Doorlopend krediet

Heb je geld nodig en ben je daarbij op zoek naar de nodige flexibiliteit? Dan is een doorlopend krediet een lening die daarbij past. Deze lening biedt meer flexibiliteit dan een persoonlijke lening.

De kenmerken van deze lening

Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken weergegeven van dit type lening. Het allerbelangrijkste is echter dat geld lenen geld kost. Dit gaat dus ook op voor een doorlopend krediet. Je kan een lening afsluiten bij veel verschillende aanbieders. Ook zijn er vergelijkingssites zoals geldshop of kredietspotter, waar je eenvoudig verschillende aanbieders met elkaar kan vergelijken.

√ Trustpilot waardering van 4,8.
√ Lenen vanaf 3,5% rente
√ Groot aanbod van kredietverstrekkers
√ Verzekeringen en leningen
√ Profiteren van loyaliteitsprogramma
√ Online aanvragen en afsluiten

Geldshop

Via geldshop kan je direct veel verschillende aanbieders vergelijken. Hierdoor ben je verzekerd van een doorlopend krediet tegen een lage rente. Door het aanvragen van een vrijblijvende offerte krijg je direct inzicht in jouw mogelijkheden om een lening af te sluiten.

√ 9,6 op klanten vertellen
√ Rente vanaf 3,5%
√ Ruim aanbod van kredietverstrekkers
√ Alleen consumptieve kredieten
√ Dezelfde dag nog een offerte
√ Lenen voor verschillende doeleinden

Kredietspotter

Kredietspotter is een bemiddelaar op het gebied van consumptieve kredieten, waaronder een doorlopend krediet. Door gratis en vrijblijvend een offerte aan te vragen weet je direct waar je aan toe bent.

Geld opnemen wanneer je dat nodig hebt

Het belangrijkste kenmerk van een doorlopend krediet is dat je een lening afsluit voor een bepaalde hoofdsom en dit geld gedurende de looptijd kan opnemen. 

Stel, je sluit een lening af voor een bedrag van 10,000€, dan kan je nu 5,000€ opnemen en bijvoorbeeld over 6 maanden nog een keer 5,000€. Wel dien je er rekening mee te houden dat je het gehele bedrag aan het einde van de overeengekomen looptijd dient te hebben afgelost.

Aflossing als percentage van de hoofdsom

De aflossing wordt gerelateerd aan de hoofdsom en niet aan het daadwerkelijke bedrag dat je hebt opgenomen. De aflossing bedraagt doorgaans 2% van de hoofdsom. Wat ook vrij standaard is, is dat na een bepaalde periode, je alleen nog kan aflossen en niet langer geld kan opnemen. 

Het is hier verstandig om dit goed in de gaten te houden. Heb je bijvoorbeeld toch nog wat extra geld nodig, dan zou je dit kunnen opnemen voordat de periode van enkele en alleen aflossen ingaat.

Stel je sluit een doorlopend krediet af van 10,000€, waarvan je 5,000€ hebt opgenomen en actuele rentepercentage bedraagt 4%. Dan bedraagt de maandelijkse rente en aflossing:

Aflossing: 200€
Rente: 16,67€
Totaal: 216,67€

Flexibel aflossen

Aflossen van doorlopend krediet

Naast het verplichte maandbedrag kan je altijd extra aflossingen verrichten. Dit zal er dan voor zorgen dat je in de toekomst minder rente dient te betalen. Op de aflossing heeft dit verder geen invloed. Deze blijft 2% van de hoofdsom, tenzij je de gehele hoofdsom hebt afgelost.

Bij een extra aflossing is er geen sprake van een boeterente, zoals dat bij een hypotheek of persoonlijke lening doorgaans wel het geval is.

De rente is variabel

De rente daalt en stijgt met de marktrente. Dit is iets om goed in je achterhoofd te houden. De rente is historisch laag en de kans dat deze nog verder gaat dalen is klein. De rente kan echter wel gaan stijgen.

Ook al verwachten de meeste economen dat er op korte termijn geen sprake zal zijn van een rentestijging, dit is nooit uit te sluiten. Variabele rente houdt altijd een risico in dat deze gaat stijgen, waardoor de maandlasten direct zullen toenemen.

Voorwaarden bij het afsluiten van een lening

De voorwaarden waaraan je dient te voldoen om in aanmerking te komen voor een doorlopend krediet zijn hetzelfde als bij een persoonlijke lening.

Hoeveel geld je kunt lenen hangt af van onder meer jouw maandelijkse inkomen en andere financiële verplichtingen waaraan je dient te voldoen. Indien je andere leningen hebt lopen, of je dient maandelijks alimentatie te betalen, dan zal dit invloed hebben op het bedrag dat je kan lenen. Een maximaal bedrag wat wordt verstrekt via een doorlopend krediet verschilt van aanbieder tot aanbieder. Standaard is dit echter meestal 50,000€.

Bkr toetsing en bkr registratie

Wanneer je wilt lenen dien je bovendien een bkr toetsing te ondergaan. Een negatieve bkr registratie zal het lastig maken om een lening af te sluiten. Je ziet vaak dat een lening dan geweigerd wordt, of dat in ieder geval het bedrag dat zal worden verstrekt drastisch beperkt wordt.

Hedentendage is lenen zonder bkr controle alleen nog mogelijk via een minilening. Via een minilening kan je echter alleen een klein bedrag lenen en dat tegen een hoge rente.