Internationaal spaarplatform

Internationaal spaarplatform

Kan je via een internationaal spaarplatform meer rente ontvangen? Dat is zeker mogelijk. Wel dien je altijd goed te letten op het depositogarantiestelsel. 

Indien dit niet van toepassing is, dan loop je het risico dat je bij het faillissement van een bank jouw geld kwijt bent. Vanuit dit oogpunt is het verstandig je te richten op de EU landen, waar dit stelsel van kracht is. Wel dient de bank waar je gaat sparen in het bezit te zijn van een bankvergunning. Laten we eens dieper gaan op de mogelijkheden om te sparen in het buitenland.

Is sparen in het buitenland veilig?

Mensen vragen zich wel eens af, of sparen bij zo'n buitenlandse bank vanuit Nederland wel vertrouwd is. Zolang je maar op het depositogarantiestelsel let, dan is er echter weinig om je zorgen over te maken. Wel dien je er rekening mee te houden, dat indien een bank failliet gaat, dat je jezelf dan dient te wenden tot de lokale autoriteiten waar de bank is gevestigd.

In Nederland kan je bijvoorbeeld ook bij de Dela sparen, waar je best een hoge rente van 2% ontvangt, maar hier is het depositogarantiestelsel niet van kracht. Dat is dus uitkijken geblazen.

Sparen in euro`s

Daarnaast zou ik persoonlijk ook alleen via een internationaal spaarplatform gaan sparen, indien je in euro`s kunt sparen. Ga je in een andere valuta sparen, dan loop je een valutarisico. 

In het verleden waren Turkse spaarrekeningen erg in trek door de hoge rente. Echter, na de devaluatie van de Turkse Lira bleef er niks meer over van de rente.

Internationaal spaarplatform euro

Integendeel, vaak was uiteindelijk het rendement negatief. Indien je een valutarisico loopt, dan is vergelijkingen van spaarrentes niet zo heel erg relevant. De koersbeweging van de valuta ten opzichte van de euro zal vaak een groter effect hebben.

Een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank

Een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank kan best ingewikkeld zijn. Vaak krijg je te maken met een vreemde taal en dien je ook te voldoen aan verschillende voorwaarden. Ben je geen ingezetene van het land waar je een spaarrekening wilt openen? Dan is het vaak zelfs helemaal niet mogelijk om daadwerkelijk een spaarrekening te openen. 

Het gebruik van een internationaal spaarplatform zoals Raisin maakt het veel eenvoudiger. Je hoeft slechts eenmaal bij Raisin te registreren en daarna heb je direct toegang tot verschillende spaarproducten. Zij bieden een groot aanbod van termijndeposito`s en vrij opneembare spaarrrekeningen.

In welke landen kan je een spaarrekening openen?

Sparen in het buitenland is mogelijk in verschillende landen. Het spaarplatform Raisin biedt veel mogelijkheden bij Oost Europese landen, zoals bij de Tsjechische JT Banka, maar ook in landen dichter bij huis. Zo kan je gaan sparen in België, bij de CKV bank, in Frankrijk bij de Renault bank en ook in Zweden is er een mogelijkheid via Klarna.

De rente die je ontvangt is altijd hoger dan de rente die je bij een Nederlandse bank ontvangt. Omdat het depositogarantiestel slechts geldt tot een bedrag van 100.000€ per persoon en per bank, is het verstandig dit bedrag niet te overschrijden. Ook al ontvangt je een hogere spaarrente, in mijn opinie is dit het risico niet waard. Het allerbelangrijkste is dat jouw spaargeld veilig is. 

Hoeveel rente ontvangen via een internationaal spaarplatform?

Om inzicht te geven in hoeveel rente je op dit moment kunt ontvangen, onderstaand overzicht. Let wel dat de rentestanden voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn. Bij vrij opneembare of vrij opvraagbare spaarrekeningen kan de rente dus wijzigen. Sluit je een termijndeposito af, dan weet je zeker dat je gedurende de gehele looptijd een vaste rente zult ontvangen. Deze rente is hoger dan in Nederland het geval is.

BanklooptijdRenteLand
CKV bank1 jaar0,35%België
Renault bankVrij opneembaar0,25%Frankrijk
Rietumu1 jaar0,70%Letland
J&T Banka5 jaar1%Tsjechië
Rietumu3 jaar1,10%Letland
J&T Banka1 jaar1%Tsjechië
Allior3 jaar0,20%Polen
KlarnaVrij opneembaar0,16%Zweden
CKV bank5 jaar0,80%Belgie
Inbank1 jaar0,35%Estland
Banca Progetto1 jaar0,55%Italië
Civi bank1 jaar0,30%Italië

Bij een termijndeposito is geld inleggen eenmalig. Je legt eenmalig een bedrag in, wat vervolgens gedurende de looptijd op de termijndeposito blijft staan. Het is vanuit dit oogpunt niet verstandig, om geld dat je op korte termijn nodig hebt, langdurig vast te zetten via een termijndeposito.

Geld besparen is iets wat steeds meer mensen bijna verplicht zijn om te doen. Via een internationaal spaarplatform kan je echter ook meer rente over jouw spaargeld ontvangen. Op die manier kan je er ook voor zorgen dat je meer te besteden krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie