Online oplichting wordt een steeds groter probleem. Daarom wordt de vraag hoe krijg ik mijn geld terug als ik opgelicht ben steeds relevanter. In sommige situaties zal je jouw geld gewoon kwijt zijn. In andere situaties is er echter meer mogelijk dan dat je zou denken.
Voorkomen is beter dan genezen
In eerste instantie dien je zelf goed op te letten. Je dient tegenwoordig gewoonweg erg kritisch te zijn. Het klikken op links in mails is tegenwoordig vragen om problemen. Zelfs als de afzender betrouwbaar lijkt of bekend voorkomt, dan dien je alsnog op te letten.
Er bestaan namelijk technieken om de naam van een bedrijf als e-mail adres te gebruiken.
Berichten van de bank
Klik nooit op een link die afkomstig is of lijkt afkomstig te zijn van een bank. Waarschijnlijk gaat het om meer dan 90% van de gevallen om oplichting. En in dergelijke gevallen gaat het dan ook een grote oplichting, waarbij het gehele banksaldo kan worden geplunderd.
Krijg je een e mail van een bank dat je een bepaalde actie dient te ondernemen? Klik niet op de link, maar log gewoon direct in via de app van bank of het online bankieren.
Er is altijd een berichtencentrum. En indien je echt actie dient te ondernemen, dan zal je daar het bericht gewoon terug kunnen vinden. Kan je het bericht niet terugvinden en twijfel je of je toch actie dient te ondernemen, bel dan gewoon met de bank.
Steeds meer nieuwe scams en oplichting
Ook al ben je nog zo voorzichtig, oplichting kan je altijd overkomen. Helaas worden de oplichters steeds geraffineerder. Op dit moment is er bijvoorbeeld een grote fraude gaande met betrekking tot berichten aangaande een pakket dat naar jou onderweg is.
Gelukkig is deze fraude op dit moment nog niet erg professioneel. De berichten staan bijvoorbeeld vol met taalfouten. Maar ook de afzender is gewoon een mobiel telefoonnummer, terwijl bedrijven of koeriersdiensten altijd een bericht sturen met de naam van de onderneming.
Helaas is het wel zo dat dit soort fraudes steeds geraffineerder worden. De taalfouten zullen gaan verdwijnen, waardoor het lastiger wordt de frauduleuze berichten te herkennen.
De lijst met rondgaande oplichtingspraktijken is te lang om op te noemen. Denk bijvoorbeeld ook aan fraude met betrekking tot cryptocurrencies of fraude met betrekking tot beleggingen.
Beperk het saldo op een betaalrekening
Persoonlijk zorg ik ervoor dat ik nooit teveel saldo op mijn betaalrekening heb staan. Dit is een maatregel om het risico te beperken. Daarnaast gebruik ik een aparte betaalrekening voor online aankopen. Een gratis bankrekening bij de N26 bank is hiervoor bijvoorbeeld een goede optie.
Betalen met een creditcard
Indien je betaalt met een creditcard, dan is er bijna altijd sprake van een aankoopverzekering. Indien je in dat geval iets online koopt en het blijkt om oplichting te gaan, dan kan je aankloppen bij de creditcardmaatschappij om jouw geld terug te vragen.
Een creditcardmaatschappij heeft in een dergelijk geval direct of indirect een contract afgesloten met de desbetreffende webshop.
Hierbij hebben zij de plicht om te controleren dat het om een betrouwbare webshop gaat. Indien dit niet het geval is, dan hebben zij hun werk niet goed gedaan.
Daarnaast hebben zij ook mogelijkheden om het geld terug te vorderen van deze webshop.
Betalingen niet gedaan met een creditcard
Een antwoord op de vraag hoe krijg ik mijn geld terug als ik opgelicht ben, is: betaal zoveel mogelijk met een creditcard.
Maar hoe krijg ik mijn geld terug als ik opgelicht ben en niet per creditcard hebt betaald? Ook dan zijn er mogelijkheden. Bijna alle webshops maken gebruik van een betaalprovider.
De gebruikte betaalprovider kan je terugvinden op jouw bankafschrift, omdat je de betaling overmaakt naar de betaalprovider en niet direct naar de webshop. Mollie is bijvoorbeeld een veel gebruikte betaalprovider.
In een dergelijk geval kan je de betaalprovider benaderen. Ook zij kunnen jou helpen om het geld terug te krijgen.
Doe altijd aangifte van oplichting
Aangifte doen van oplichting is altijd belangrijk. Heb je aangifte gedaan? Dan dient eerlijkheid te zeggen dat het doen van aangifte van oplichting er zelden toe leidt dat je jouw geld terugkrijgt.
Maar door aangifte te doen kunnen dergelijke praktijken worden aangepakt. En des te meer aangiftes er binnenkomen van een bepaalde oplichting, des te groter de kans dat er daadwerkelijk iets aan wordt gedaan.