Hoeveel spaart de gemiddelde Nederlander per maand?

Hoeveel spaart de gemiddelde Nederlander per maand

Nederlanders staan bekend als zuinig en als spaarders. Maar hoeveel spaart de gemiddelde Nederlander per maand? Wij hebben het uitgezocht.

Een Nederlander spaart gemiddeld zo rond de 216€ per maand.

Hierbij zijn de verschillen echter wel erg groot. 

11% van de mensen spaart niet en heeft daardoor ook niet de beschikking over spaargeld.

Daarnaast bezit 14% van de mensen minder dan 3.400€ aan spaargeld.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan 40.000€ op de spaarrekening staan.

De norm van Nibud

Het Nibud adviseert als norm aan dat je eigenlijk  10% van jouw netto inkomen opzij zou dienen te zetten, om zodoende een financiële buffer op te bouwen. Het liefst zet je hiervoor elke maand dit bedrag opzij. 

Het is afhankelijk van jouw inkomen en persoonlijke omstandigheden, of dit realistisch is. Nederlandse huishoudens met twee kinderen, die rond dienen te komen van een minimumloon, zullen dit niet redden. Die zullen elke maand elke euro nodig hebben om rond te kunnen komen.

Hoeveel spaargeld hebben Nederlanders

Alle Nederlanders tezamen bezitten een enorm bedrag aan spaargeld. Dit bedroeg volgens de Nederlandsche bank eind 2020 maar liefst 487 miljard. Dit is alleen het geld op betaalrekeningen en spaarrekeningen.

Rijke Nederlanders beleggen hun geld vaak op andere manieren, hetgeen hier niet is meegeteld.

Hoeveel spaart de gemiddelde Nederlander per maand

Ook het geld wat gestald is spaar BV`s valt hierbuiten, aangezien dit wordt aangemerkt als zakelijk vermogen.

In vergelijking met een jaar geleden is het totale spaarsaldo met maar liefst 77 miljard euro toegenomen. Dit komt neer op 4,418 euro per Nederlander (bron: centraal bureau voor de statistiek). De corona crisis heeft ervoor gezorgd dat mensen voorzichtig zijn geworden met het uitgeven van geld. Daarnaast waren er ook gewoon minder mogelijkheden om geld uit te geven.

Sparen of beleggen

Helaas levert spaargeld op dit moment geen rente op. Daarnaast dien je, indien je meer vermogen bezit dan het heffingsvrije vermogen, ook nog belasting te betalen. Hierdoor maken steeds meer mensen de afweging of ze niet beter kunnen gaan beleggen in plaats van sparen.

Mijn persoonlijke opinie is hier, dat beleggen zeker een goede keuze kan zijn. Maar zorg er wel altijd voor dat je spaargeld achter de hand hebt en beleg niet al jouw geld op de beurs, of in andere financiële producten.

Ook zijn er steeds meer Nederlanders die een spaarrekening over de grens openen. Raisin is hierbij een populair platform. De rente die in andere EU landen wordt vergoed ligt vaak hoger dan bij Nederlandse banken.

Wat gaan Nederlanders doen met hun spaargeld?

De grote vraag is wat mensen gaan doen met hetgeen zij in 2020 gespaard hebben. Voor de economie zou het goed zijn, als een gedeelte van dit geld uitgegeven gaat worden.

Het zou niet goed zijn, indien het antwoord op de vraag hoeveel spaart de gemiddelde Nederlander per maand, volgend jaar nog hoger zou liggen. 

Sparen of geld uitgeven

Hiermee willen we niet zeggen dat sparen slecht is, maar voor economische groei dienen mensen geld uit te geven. En dan het liefst in Nederland en niet in de vorm van een dure buitenlandse vakantie.

De lage rente kan hier een rol spelen, zodat het gemiddelde spaargeld niet nog verder omhoog gaat. Bank en spaartegoeden is eigenlijk geld wat aan de economie wordt onttrokken hetgeen de economie niet helpt. De reden dat de centrale banken de rente laag houden is dan ook om mensen te stimuleren geld uit te geven en om bedrijven te laten investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie