Huis verduurzamen

Huis verduurzamen

Een huis verduurzamen is op dit moment waarschijnlijk de beste investering die je kunt doen. Het rendement wat je op dit manier kunt behalen met spaargeld, zal hoger zijn dan bij sparen of beleggen. Maar dan dien je uiteraard wel het geld beschikbaar te hebben, om de investering die je dient te doen te kunnen betalen. 

Als je mij op dit moment vraagt, wat zal ik doen met mijn spaargeld, dan zou ik eerst kijken naar mogelijkheden om jouw huis te verduurzamen.

Subsidies en leningen

Om mensen te stimuleren, worden er verschillende subsidies en leningen vanuit de overheid verstrekt. Op een warmtepomp zit bijvoorbeeld een forse subsidie. Het enige probleem is dat een warmtepomp op dit moment niet te verkrijgen is

Het milieu centraal stellen is een goede en logische keuze. Maar dit is toch een behoorlijk groot praktisch probleem, waar veel mensen tegenaan lopen. Veel mensen zouden graag een warmtepomp laten plaatsen, maar er is gewoonweg geen beschikbaarheid. 

Ook zijn er verschillende leningen beschikbaar, die specifiek bedoeld zijn ter financiering van het verduurzamen van een huis. Per gemeente kan het verschillen wat de mogelijkheden zijn. 

Op deze manier kan je tegen gunstige voorwaarden geld lenen. Wel dien je het geld daadwerkelijk aan te wenden om een huis te verduurzamen. Het geld wordt daarom in een bouwdepot gestort, van waaruit je de facturen en rekeningen kunt betalen.

Geld lenen verduurzaming

Sparen terwijl je wacht

Indien je door de lange levertijden dient te wachten totdat je daadwerkelijk kunt gaan verduurzamen, dan zou ik nu vast een spaarrekening openen. Op die manier kan je in de tussentijd vast gaan sparen voor de investering die je dient te doen. Omdat het om een korte termijn gaat, is beleggen niet verstandig. 

Verschillende soorten leningen

Met een duurzaamheidslening kun je een bedrag van tussen de 2.500€ en 25.000€ lenen. Via een groene hypotheek kan  je een bedrag vanaf 25.000€ lenen. Met dit soort investeringen is het mogelijk om jouw woning goed geïsoleerd te krijgen en daarnaast zelfs zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen.

Duurzaam verwarmen

Door de aanschaf van een warmtepomp, ga je jouw huis op basis van elektriciteit verwarmen. Je hebt dan niet langer gas nodig. Of indien je kiest voor een hybride warmtepomp, dan heb je veel minder gas nodig.

Het probleem is wel, dat op dit moment de prijzen voor stroom ook de pan uit rijzen. Je hebt daarom eigenlijk zonnepanelen nodig om de investering echt rendabel te maken. Hierdoor zal je wel tegen een forse investering aanlopen.

Het voordeel na de investering is dan wel, dat je na de installatie gratis de beschikking hebt over zonne energie. Voor een hybride warmtepomp dien je te rekenen op 6 tot 8 zonnepanelen om voldoende stroom op te wekken. Wanneer je in een slecht geïsoleerd huis of groot huis woont, dan zal je er nog meer nodig hebben.

Zelfs met de subsidie die je ontvangt, zal de totale investering al snel richting de 10.000€ gaan. Bij een warmtepomp met een groot vermogen, dan kan zelfs zo zijn dat je het dubbele kwijt bent.

Huis verduurzamen warmtepomp

Echter, wanneer je op dit moment bijvoorbeeld 500 m3 gas kunt besparen, dan heb je jaarlijks al een besparing van 1.500€ te pakken. Het verduurzamen van je woning is dus zeker het overwegen waard.

Isolatie aanbrengen

Er zijn ook minder kostbare mogelijkheden.. Zo zal een goede isolatie ook al enorm schelen. Maar ook triple glas kan de nodige besparing opleveren. Op die manier kan je stap voor stap de energiekosten terugdringen. 

CV ketel vervangen

Voor veel mensen bestaat er de noodzaak om de energierekening te verlagen. Energiebesparende maatregelen kunnen hierbij helpen. Zelfs het vervangen van een oude cv ketel kan hierbij helpen. Nieuwere modellen CV ketels zijn doorgaans voordeliger in gebruik.  Ook hiervoor kun je navragen of je een lening kunt krijgen.

Informatie inwinnen en subsidie aanvragen

Voordat je daadwerkelijk gaat investeren, is het van belang om goed te controleren waar je recht op hebt. Kom je er achteraf achter dat je toch geen recht hebt op subsidie, dan vallen de kosten opeens veel hoger uit. 

Daarnaast is het ook van belang om een goede berekening te maken. Hiervoor heb je jouw verbruik per jaar nodig. Op basis daarvan kun je berekenen hoeveel minder gas je gaat verbruiken, hoeveel extra strom je nodig hebt en wat de kosten van de lening zijn. 

Subsidie krijg je op warmtepompen. Bij zonnepanelen kun je de BTW terugvorderen. In de toekomst wordt er zelfs geen BTW in rekening meer gebracht. Dit is wel zo praktisch. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het type apparaat dat je aanschaft.

Prijsontwikkelingen van energie

Het is op dit moment lastig de ontwikkelingen van de prijzen van gas en elektriciteit te voorspellen.

Persoonlijk lijkt het me niet waarschijnlijk dat de prijzen tot volgend jaar zomer zullen gaan dalen. Ik ben er zelfs bang voor dat deze nog verder zullen gaan stijgen.

Op de langere termijn verwacht ik wel een daling. Doordat verduurzaming nu sneller dan ooit wordt doorgevoerd, zal de vraag naar met name gas gaan dalen.

Daarnaast zal het aanbod van groene stroom gaan toenemen. Het enige knelpunt hier is het elektriciteitsnetwerk.

Onzekerheid prijzen electriciteit

Er bestaat een reële kans dat ons elektriciteitsnetwerk het extra aanbod en vraag niet aankan. Dit zou wel eens een serieus probleem kunnen gaan worden. 

Terugverdientijd berekenen

Als je op basis van de huidige prijzen de terugverdientijd van de investering van zonnepanelen of een warmtepomp gaat berekenen, dan zal je zien dat je deze relatief snel hebt terugverdiend. Gaan de prijzen dalen, dan zal deze terugverdientijd langer zijn. 

Om het rendement van de investering te berekenen, zou ik een alternatief scenario doorrekenen, wanneer de prijzen bijvoorbeeld met 50% dalen. Is de investering dan nog steeds rendabel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *