Lenen

Geld lenen is iets wat bijna elke Nederlander wel doet of heeft gedaan. Een huis kopen zonder hypotheek is bijvoorbeeld voor maar weinig mensen weggelegd. 

Maar daarnaast zijn er ook veel mensen die een lening afsluiten voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto of nieuwe meubels. De groep mensen die op korte termijn een klein bedrag nodig hebben, kiezen weer voor het afsluiten van een minilening.

Elk doel heeft wel zijn eigen type lening. En elke lening komt weer met zijn eigen voordelen en nadelen.

Geld lenen en een hypotheek

De hypothecaire lening

Bestaat er omtrent het lenen van geld nog wel eens een taboe, dit is bij het afsluiten van een hypotheek niet het geval. 

Praktisch iedereen die een huis koopt sluit wel een hypotheek af. Zelfs de mensen die het eigenlijk wel zelf zouden kunnen financieren, opteren nog vaak voor deze mogelijkheid. Dit omdat een hypotheek belastingvoordelen biedt.

Hypotheken zijn er in verschillende soorten en maten. Zowel op het gebied van de rente, waarbij je de keuze hebt tussen een variabele of vaste rente, met verschillende looptijden. 

Maar ook op het gebied van hoe je de hypotheek wilt gaan aflossen bestaan er verschillende vormen. Zo kan je kiezen tussen een aflossingsvrije hypotheek, annuïtaire of lineaire hypotheek. 

Doorlopende kredieten en persoonlijke leningen

Doorlopende kredieten en persoonlijke leningen worden vaak gebruikt voor het doen van grote aankopen. De aanschaf van een nieuwe auto is waarschijnlijk de reden waarvoor deze leningen het vaakst worden gebruikt. 

Omdat de aanschaf van een nieuwe auto behoorlijk in de papieren kan lopen, hebben veel mensen dit geld niet direct voorhanden.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening wordt er een vaste rente gehanteerd. Daarnaast ligt de looptijd waarbinnen je de lening dient af te lossen ook vast. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Elke maand zal je preciese hetzelde bedrag aan aflossing dienen te betalen.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet is de rente variabel. Daarnaast ben je niet verplicht om in een keer het gehele bedrag van het doorlopend krediet op te nemen. Hierdoor betaal je alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk gebruikt hebt van het doorlopend krediet. 

De aflossing daarentegen is wel gekoppeld aan de hoofdsom van het doorlopend krediet. 

Hierbij wordt er als aflossing een percentage van deze hoofdsom gehanteerd. De standaard is hier dat je maandelijks 2% van de hoofdsom van het doorlopend krediet dient af te lossen. 

Zelfs als je maar een klein gedeelte van het doorlopend krediet daadwerkelijk hebt opgenomen.

Aankoop op afbetaling

Niet iedereen beseft zich dat het bij een aankoop op afbetaling ook om een lening gaat.

Je sluit als het ware een lening af ter waarde van het bedrag van de aankoop die je doet. En deze lening lost je vervolgens in termijnen af. Een ander kenmerk van de aankoop op afbetaling is dat hetgeen je hebt gekocht eigenlijk pas 100% van jou is, op het moment dat je de laatste termijn hebt betaald. Het aangekocht product dient hier als onderpand. Indien je niet aan jouw verplichtingen voldoet, dan blijft het recht van eigendom bij de verkopende partij.

Aankoop op afbetaling

Minilening en flitskrediet

Bij alle hierboven vermelde leningen is er sprake van een BKR toetsing voordat er een lening wordt verstrekt. Dit is bij een minilening niet het geval.

Een minilening is een lening waar je een beroep op kunt doen, op het moment dat je snel geld nodig hebt. Of in het geval dat je in het bezit bent van een negatieve BKR codering.

Daarnaast kenmerkt de minilening zich door het beperkte bedrag dat je kunt lenen. Dit is maximaal 1,500€. Ook is de looptijd van de lening kort te noemen. Deze is maximaal 90 dagen.

Een lening aanvragen en afsluiten

Wanneer je een lening wilt gaan afsluiten dan is het verstandig eerst de verschillende mogelijkheden te bekijken en te vergelijken.

Goedkoop geld lenen is in dat geval een van de belangrijkste criteria waar je op zou dienen te letten. Maar ook jouw persoonlijke situatie vraagt de nodige aandacht.

Ben je bijvoorbeeld wel in staat om aan de verplichtingen van de lening te voldoen? Zorg ervoor dat je jouw financiële zaken goed op orde hebt.

En hoe lang wil je geld lenen. In andere woorden, binnen welke termijn kan je de lening weer aflossen? 

Lening afsluiten

Zo kan je een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten met een looptijd van wel 120 maanden. Een hypotheek kan je zelfs voor een periode van 30 jaar afsluiten. Bij een minilening dien je het geld echter binnen maximaal een paar maanden terug te betalen. 

De verschillende rente bij verschillende leningen

De rente die dient te betalen, is bij een hypothecaire lening het laagst. De rente bij een doorlopend krediet en persoonlijke lening ligt iets hoger. Bij het afsluiten van een minilening betaal je de hoogste rente.

Een aankoop op afbetaling is een aparte situatie. Hiervoor gelden geen vaste rentes. Vaak wordt er een gratis financiering aangeboden als onderdeel van het verkoopproces. Of in ieder geval in eerste instantie een aantal maanden waarbij er geen rente in rekening wordt gebracht.

Hoeveel geld wil je lenen?

Veel mensen stellen zichzelf de vraag hoeveel kan ik lenen? Hierbij speelt het inkomen dat je hebt een belangrijke rol. Hoeveel je kunt lenen hangt daarnaast ook af van de contractuele situatie kwa werk. Ben je in het bezit van een tijdelijk contract, dan zal je hierdoor minder kunnen lenen.

Is oversluiten zinvol?

Dit hangt af van de oude leningen die je hebt lopen. Onder welke voorwaarden kan je van een bestaande lening af? 

Indien je een hoge boeterent dient te betalen, dan zal oversluiten vaak niet zinvol zijn. Dan kun je dus niet profiteren van een lage rente. Een lening oversluiten kan echter wel zinvol zijn, indien je zonder een hoge boeterente van een huidige lening af kunt.

Een lening vergelijking uitvoeren is altijd aan te raden, alvorens daadwerkelijk over te gaan tot aanvragen en afsluiten van een lening. Wanneer je een lening afsluit, dan zit je hier doorgaans voor een lange periode aan vast. 

Daarom is een vergelijking om op die manier op zoek te gaan naar de laagste rente en beste voorwaarden een goede tijdsinvestering. Daarnaast is door verschillende vergelijkingssites dit vrij eenvoudig en hoeft het je ook helemaal niet zoveel tijd te kosten.