Bij een doorlopende krediet wordt er minimaal een bedrag van 2500 uitgeleend. Voor minder wordt er geen lening verstrekt. Dus ook al heb je minder geld nodig, dan dien je toch een lening voor een relatief hoog bedrag af te sluiten.

Bij een minilening kan je al 100 euro lenen. Op die manier hoef je nooit meer te lenen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Hierdoor betaal je ook niet onnodig rente, omdat je meer geld hebt geleend dan dat je eigenlijk wou lenen.

Hoe lang kan je over het geld beschikken?

Dit is een ander kenmerk van deze lening. De looptijd van een lening is kort. De kortste looptijd bedraag 30 dagen. Bij hogere bedragen wordt deze looptijd steeds langer. 

In totaal zijn er drie verschillende looptijden mogelijk. De eerder genoemde 30 dagen, 62 dagen en 90 dagen.

Daarbij dient er wel te worden opgemerkt dat er bij een langere looptijd sprake is van termijnen. Bij een lening met een looptijd van 62 dagen dien je bijvoorbeeld na 30 dagen de eerste termijn af te lossen. Dit zal dan 50% van de som  van de lening zijn.

Hoe lang kan je geld lenen

Meer geld en langer lenen

De korte looptijd is iets om rekening mee te houden. De minilening is in onze ogen niet geschikt voor grote uitgaven. Wil je bijvoorbeeld een auto gaan kopen, dan is het verstandiger om te kijken naar een lening zoals een doorlopend. krediet. 

Niet alleen betaal je dan minder rente, je kan ook langer over het geld beschikken. De looptijd van een doorlopend krediet kan bijvoorbeeld wel oplopen tot 10 jaar.

Je dient in dat geval echter wel een BKR toetsing te ondergaan. Daarnaast zullen er ook hogere eisen aan jouw inkomen worden gesteld. 

Lenen en een vast dienstverband

Voor het aanvragen van een doorlopend krediet dien je eigenlijk in het bezit te zijn van een vast dienstverband. Of in ieder geval van een uitzendcontract waarbij er sprake is van zekerheid dat het dienstverband wordt voortgezet.

Dit maakt dat het afsluiten van een doorlopend krediet niet voor iedereen is weggelegd. Dit is bij een minilening anders. Voor deze lening komt bijna iedereen wel in aanmerking. 

Zelfs mensen met een uitkering of zonder vast inkomen. Dit is een van de redenen dat deze lening op dit moment vrij populair is.

Hoe kun je nu een minilening aanvragen?

Het aanvragen van een minilening doe je online. En dan niet bij banken of andere financiële instelling, zoals de ABN AMRO of Rabobank. Het zijn gespecialiseerde kredietverstrekkers die deze leningen verstrekken. 

In het verleden waren er redelijk wat aanbieders van deze kleine leningen. Dit is in de loop der jaren echter behoorlijk uitgedund. Op dit moment kan je alleen nog terecht bij Saldodipje en bij Ferratum 

Op de website van deze bedrijven kan je binnen 10 minuten de aanvraag voor een lening voltooien. En niet alleen dat. Je hebt dan ook binnen 24 uur echt de beschikking over geld. 

In de meeste gevallen zal het geld zelfs nog sneller op je rekening staan. Dit kan zelfs nog dezelfde dag zijn dat je de lening hebt aangevraagd.

Waarom is de rente zo hoog voor deze kleine lening?

Omdat er slechts een klein bedrag wordt verstrekt, is het bedrag aan rente in EURO`s vrij beperkt. Daarentegen dient de kredietverstrekker wel zijn vaste kosten te betalen. 

Om het rendabel te maken om deze leningen te verstrekken wordt er gewerkt met een hoog rentepercentage. Deze bedraagt op dit moment zo rond de 14%

Dit lijkt erg hoog en dat is het eigenlijk ook wel. Aan de andere kant is deze rente te vergelijken met hetgeen een bank in rekening brengt bij een negatief saldo. 

Ook bij het te laat betalen van een rekening van een creditcardmaatschappij zal de dezelfde rente in rekening worden gebracht.

Om een indruk te geven over de rente die je dient te betalen, onderstaand overzicht:

BedragLooptijd (dagen)Terug te betalenRente
€ 30030€ 303,24€ 3,24
€ 40030€ 404,32€ 4,32
€ 80030€ 808,64€ 8,64
€ 50045€ 508,13€ 8,13
€ 80045€ 813,02€ 13,02
€ 1.00045€ 1.015,02€ 15,02
€ 60062€ 609,61€ 9,61
€ 80062€ 813,02€ 13,02
€ 1.00062€ 1.016,43€ 16,43

 

Waarom lenen banken geen kleine bedragen?

Banken hebben doorgaans hoge kosten. De kosten van een kantorennetwerk en een grote infrastructuur dienen te worden terugverdiend. 

Hierdoor loont het zich niet voor een bank om kleine leningen voor een paar maanden te verstrekken. Hetgeen zij hiermee aan rente ontvangen weegt simpelweg niet op tegen de kosten die dit met zich meebrengt.

Waarvoor is een minilening geschikt?

De minilening is geschikt voor situaties waarbij je snel over geld dient te beschikken. Voor grote aankopen is deze lening minder geschikt. Situaties waaraan je kan denken waarbij dit minikrediet geschikts is en waarvoor mensen geld lenen, zijn de volgende:

 • Het betalen van een bepaalde rekening.
 • Uitvoeren van onderhoud van een auto.
 • Reparatie van wasmachine of andere huishoudelijke apparatuur.
 • Het op tijd kunnen boeken van een vakantie.
 • Kopen van nieuwe kleding voor een speciale gelegenheid.
 • De beschikking hebben over extra budget voor bijvoorbeeld een vakantie.

Hoe gaat een aanvraag is zijn werk?

Het proces van aanvragen is vrij eenvoudig en spreekt grotendeels voor zichzelf.  Om het nog eenvoudiger te maken, hebben we onderstaand de benodigde stappen weergegeven:

  1. Selecteer op de website van Saldodipje of Ferratum het bedrag van de lening en de looptijd.
  2. Upload een copie van een identiteitsbewijs
  3. Vul de persoonlijke gegevens in, zoals naam, adres en woonplaats.
  4. Bevestig de aanvraag voor de minilening.
  5. Voer met behulp van Ideal een proefbetaling uit om jouw bankrekenignummer te controleren.

Wat als je de lening hebt terugbetaald?

Op het moment dat je het geleende bedrag hebt terugbetaald, dan ben je ook helemaal van de lening af. Omdat de lening niet bij het BKR wordt geregistreerd, zal je er ook op een later tijdstip geen negatieve gevolgen van ondervinden. 

Los je de minilening af? In dat geval kan je weer een nieuwe lening aanvragen. En in dat geval ook voor een hoger bedrag dan de eerste lening

Hiervoor is het wel van belang om de lening op tijd terug te betalen. Indien je dat niet doet, dan zal er geen hoger bedrag worden geleend bij een tweede lening.

Geld lenen kost geld

De slogan geld lenen kost geld is bij een ieder wel bekend. Toch willen we hier nog even op wijzen. Het is altijd raadzaam om bij jezelf te rade te gaan waarom je een lening dient af te sluiten. En daarnaast ook goed te beoordelen of je instaat bent de lening met de bijbehorende rente op tijd terug te betalen.

Bij het afsluiten van een minilening wordt er geen financieel advies verstrekt. Je bent dus op jezelf aangewezen om te bepalen of het verstandig is om een lening af te sluiten. 

Lenen of geld besparen?

Persoonlijk zijn wij van mening om op het moment dat je op het punt staat om een lening af te sluiten, ook eens te bekijken of je niet ergens wat geld kunt besparen, zodat je geen lening nodig hebt. 

Vaak zijn er wel een aantal zaken te vinden waar je eigenlijk gewoon onnodig veel geld aan uitgeeft. Dit kan van alles zijn. Misschien wel de kleine uitgaven zoals een kopje koffie of drankje op het terras. Maar ook kan je bijvoorbeeld teveel betalen voor vaste lasten zoals de energierekening en kan je daar het nodige geld besparen.

Op zijn tijd de uitgaven doornemen is in onze ogen een aanrader. Er zijn niet al teveel mensen die dit periodiek doen. En daarmee loop je de kans dat je eigenlijk op bepaalde punten onnodig veel geld uitgeeft.