Internetbanken

Internetbanken

Internetbanken maken een sterke opkomst door. Je kan de ontwikkeling eigenlijk vergelijken met webshops. Ook het aantal webshops is gigantisch gegroeid in de laatste jaren. En het ziet er naar uit dat er binnenkort een eind komt aan deze groei.

Het grote voordeel van een online onderneming

Elke online onderneming heeft het voordeel dat er geen kantoorpand of winkelpand nodig is op een dure locatie. En daarnaast, een winkelpand dient continue bezet te zijn, waarvoor je personeel nodig hebt. Deze kosten zijn enorm. 

Vaak vraag ik me af als ik een winkel voorbij loop, hoe het mogelijk is dat deze winkels bestaansrecht hebben.

Zo zit het ook met internetbanken. Doordat zij niet de kosten ondervinden van dure kantoorpanden, kunnen zij veel goedkoper opereren. En dit zie je terug in hetgeen er wordt berekend aan een klant. Want vergeet niet dat het uiteindelijk de klant is die dient te betalen voor de dure kantoorpanden.

De technologische voorsprong van internetbanken

Daarnaast hebben internetbanken een technologische voorsprong. Zij zijn vaak pas kort actief en hun hele infrastructuur is gebaseerd op de laatste technologie. Bestaande banken zoals de ABN AMRO hebben het nadeel dat hun infrastructuur al vele jaren oud is, hetgeen zijn beperkingen heeft.

Nieuwe functies dienen allemaal te worden ingepast in deze bestaande en vaak verouderde infrastructuur.

Een van de hardst groeiende internetbanken is het Duitse N26. Bij N26 kan je bijvoorbeeld een geheel gratis bankrekening openen. Als je dat vergelijkt met de ABN AMRO, welke bank onlangs zijn tarieven zelfs verhoogt heeft, terwijl zij toch al niet de goedkoopste bank waren, dan is het direct duidelijk waarom de N26 zo populair aan het worden is.

Internetbanken technologische voorsprong

Zijn alle banken niet gewoon online banken?

Alle bankzaken regel je tegenwoordig online. Daarom is er eigenlijk weinig verschil tussen internetbanken en traditionele banken. Want wie komt er nu nog regelmatig fysiek op kantoor? 

Bijna alle bankzaken regel je via een app met de mobiele telefoon of via online bankieren. Eigenlijk zijn bestaande banken voor een groot gedeelte inmiddels ook online banken geworden. Het grote verschil met de echte internetbanken zijn echter kosten die in rekening worden gebracht.

Is het openen van een rekening bij een internetbank lastig?

Een rekening openen bij een internetbank is eenvoudig en kost je weinig tijd. Ook hier zie je de geavanceerde technologie direct terug. 

Bij bijvoorbeeld de N26 dien je eerst een kopie van een identiteitsbewijs te uploaden. 

Online bankrekening openen lastig

Vervolgens dien je dan een foto van jouw gezicht te maken, waarna de software controleert dat jij echt de persoon bent die bij het identiteitsbewijs hoort. 

De aanvullende extra`s bij een online bank

Naast dat een bankrekening bij de N26 en Revolut gratis is, krijg je nog een aantal extra`s bij het openen van deze gratis bankrekening

Zo is het betalen in vreemde valuta vele malen goedkoper dan bij de grote banken. Bij Bunq kan je ook gebruik maken van zeer voordelige wisselkoersen. Dat wordt bij Bunq Zero FX genoemd. Dit houdt in dat er geen toeslag op de wisselkoers wordt toegepast, hetgeen bij de grote banken wel het geval is.

Niet elke bankrekening bij een internetbank is gratis

Er zijn ook een aantal internetbankieren waar je nog geen gratis bankrekening kan openen. Voorbeelden hiervan zijn de Triodos bank, ASN bank en Bunq. Triodos en ASN zijn eigenlijk een oudere generatie banken. Tot de nieuwe generatie internetbanken rekenen wij de eerder genoemde namen zoals N36, Bunq en Revolut.

Hoe zit het met de betrouwbaarheid en veiligheid?

Veel mensen zijn huiverig om over te stappen naar een andere bank. En dan met name naar internetbanken waarmee zij nog niet zo bekend zijn. 

Op zich snappen wij dat mensen liever in zee gaan met bekende namen op het gebied van bankieren. Echter, de nieuwe fintech bedrijven bieden zoveel extra op technologisch gebied, waaronder bijvoorbeeld 3d security, waardoor je in onze opinie niet huiverig dient te zijn voor deze internetbanken.

Ook instellingen die de veiligheid van een bankrekening ten goede komen kan je allemaal zelf instellen. Zo kan je bankzaken via de app eenvoudig regelen en kan je bijvoorbeeld eenvoudig instellen hoeveel je per dag kan pinnen.

Let op de aanwezigheid van een bankvergunning

Daarnaast, zijn zowel de N26 en Bunq in het bezit van alle benodigde bankvergunningen, waardoor de banktegoeden zijn afgedekt door het depositogarantiestel. 

Dus zelfs in het geval dat een Bunq failliet zou gaan, dan krijg je gewoon van de Nederlandse staat jouw geld tot 100,000€ terug. In het geval van de N26 van de Duitse staat. 

De dekking van het depositogarantiestelsel is echter wel beperkt tot 100,000€ per bank. Beschik je over een groter vermogen aan spaargeld, dan is het in onze ogen verstandig om dit geld te verspreiden over verschillende banken, om op deze manier optimaal te profiteren van de bescherming die het depositogarantiestelsel biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *