Hypotheek aflossen of beleggen

Hypotheek aflossen of beleggen

Wat is nu de beste keuze? De hypotheek aflossen of beleggen? Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij deze afweging. De allerbelangrijkste factor ben je echter zelf. 

Waar voel jij je het prettigst bij? Zijn de lagere maandlasten het extra aflossen van de hypotheek waard?

De afwegingen om af te lossen of te sparen

De hypotheekrente is ontzettend laag op dit moment. De spaarrente is echter nog lager. Vanuit dat oogpunts is sparen in plaats van aflossen in onze opinie geen goede keuze. 

De spaarrente is namelijk lager dan hetgeen je aan hypotheekrente dient te betalen. Uiteindelijk kost het je dus gewoon geld.

Er kan sprake zijn van één uitzondering. Indien je een een hypotheek hebt met een zeer lage rente, dan zou je via een termijndeposito van de Bigbank meer rente kunnen ontvangen dan dat je aan hypotheekrente dient te betalen.

Een rente van maximaal 1,5%
Spaar veilig met het depositogarantiestelsel
Eenvoudig online te openen

Wel dien je hier dan de vermogensbelasting en de renteaftrek die je eventueel geniet, mee te nemen in een berekening om te bekijken of dit ook echter voordelig is.

Wat als de rente gaat stijgen?

Heb je de hypotheekrente voor 30 jaar vastgezet, dan zou er in de toekomst wel een moment kunnen komen dat de spaarrente hoger is dan de hypotheekrente. Op dat moment kan je dan een nieuwe afweging maken.

Wel dient de rente behoorlijk te gaan stijgen, voordat dit werkelijkheid gaat worden. 

Een hoger rendement behalen met beleggen

Over het algemeen gaat de keuze echter tussen de hypotheek aflossen of beleggen. Dit omdat door de jaren heen het rendement met beleggen veel hoger is geweest dan het rendement bij sparen. Echter, met beleggen loop je wel altijd een risico. 

Wil je via beleggen een vermogen opbouwen, om zodoende aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen? Dan loop je altijd het risico dat het opgebouwde vermogen niet hoog genoeg is. 

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat het vermogen hoger uitvalt, zodat je na het aflossen van de hypotheek nog geld overhoudt.

Vanuit dit oogpunt is het altijd verstandig om uit te gaan van een conservatief rendement. In onze opinie is het niet verstandig om te gaan rekenen met een rendement van bijvoorbeeld 10%.

De kans dat je dit niet gaat halen is dan namelijk behoorlijk groot.

Hoger rendement beleggen

Aflossingsvrije hypotheek en renteaftrek

Tegenwoordig is het zo dat er geen sprake meer is van renteaftrek bij een aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast ben je wel vermogensbelasting verschuldigd over het vermogen dat je opbouwt via het beleggen. Dit zijn twee factoren die ervoor zorgen dat het aflossen aantrekkelijker wordt en dus een grote rol speelt bij de keuze tussen de hypotheek aflossen of beleggen.

Bij bestaande aflossingsvrije hypotheken, die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten mag je overigens de rente nog gewoon aftrekken. Bij een nieuwe hypotheek is dit niet langer het geval.

Een rekenvoorbeeld en verschillende scenario`s.

Stel dat je een hypotheek hebt met een rentepercentage van 1,2%. Je hebt een bedrag van 10.000€ beschikbaar en je twijfelt erover of je de hypotheek gaat aflossen of gaat beleggen.

De besparing bij aflossen

Indien je gaat aflossen, dan ga je in de jaren daarna minder rente te betalen. Over een periode van 10 jaar komt dit neer op een bedrag van 1.200€. Je bespaart dus elk jaar 120€ aan rente. Omgerekend komt dit neer op 12 euro per maand. 

Als je deze besparing aan het einde van de periode gaat gebruiken om extra af te lossen, dan kan je in totaal een bedrag van 11.200€ aflossen. Voor de eenvoud hebben we hier afgezien van het rente op rente effect, mede gezien de extreem lage, waardoor dit effect te verwaarlozen is.

Extra aflossing€ 10.000
Jaarlijkse rentebesparing€ 120
Rentebesparing 10 jaar€ 1.200
Totale aflossing na 10 jaar€ 11.200

 

Wat zijn de mogelijkheden bij beleggen?

Indien je wilt gaan beleggen, dan zijn er een aantal scenario`s mogelijk. Wij hebben hierbij de berekeningen gemaakt voor verschillende rendementen.

Beschikbaar bedrag€ 10.000€ 10.000€ 10.000€ 10.000€ 10.000
Jaarlijks rendement-10%-5%0%5%10%
Vermogen over 30 jaar€ 3.487€ 5.987€ 10.000€ 16.289€ 25.937
Jaarlijkse rente aftrek37,10%€ 534€ 534€ 534€ 534€ 534
Vermogensbelasting0,588%-€ 383-€ 472-€ 588-€ 740-€ 938
Vermogen na 10 jaar€ 3.638€ 6.049€ 9.946€ 16.083€ 25.534

Zitten de beleggingen tegen en realiseer je over een periode van 10 jaar een negatief rendement van 10%, dan heb je maar 3.638€ beschikbaar om de hypotheek mee af te lossen. Laat staan dat in een worst case scenario het verlies nog veel hoger kan oplopen. Je kan met beleggen zelfs de gehele inleg verliezen.

Gaat het erg goed met de beleggingen en realiseer je een resultaat van 10%, dan heb je over 10 jaar maar liefst 25.534€ te beschikking om de hypotheek mee af te lossen. 

Deze berekeningen zijn gebaseerd op een tarief voor de inkomstenbelasting van 37,1% en de laagste schaal van de vermogensbelasting van 0,588%. 

Houdt er hierbij wel rekening mee dat de vermogens belasting per jaar zal toenemen indien je een positief rendement realiseert. Dit omdat het vermogen waarover de belasting wordt berekend steeds hoger wordt.

Mag je de hypotheek zomaar aflossen?

Je kunt niet zomaar onbeperkt de hypotheek aflossen. Extra aflossen is doorgaans beperkt tot een bedrag gelijk aan 10% van de hypotheek.

Indien je meer aflost, dan zal er sprake zijn van een boeterente. Dit maakt de keuze voor het beleggen weer aantrekkelijker. Het is zelfs aannemelijk dat hierdoor de keuze tussen de hypotheek aflossen en beleggen in het voordeel van beleggen uitvalt.

Voordat je daadwerkelijk extra aflost, is het verstandig om goed te controleren onder welke voorwaarden je mag aflossen. Op die manier voorkom je een onverwacht boeterente.

Hypotheek aflossen of beleggen mag dat

Hoe ga je beleggen?

Heb je besloten om te gaan beleggen in plaats van extra af te lossen? Dan dien je vervolgens nog te beslissen hoe je gaat beleggen. Hierbij is het risicoprofiel van groot belang. 

Des te langer de looptijd van de hypotheek, des te hoger het risico van het beleggen zou kunnen zijn. Experts geven namelijk altijd aan, dat des te korter de tijdshorizon, des te lager de risico`s van het beleggen zouden dienen te zijn. Over het algemeen wordt er altijd aangegeven dat beleggen iets is voor de lange termijn.

Is de resterende looptijd van de hypotheek niet al te lang, dan zullen beleggingen in producten zoals crowdfunding en cryptocurrency worden afgeraden. Een expert zal dan eerder aanraden om te kiezen voor een mix tussen obligaties en aandelen, aangezien deze producten een aanzienlijk lager risico hebben.

Overige afwegingen

Voordat je jouw hypotheek aflost, dien je jezelf er bewust van te zijn, dat je later niet meer over het geld kunt beschikken. Dit is ook van belang bij de keuze tussen de hypotheek aflossen of beleggen. Ga je in eigen beheer beleggen, dan kan je later alsnog besluiten om iets anders met het geld te gaan doen, indien je dit geld nodig hebt.

Stel dat je over een aantal jaren besluit om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Dan zou je het vermogen dat je hebt opgebouwd als startkapitaal kunnen gebruiken.

Al met al zijn er een flink aantal factoren en scenario`s die je in jouw overweging dient mee te nemen. Verstandig is dan ook een financieel adviseur in de hand te nemen, die jou kan adviseren over alle mogelijke voordelen en nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *