6500 huizen in Nederland die onverkoopbaar zijn
Dynamis, een makelaarsorganisatie, meldt dat er in Nederland ruim 6.500 woningen onverkoopbaar zijn. De huizen staan meer dan 6 jaar te koop. Dat is 10% van het totale woningaanbod in Nederland. Dat schrijven zowel het AD als DasKapital. Voordat de kredietcrisis uitbrak, alweer 10 jaar geleden, kwam het zelden voor dat woningen zo lang te koop stonden. Huizen in Nederland die onverkoopbaar zijn bestaan dus nog steeds.
Opmerkelijk
Het feit dat er nu weer duizenden woningen zo lang te koop staan is opmerkelijk. Want er is schaarste aan woningen op de markt, vooral in de grotere steden. En een huis dat je niet verkocht krijgt heeft een grote invloed op de geldzaken van de eigenaar. Wat zijn de oorzaken van huizen in Nederland die onverkoopbaar zijn?
Ongunstige locatie
Volgens de makelaarsorganisatie Dynamis worden de woningen waarschijnlijk niet verkocht omdat ze óf aan de te krappe kant zijn óf op een niet zo'n gunstige locatie staan. Ze zijn verder van mening dat dit z.g. 'structurele aanbod van woningen' op den duur zal verdwijnen. En al helemaal in steden die in trek zijn.
Wél voorspellen ze dat in de minder aantrekkelijke gebieden dit soort woningen net zo lang te koop blijven staan. Regio's die minder in trek zijn vindt je in gedeelten van Groningen, Friesland, Zeeland en Limburg. Vanuit deze gebieden trekken veel mensen naar de stad. En dus staan daar nog voldoende woningen te koop.
Groningen en Zeeland spannen de kroon
De provincies Groningen en Zeeland spannen de kroon wat betreft het aantal woningen dat lang te koop staat. Overigens worden woningen in 2018 gemiddeld binnen 40 dagen verkocht. In 2015 stond nog zo'n 20 procent van het aantal aangeboden woningen meer dan 3 jaar te koop. In het 3e kwartaal van 2018 stonden iets minder dan 44.500 woningen in Nederland te koop.
Bron: daskapital, Algemeen dagblad