Kinderspaarrekening met hoge rente

Kinderspaarrekening met hoge rente

Veel ouders openen een spaarrekening voor hun kinderen. Een van de redenen is dat een dergelijke spaarrekening een hogere rente biedt dan andere spaarrekeningen. Echter, een kinderspaarrekening met een echt hoge rente is inmiddels ook verleden tijd.

Waarom is de rente hoger bij een kinderspaarrekening?

Er zijn twee redenen waarom de rente bij een kinderspaarrekening doorgaans hoger is, dan bij andere spaarrekeningen.

  • Het gaat om langetermijnsparen. Het geld valt vrij nadat een kind 18 jaar is geworden. Net zoals bij termijndepositos is de rente hoger voor langetermijnsparen.
  • Er is ook sprake van een sociaal belang. Op deze manier wordt het gestimuleerd dat kinderen die 18 jaar worden kunnen beschikken over een extra`tje. Bijvoorbeeld voor de kosten van het studeren of om een auto te kopen.

 

Rekening bevoegdheden

Het is zo dat de bevoegdheid om geld op te nemen bij een kinderspaarrekening, totdat een kind 18 jaar wordt, bij de ouders ligt.  Kinderen kunnen voortijdig geen geld opnemen. Tenminste niet zonder toestemming van de ouders.

Nadat een kind 18 jaar wordt krijgen zij de volledige beschikking over de bankrekening.

Kinderspaarekening bevoegdheid

 Zij kunnen dan zelf beslissen wat zij met het geld gaan doen. Indien u als doel had gesteld om met de rekening een studiefonds op te stellen, maar het kind besluit het geld te gebruiken voor een verre vakantie, dan is daar weinig tegen te doen.

De huidige rentestanden

Onderstaand een overzicht van kinderspaarrekeningen met een hoge rente:

Spaarrekening:Rente:
Abn Amro0,15%
Rabo regenboogrekening0,10%
ING Groei groter rekening0,10%
ASN jeugdsparen0,40%

Beperkende voorwaarden

De ASN biedt op dit moment de hoogste rente, maar let er wel op, dat de voorwaarden om voortijdig geld op te nemen bij de ASN bank erg strikt zijn. Dit is alleen mogelijk bij overlijden of bij aantoonbare studiekosten. Dit zijn voorwaarden waarvan wij vinden dat dit beperkende voorwaarden zijn, die eigenlijk niet in lijn zijn met de rente die je ontvangt. 

Andere banken maken het wel mogelijk om tussentijds het geld op te nemen. Dat wil zeggen met toestemming van de ouders. Wel zijn deze voorwaarden aan verandering onderhevig. 

Voordat je daadwerkelijk een spaarrekening gaat openen voor een kind, is het dan ook verstandig om de voorwaarden nog even goed te controleren. Indien je omtrent het voortijdig opnemen van geld niks kan terugvinden in de voorwaarden, dan kan je dit gewoon even goed navragen bij de bank.

Vermogensbelasting

Bij minderjarige kinderen is het zo dat de ouders de vermogensbelasting zijn verschuldigd. Je dient het saldo van de spaarrekeningen van minderjarige kinderen bij jouw vermogen op te tellen.

Indien het totale vermogen boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, dan ben je vermogensbelasting verschuldigd.

Kinderspaarrekening met hoge rente vermogensbelasting

Depositogarantiestelsel

Er bestaat met betrekking tot het depositogarantiestelsel geen verschil tussen een spaarrekening en een kinderspaarrekening. Dit stelsel is voor alle spaarrekeningen gelijk.

Het voordeel van een kinderspaarrekening is dat deze rekening op naam van het kind zal komen te staan. Heb je een hoger saldo dan 100.000€ op jouw spaarrekening staan? 

Dan zal er, doordat het depositogarantiestelsel per rekeninghouder geldt, door een kinderspaarrekening te openen sprake zijn van extra zekerheid.

Is een kinderspaarrekening nog wel zinvol?

Doordat de rente maar marginaal hoger is in vergelijking met andere spaarrekening, kan je jezelf afvragen of een dergelijke spaarrekening nog wel zinvol is. Een kinderspaarrekening met een hoge rente bestaat op dit moment simpelweg niet.

De hoogste spaarrente voor een standaard spaarrekening vind je op dit moment bij buitenlandse banken zoals de Bigbank en J&T Banka. Hierbij is een spaarrekening bij J&T Banka overigens te openen via Raisin.

Op die manier kan de rente bij een 5 jarig termijndeposito oplopen tot 1,2% per jaar. Een dergelijke deposito zou je ook kunnen gebruiken als een kinderspaarrekening met een hoge rente. Een rekening kun je eenvoudig online openen via Raisin.

Op het gebied van sparen met het depositogarantiestelsel zijn dit de spaarrekeningen die de hoogste rente opleveren.

Bank

Rente

Aanvragen

Meer informatie

Tot wel 1,5% rente ontvangen plus een exclusieve welkomstbonus

Meer rente Bigbank

Ontvang 0,55% rente bij een deposito van 1 jaar

Beleggen voor een kind

Er zijn verschillende manieren om voor een extra`tje te zorgen voor de kinderen. Omdat sparen voor een kind doorgaans iets is voor de langere termijn, zou je ook kunnen overwegen om een beleggingsrekening te openen

Het nadeel hiervan is dan wel, dat je geen garanties hebt met betrekking tot het vermogen dat je opbouwt. Dit kan zowel hoger als lager uitvallen dan verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie