Hoeveel spaargeld mag je hebben als je 65 bent

Hoeveel spaargeld mag je hebben als je 65 bent

Mensen denken weleens dat er sprake van is, dat je als 65 bent dat je dan over minder spaargeld mag beschikken, voordat je belasting moet betalen. Echter het antwoord op de vraag hoeveel spaargeld mag je hebben als je 65 bent luidt: Net zoveel als dat je nog geen 65 bent.

Ook al is het antwoord op de vraag hoeveel spaargeld mag je hebben als je 65 bent dus niet anders dan als je jonger bent, er zijn wel een aantal andere zaken die van belang zijn.

Vermogensheffing

Er is in 2021 een sprake van een heffingsvrij vermogen van 50.000€ per persoon. Indien je een fiscaal partner hebt, dan heb je tezamen een heffingsvrij vermogen van 100.000€. 

Over het meerdere vermogen, zoals het vermogen van sparen en beleggen maar ook een tweede huis betaal je belasting. Naarmate het vermogen groter wordt, ga je steeds meer belasting betalen. Deze belasting bedraagt meer, dan dat je als rente op een spaarrekening zult ontvangen.

Toeslagen

Omdat het bijna altijd zo is dat na je 65e, of inmiddels 67, het inkomen daalt, kan je aanmerking komen voor toeslagen zoals zorgtoeslag. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag is er echter sprake van een vermogenstoets. 

Indien het vermogen meer bedraagt dan 118.479€, dan ontvang je geen zorgtoeslag. Naast spaargeld tellen ook eventuele beleggingen en zaken zoals een tweede huis mee bij het bepalen van het vermogen.

Eigen bijdrage bij een verzorgingstehuis of verpleeghuis

Eenzelfde situatie ontstaat wanneer je onverhoopt in een verzorgingstehuis terecht komt. De eigen bijdrage wordt dan bepaald op basis van het vermogen dat  je bezit.

Deze eigen bijdrage kan zelfs oplopen tot een bedrag van 2,469€ per maand. Hiervoor dien je dan wel te beschikken over meer dan 285.000€ aan spaargeld.

Eigen bijdrage verzorgingstehuis

Iemand die zijn hele leven in een koophuis heeft gewoond zal hier echter al snel aankomen, omdat een huis vaak wordt verkocht wanneer er sprake is van een opname in een verpleeg- of verzorgingstehuis.

Persoonlijk vind ik deze regeling niet geheel terecht. Iemand die zijn hele leven zuinig is geweest dient veel geld te betalen, terwijl iemand die royaal heeft geleegd dezelfde zorg ontvangt en daar maar weinig voor hoeft te betalen. Sparen wordt op deze manier gestraft.

Het voordeel van een spaargeld BV

Een spaargeld BV kan oplossing bieden in soortgelijke situaties. Doordat geld in een BV niet als privévermogen wordt aangemerkt, telt dit niet mee bij een vermogenstoets. Dit is een belangrijk voordeel, naast dat je door een dergelijke constructie het betalen van vermogensbelasting kunt voorkomen. Dit is een volledig legale constructie. 

Daarnaast, grote bedrijven maken gebruik van alle mazen in de wet, dus waarom zou je als burger zijnde ook niet gebruik maken van fiscale mogelijkheden die je worden geboden?

Peildatum voor de vermogenstoets

Wel dien je er rekening mee te houden dat er wordt gekeken naar een peildatum, die twee jaar terug ligt. Dus snel even vermogen overboeken naar een BV, of een schenking doen, om op die manier onder de eigen bijdrage uit te komen is er niet bij. Je dient hier op tijd actie op te ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie