Hoeveel kan ik pinnen in een winkel

Hoeveel kan ik pinnen in een winkel

Het antwoord op de vraag, hoeveel kan ik pinnen in een winkel, hangt van drie factoren af.

  • De bank en de betaalrekening.
  • Het saldo op de betaalrekening
  • Of je al dan niet de limiet hebt aangepast.

Standaard kan je bijna altijd meer pinnen in een winkel, dan dat je geld kan opnemen bij een geldautomaat. Banken hebben nu eenmaal liever dat je grotere bedragen met de pinpas betaalt. Het betalen per pin is voor een bank efficiënter. Dit komt ook tot uiting doordat steeds meer banken kosten in rekening gaan brengen voor contant geld opnemen.

Zowel de limiet voor het opnemen van geld en het betalen met de pin kan je zelf aanpassen.

Standaard instellingen

Indien je een nieuwe betaalrekening opent, dan zal er in eerste instantie altijd sprake zijn van de standaardinstellingen van een bank. Is dit niet wat jezelf wilt, dan kan je dat eenvoudig via het internetbankieren of via de app aanpassen. Je kan zowel de limiet naar beneden bijstellen of je kan deze verhogen. 

Indien je de limiet gaat verhogen, omdat je een grote aankoop dient te doen, dan is het wel verstandig om deze limiet na het doen van deze grote uitgave weer naar beneden aan te passen. 

Stel dat je een auto gaat kopen en je dient 10.000€ af te rekenen, dan is het niet verstandig deze limiet op 10.000€ te laten staan. Indien jouw bankpas wordt gestolen en de dieven weten de pin te achterhalen, dan kunnen ze met dergelijke limieten de bankrekening snel leeghalen.

Tijdelijk verhogen van een limiet

Tegenwoordig wordt het je eenvoudig gemaakt. Je kan de limiet betreffende het bedrag dat je kunt pinnen bijvoorbeeld verhogen voor een eenmalige transactie.

Of alleen voor een specifieke dag of specifieke periode. In het verleden diende je hier zelf goed op te letten en dit in de gaten te houden. Je diende niet te vergeten de limiet weer aan te passen.

Hoeveel kan ik pinnen in een winkel aanpassen

De huidige stand bij de verschillende banken

Hoeveel kan ik pinnen in een winkel hebben we in onderstaand overzicht weergegeven. Maar zoals al eerder aangegeven deze limiet kan je zelf aanpassen.

BankStandaard per dagPer dag maximaal
ABN AMRO€ 5.000€ 50.000
SNS € 2.500€ 25.000
Rabobank*€ 5.000 
ING€ 1.500€ 50.000
KNAB**€ 5.000€ 25.000
N26€ 5.000 
bunq€ 1.000€ 50.000
Openbank€ 2.500 
Wise€ 2.500 
Wirex€ 2.500

Bij KNAB kan je maximaal 5.000 euro per dag met de pin betalen, maar wel is de limiet per week op 10.000 euro gezet. Je kan dus niet elke dag 5.000 euro betalen met de pin.

Limieten per dag en niet per transactie

Limieten gelden overigens per dag en niet per transactie. Dus heb je de maximale pinlimiet op 500€ staan voor het pinnen in een winkel, dan is het niet zo dat je op verschillende plekken steeds 500€ kan uitgeven. 

Hetzelfde geldt voor de limiet voor het opnemen van geld bij een bankautomaat. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat een nieuwe dag om twaalf uur middernacht begint. Het is dus ook niet het geval dat de limiet per 24 uur wordt bijgehouden.

Gebruik van een app en aanpassen van een limiet

Het gebruik van de app biedt het voordeel dat je ten alle tijden de limieten kunt aanpassen. Bij particuliere rekeningen is deze wijzigings doorgaans direct van toepassing. Bij een zakelijk bankrekening is er daarentegen sprake van een verwerkingstijd. 

Dit kan verschillen per bank. Zo is dit bij de ING minimaal 4 uur en maximaal 2 werkdagen. Dit is niet omdat het veel tijd in beslag neemt, maar uit oogpunt van beveiliging. Omdat er bij een zakelijke bankrekening sprake is van hoge limieten, wordt er hier extra voorzichtig mee omgegaan. 

Zo kan er worden voorkomen dat iemand onder bedreiging de limiet aanpast en zo van al zijn of haar geld wordt beroofd. Je kan helaas heden ten dage niet voorzichtig genoeg meer zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *