Hoe ontvang je een hogere spaarrente?

Hoe ontvang je een hogere spaarrente

De rente is nu al lange tijd historisch laag. Het betalen voor geld op een bankrekening en zelfs een spaarrekening, is niet langer onrealistisch. Zijn er nog mogelijkheden om een hogere spaarrente te ontvangen voor jouw geld?

Termijndeposito`s en rente

Het was altijd zo, dat door je geld langer vast te zetten via een termijndeposito, dat je een hogere rente kon ontvangen. Maar zelfs de rente op een lange termijndeposito is ontzettend laag. Daarnaast ben ik zelf van mening, dat het op dit moment niet echt interessant is om geld lang vast te zetten. Hetgeen je aan rente krijgt is gewoonweg veel te laag.

Mocht de rente onverwachts toch gaan stijgen, dan kan je hiervan niet profiteren, indien je jouw geld lang hebt vastgezet. Het is waarschijnlijk niet realistisch dat dit op korte termijn gaat gebeuren, maar je weet maar nooit. Economische ontwikkelingen kunnen snel gaan en zijn bovendien erg onvoorspelbaar.

Buitenlandse spaarrekeningen

In het buitenland is het iets beter gesteld dan in Nederland. De hoogste spaarrente die je bij de Bigbank kunt ontvangen bedraagt op dit moment 1,5%. Een gelijkwaardige rente kun je ontvangen via Raisin. De hogere spaarrente is echter nog steeds niet genoeg om de inflatie, waardoor geld minder waard wordt, te compenseren. De grote banken in Nederland vergoeden daarentegen nog steeds geen rente. 

Hoogste rente
1,50%

Variabele rente
0,25%

Depositogarantiestelsel
Ja

Via Raisin kun je eenvoudig spaarrekeningen openen bij tal van Europese banken. Daarnaast ontvang je een welkomstbonus die kan oplopen tot 100€.

.Mogelijkheden bekijken

Hoogste rente
1,5%

Variabele rente
0,3%

Depositogarantiestelsel
Ja

De Bigbank wordt steeds populairder bij Nederlanders. De hogere spaarrente ligt hieraan ten grondslag.

Mogelijkheden bekijken

Beleggen voor een hoger rendement

Wil je een hoger rendement, dan kom je al gauw uit op het beleggen. Dit kan bijvoorbeeld in aandelen. Maar hier komt altijd een risico om de hoek kijken. Er is niemand die kan voorspellen wat de beurs in de toekomst gaat brengen.

Wat gaat de beurs de komende jaren brengen?

Zelf ben ik van mening dat er zoveel onzekerheden zijn, dat beleggen in aandelen best wel risicovol is.

Er zijn bijvoorbeeld behoorlijk wat economen die een nieuwe crisis voorspellen. En met de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, de onrust in verschillende landen, de oorlog in de Oekraïne denk ik dat deze economen best wel eens gelijk kunnen krijgen. 

Dit is echter mijn mening. Vraag je iemand anders, dan zou die persoon er een geheel andere visie op na kunnen houden. Wel zijn de verwachtingen de laatste tijd pessimistischer geworden.

hogere spaarrente ontvangen of beleggen

Een nieuwe trend op financieel gebied

Een nieuwe trend die sterk in opkomst is, is het uitlenen aan geld aan particulieren. Hiervoor bestaan er een aantal relatief nieuwe start-ups, die zich toeleggen op het verstrekken van een particuliere lening.

Het idee is eigenlijk een beetje gekopieerd van Uber en Airbnb. Door het uitschakelen van tussenpersonen, kunnen er veel kosten worden bespaard. En niet alleen kosten, want deze tussenpersonen maken doorgaan ook hoge winsten. 

Dit voordeel, wat deze nieuwe bedrijven op het gebied van het verstrekken van een particuliere lening behalen, wordt grotendeels aan de consument teruggegeven. 

Aan de ene kant krijgt iemand die op deze manier zijn geld uitleent aan een particulier een hogere rente. Degene die op deze manier geld leent, hoeft bovendien minder rente te betalen.

Is een particuliere lening niet erg risicovol?

Tot op heden zijn de resultaten die bedrijven zoals Lender Spender hebben behaald erg goed te noemen. Zij hanteren dan ook erg strikte voorwaarden bij het verstrekken van een lening aan een particulier. 

Dat moeten zij natuurlijk ook wel. Want indien mensen hun geld niet terugkrijgen, dan is het snel afgelopen met deze nieuwe bedrijven die zich hierop toeleggen.

Naast de voorwaarden die worden gesteld bij het verstrekken van een lening, wordt een bedrag dat door een particulier wordt ingelegd verdeeld over veel verschillende leningen. Hierdoor vindt er een risicospreiding plaats. Mocht er onverhoopt een lening niet worden terugbetaald, dan is de impact hiervan niet al te groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie