Huurkoop auto

Huurkoop auto

Op zoek naar een nieuwe auto? Wellicht heb je dan een huurkoop auto constructie wel eens overwogen. Zo niet, dan kan je hier verder lezen wat dit nu precies inhoudt. In het geval dat je dit al wel overwogen hebt, dan kan je hier alle informatie vinden die je helpt bij het nemen van een beslissing.

Wat is huurkoop?

Bij een  huurkoop constructie betaal je niet direct het hele bedrag ineens. Vaak wordt er gevraagd om een aanbetaling, waarbij je de rest van het bedrag betaald in maandelijkse termijnen. Net zolang tot de auto volledig is afgelost. Bij huurkoop van een auto wordt je pas eigenaar van de auto op het moment dat je de laatste termijn hebt voldaan.

Huurkoop wordt ook wel vaak financial lease genoemd. Dit is een vorm van lease waarbij er een krediet wordt verstrekt, welk krediet je maandelijks aflost. In tegenstelling tot operational lease ben je bij deze constructie geheel zelf verantwoordelijk voor het onderhoude, verzekeringen en belastingen.

Waarom een auto kopen via huurkoop?

Het grote voordeel van een auto aanschaffen via huurkoop is dat je niet direct het gehele bedrag van de auto op tafel hoeft te leggen.

Je verdeelt de kosten van de aanschaf over meerdere jaren.

Voordelen huurkoop auto

De looptijd van een huurkoop constructie kan verschillen. Wat je vaak tegenkomt in de praktijk zijn looptijden van 3 tot en met 5 jaar. Dit hangt mede af van wat de aanschafwaarde van de auto is. Bij een duurdere auto zal de termijn doorgaans langer zijn, om zodoende de maandelijkse termijnen niet al te hoog te laten oplopen.

De gespreide betaling kan het eenvoudig maken om over te gaan tot de aanschaf van een auto. Hierop spelen autoverkopers in door het aanbieden van huurkoop constructies.

Auto`s zijn duur in aanschaf

Een auto is behoorlijk duur in aanschaf. Dit geldt zeker voor een nieuwe auto, maar ook jong gebruikte auto`s kosten nog steeds veel geld. Dit zorgt ervoor dat lang niet iedereen dergelijke bedragen zomaar beschikbaar heeft.

Let goed op de rente die in rekening wordt gebracht

Indien je een huurkoop voor een auto aangaat, dan is het belangrijk om te letten op de rente die in rekening wordt gebracht. Het is namelijk zo dat de maandelijkse termijn bestaat uit een gedeelte aflossing en een bedrag aan rente.

Om de huurkoop aantrekkelijk te maken wordt er wel eens een zeer lage rente aangeboden. Soms zelfs zo dat je een eerste jaar helemaal geen rente hoeft te betalen. Dit zijn echter wel uitzonderingen en vaak ook tijdelijke acties.

Daarnaast dien je goed te letten op de rente na de periode van de aanbieding. Indien na de rentevrije periode de rente ineens heel hoog wordt, dan kan het alsnog onvoordelig uitpakken.

Let op de rente

Huurkoop of een lening afsluiten?

Het rentepercentage wat je dient te betalen zou je eigenlijk dienen te vergelijken met rentes op andere leningen. 

Is het rentepercentage voor een huurkoop bijvoorbeeld hoger dan de rente die je zou betalen bij het afsluiten van een doorlopend krediet, dan kan het verstandig zijn de auto apart aan te schaffen en dit te financieren met een doorlopend krediet van een andere kredietverstrekker. Op die manier ben je dan goedkoper uit.

Rente maakt de aanschaf van een auto duurder

Want let wel dat de rente die je gedurende de looptijd dient te betalen de aanschafprijs verhoogt. Want uiteindelijk betaal je gewoon meer voor dezelfde auto, dan in het geval je deze direct contant had betaald.

Sparen of geld lenen voor een auto?

In onze ogen kan het daarom dan ook slim zijn om eerst te gaan sparen alvorens een auto aan te schaffen. Elke euro die je contant betaald, zorgt ervoor dat je later minder rente hoeft te betalen. Dit is dus uiteindelijk gewoon een besparing.

Geld lenen kost geld. En huurkoop is een vorm van geld lenen.

Kijk uit met het aangaan van een verplichting

Let er goed op wat je per maand dient te betalen. Want naast de aflossing van de auto dien je uiteraard ook nog voldoende geld over te houden om andere vaste lasten te betalen. 

Sluit je een huurkoop voor een auto af, waarbij het lastig wordt maandelijks rond te komen, dan zou dit in de toekomst tot financiële problemen kunnen leiden. 

En vergeet ook zeker niet dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren. In onze opinie is het dan ook verstandig om tenminste enige speelruimte aan te houden binnen jouw maandelijkse budget. 

Daarnaast is het zo dat des te hoger de aanbetaling, des te lager de maandelijkse lasten zullen worden. Hou hier rekening mee wanneer je een aanbetaling doet. Ook het verkopen van de oude auto kan helpen om een hogere aanbetaling te doen voor de nieuwe auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *