Krapte op de arbeidsmarkt

Krapte op de arbeidsmarkt

Steeds meer bedrijven ondervinden de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Voor de werknemer is dit goed nieuws. Je kunt meer eisen stellen, dan dat dit in het verleden het geval was. Nog niet alle ondernemers zijn hier echter van doordrongen.

Een bedrijf interessant maken voor werknemers

Door de krapte op de arbeidsmarkt dien je jouw onderneming aantrekkelijk te maken om voor te komen werken. Sommige bedrijven gaan hier beter mee om dan andere. Vooral bij bedrijven met een relatief langzittend management, zie je dat dit nog niet altijd serieus wordt genomen. Daar heerst nog steeds een beetje de mentaliteit, dat je blij moet zijn dat je een baan hebt en dat je voor dat bedrijf mag werken.

Flexibiliteit en thuiswerken

Er zijn tal van zaken waardoor je een bedrijf interessant kan maken. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan vrije tijd en ook flexibiliteit. In mijn opinie is het toestaan van gedeeltelijk thuiswerken een eenvoudige optie om jouw bedrijf aantrekkelijker te maken. Je hebt dan ook meer kans, dat je werknemers die iets verder weg wonen kunt aantrekken. Dit is natuurlijk niet voor elke type baan mogelijk.

Salaris

Salaris is erg belangrijk. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt ga je er met goede salarissen alleen echter niet komen. 

Op de lange termijn is plezier in het werk het allerbelangrijkste. Werknemers dienen zich gewaardeerd te voelen. Wanneer je als werkgever denkt, je hebt toch een goed salaris en voor de rest niks doet, dan zal je op termijn hiervan de gevolgen ondervinden.

Daarnaast zorgen hogere salarissen voor hogere kosten. Het is hierbij dan de vraag, in hoeverre je dit kunt doorberekenen aan jouw klanten. Dit kun je niet ongelimiteerd blijven doen. 

Krapte op de arbeidsmarkt salaris

Acute problemen oplossen

Meer en meer bedrijven krijgen te maken met acute problemen, als gevolg van te weinig personeel. Hierbij dien je ook de neveneffecten niet te onderschatten. Wanneer je dezelfde hoeveelheid werk door minder mensen laat doen, dan loop je het risico dat je te maken krijgt met medewerkers met burnout klachten. Maar ook zullen dan werknemers het bedrijf gaan verlaten, waardoor de problemen nog groter worden. 

Interimkrachten inhuren

Persoonlijk zou ik er dan ook voor kiezen, om meer geld uit te geven om op die manier de meest acute problemen op te lossen. Je kunt dan denken aan het inhuren van interim krachten. 

Doorgaans zijn interimmers wel iets duurder, maar op termijn zal je dit veel kosten kunnen besparen. Door het inhuren van een interim financial controller kun je voorkomen dat de werkdruk bij andere werknemers niet te groot wordt, zodat je deze binnenboord kunt houden.

Daarnaast heeft het inhuren van interimmers nog een ander belangrijk voordeel. Je kunt hierdoor nieuwe kennis van buitenaf binnenhalen. Een frisse blik levert vaak waardevolle nieuwe inzichten op. Een financieel interimmer heeft doorgaans bij meerdere bedrijven gewerkt. Hij of zij kan dan best practices van andere bedrijven bij jouw onderneming naar binnenbrengen. Dit kan uitermate waardevol zijn.

Toekomstbestendig ondernemen

De krapte op de arbeidsmarkt is zeker geen effect, dat op de korte termijn weer zal gaan verdwijnen. Je zult als ondernemer jouw onderneming dan ook toekomstbestendig dienen te maken. 

Je zult ervoor dienen te zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft. Daarnaast zal ook automatisering van belang zijn. Des te meer je kunt automatiseren, des te minder je afhankelijk bent van personeel.

Ook zal werk uitbesteden aan belang gaan toenemen. Indien je bepaalde werkzaamheden uit handen kan geven aan een externe partij, dan word je minder gevoelig voor de problemen die de krappe arbeidsmarkt met zich meebrengt.

Concurrentiepositie

Op lange termijn zou de krapte op de arbeidsmarkt best wel eens invloed kunnen gaan hebben op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Landen waar het nog wel relatief eenvoudig is om aan personeel te komen, zullen een groot voordeel hebben. 

Naast de mogelijkheid om aan personeel te komen, is het ook niet ondenkbaar dat het verschil in salarissen zal toenemen ten opzichte van andere landen. 

Dit zou best weleens een rol kunnen gaan spelen bij het al dan niet vestigen van een bedrijf in Nederland. De problemen zouden dan ook wel eens veel groter kunnen worden dan we ons op dit moment beseffen. Dit zou weleens een recessie kunnen opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *