Is bitcoin dead?

Is bitcoin dead

Stephen Roach, econoom en senior fellow van de Yale universiteit, waarschuwt richting beleggers voor de Bitcoin. Volgens de 72-jarige geleerde zijn Bitcoin en andere cryptocurrency een gevaarlijke speculatieve bubbel. Is bitcoin dead?

Amerikaanse econoom waarschuwt voor Bitcoin

Dit is niet het eerste kritiek dat over de Bitcoin wordt geuit. Met name de afgelopen weken bemoeien steeds meer bankiers, economen en anderen uit de zakelijke wereld zich met de Bitcoin.

Volgens Stephen Roach heeft hij nog nooit een koersstijging gezien waarbij de prijs nagenoeg verticaal loopt. “Dit is het verticaalste verloop dat ik ooit in mijn carrière heb gezien”, aldus Roach. Deze man was 30 jaar lang een van de meest invloedrijke economen van Wall Street.

Veel beleggers begrijpen de onderliggende blockchain-technologie niet, verklaarde Roach. Hier heeft de man zeker een punt mee. Het zijn momenteel met name speculanten die de Bitcoin aankopen, in de hoop een graantje mee te pikken van de stijgende prijs. Van verschillende geldzaken is de bitcoin toch wel een van de meest complexe.

Tegenstanders blijven waarschuwen voor Bitcoin, die volgens hen uitloopt op een crash. Toch trekken beleggers zich niks aan van alle kritiek, de Bitcoinprijs bleef lange tijd boven de $11.000 liggen. Beleggers verwachten op dat moment dat dit nog verder zou stijgen.

Kritiek vanuit Nederland

Ook vanuit Nederland vliegen Bitcoinbeleggers de nodige negatieve uitingen om de oren. In een radioprogramma werd onlangs nog geadviseerd om de Bitcoin zo snel mogelijk te verkopen. Ook hier gaven beleggers geen gehoor aan.

De kritiek op Bitcoin is niet nieuw. Al in 2013, toen de koers flink begon te stijgen, werd Bitcoin vergeleken met de internetzeepbel. Inmiddels zijn we vier jaar verder en staat de cryptomunt nog steeds rechtdoor. Van ruim €80 in 2013 is de prijs gestegen tot bijna €10.000 eind 2017 naar ongeveer €5,300 begin 2019.

Zeeepbel niet?

Of Bitcoin nu een speculatieve zeepbel of de toekomst is, daar zijn de meningen over verdeeld. In Nederland hebben ruim 135.000 huishoudens in de Bitcoin geïnvesteerd.

De helft hiervan heeft minder dan €100 ingelegd. Ter vergelijking, Nederland telt ruim 7,8 miljoen huishoudens. Nog geen 2% van al deze huishoudens investeert in de Bitcoin. Banken hoeven zich dus voorlopig nog geen zorgen te maken, het spaargeld is grotendeels onder beheer van de banken blijven staan. Is bitcoin dead? In onze opinie niet.

De huidige stand van zaken

Achteraf blijkt dat de econoom gelijk had. Op dit moment zijn er echter veel experts die beweren dat de koers na de gigantisch dip weer verder zal gaan stijgen. Of dit zo is, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *