Hoe lang hypotheek vastzetten?

Hoe lang hypotheek vastzetten

Hoe lang de hypotheek vastzetten is nu verstandig?  De hypotheekrente is op dit moment ontzettend laag. Is het dan niet verstandig om de rente lang vast te zetten? Persoonlijke voorkeuren spelen hierbij een belangrijke rol.

Verschillende rente looptijden

Bij de looptijd van een rente kan je kiezen tussen een variabele rente, tot een rente van wel 30 jaar vast. Wat opvalt is het kleine verschil tussen een variabele rente en een rente met een looptijd van 30 jaar. 

Een variabele rente begint op dit moment zo rond de 1,7%. De rente voor 20 jaar vast begint ook rond de 1,7% en 30 jaar vast begint rond de 1,9%. Alle rentes zijn gebaseerd op een financiering van 100%. Ga je lenen met Nationale hypotheek Garantie, dan zullen de rentes nog lager uitvallen en kan je echt goedkoop een lening afsluiten.

Het verschil in rente tussen verschillende rentevaste periodes is nog nooit zo laag geweest. Daarnaast is op deze manier geld lenen nog nooit zo goedkoop geweest.

Mijn persoonlijke keuzes

Persoonlijk ben ik in  het verleden nooit een voorstander geweest van een lange rentevaste periode. Ik heb zelfs jarenlang gekozen voor een variabele rente, aangezien dat op basis van historische rentes, je de laagste rente over een langere periode opleverde. Rente langer dan een jaar vastzetten deed ik in het verleden niet. Bij mij was altijd de keuze bij hoe lang de hypotheek vastzetten, zo kort mogelijk.

Echter, met de huidige rentestand, ben ik ook overstag gegaan voor een lange rentevaste periode.

De hypotheekrente zou in principe nog verder kunnen zakken. In mijn opinie is de marge dat de rente verder kan gaan zakken wel beperkt. Daarentegen kan de hypotheekrente wel gaan stijgen. Hierbij is het opwaartse potentieel van de hypotheekrente vele malen groter.

Een lange rentevaste periode geeft rust

Kan je nu een hypotheek betalen op basis van de rente van 30 jaar vast? Dan geeft dit toch een grote zekerheid. En dat tegen een slechts marginaal hogere rente.

Dat geeft wonen in  een nieuw huis toch een prettig gevoel. 

Hoe lang hypotheek vastzetten rust

Hoe lang je een hypotheek wilt vastzetten, is ook afhankelijk van een persoonlijke situatie en de plannen die je hebt. Wil je een huis binnen een paar jaar gaan verkopen, omdat je eventueel naar het buitenland wilt verhuizen? Dan heeft de rente vastzetten voor een lange periode niet zoveel zin.

Hypotheek meenemen

Een ander belangrijk aspect is, of het volgens de voorwaarden van een hypotheek mogelijk is om een hypotheek mee te nemen naar een nieuw huis. Op dit moment, door de extreem lage rente, is dit belangrijker dan ooit. In dat geval kan het lang vastzetten van de rente, ook al ben je van plan om op termijn te gaan verhuizen binnen Nederland, nog steeds een goede keuze zijn. 

In mijn opinie is dit een van de belangrijkste voorwaarden waar je op zou moeten letten bij het afsluiten van een hypotheek. Dit heeft direct invloed op hoe lang een hypotheek vastzetten zinvol is.

Rente vernieuwen bij een hoge rente

Wanneer de rentevaste periode afloopt, dan dien je opnieuw de hypotheekrente vast te zetten. Je bent gebonden aan een bepaalde periode waarbinnen je dat dit dient te doen. 

Indien net op dat moment dat de hypotheekrente hoog is, dan kom je er niet onderuit om de rente vast te zetten voor een hoger rentepercentage. 

Nieuwe rentevaste periode

Tussentijds de rentevaste periode aanpassen

Je kan echter ook gedurende de looptijd van een  hypotheek, op het moment dat de rente laag is, de rente voor lange tijd vastzetten. Op die manier voorkom je dat je op een ongunstig moment de hypotheekrente dient vast te zetten.

Het hangt van de voorwaarden van de hypotheekverstrekker af of dit mogelijk is en of hier kosten aan zijn verbonden. De hypotheekrente vastzetten is een belangrijke beslissing, waarvan je jarenlang de gevolgen zult ondervinden. Of het nu een goed of slecht besluit was. 

Dit weet je alleen achteraf. In mijn opinie is de rente echter dermate laag, dat de kans dat je in de toekomst van een lagere rente kunt profiteren klein is. De meeste mensen kiezen op dit moment dan ook om de rente voor langere tijd vast te zetten.

Hypotheekrenteaftrek

Er wordt continue gesproken over het afschaffen of beperken van de hypotheekrenteaftrek. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd, dat er in de toekomst ooit een tijd zal komen, dat deze belastingaftrek zal worden afgeschaft.

Heb je de rente lang vastgelegd tegen een lage rente, dan is de impact hiervan beperkt. Loopt de rentevaste periode af en dien je opeens veel meer rente te gaan betalen, waarbij de hypotheekrenteaftrek ook nog eens komt te vervallen, dan wordt het opeens een heel ander verhaal.

Afdekken van het risico van een stijgende hypotheekrente

Persoonlijk ben ik van mening dat je niet elk risico in het leven dient af te dekken. Alles verzekeren kost je gewoonweg teveel geld. Ook op het gebied van beleggen wil ik best wel eens een risicovolle belegging aangaan.

Echter, met de lage hypotheekrente is het op dit moment in mijn opinie wel aantrekkelijk om het risico van een stijgende hypotheekrente af te dekken, door te kiezen voor een lange rentevaste periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *