Hoe koop je aandelen?

Hoe koop je aandelen

De vraag hoe koop je aandelen is relatief eenvoudig. Hiervoor dien je een beleggingsrekening te openen. 

Dan komt echter de vraag, welke aandelen moet je nu eigenlijk kopen? Dit is een vraag die lastiger te beantwoorden is. En eigenlijk is deze vraag op voorhand nooit met zekerheid te beantwoorden. Je weet namelijk nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Een beleggingsrekening openen

Om daadwerkelijk aan de slag te kunnen dien je eerst een beleggingsrekening te openen. Op dit gebied zijn er de afgelopen jaren verschillende online brokers bijgekomen, die ervoor gezorgd hebben dat de transactiekosten drastisch zijn afgenomen. Dit maakt ook beleggen in aandelen interessant voor de kleine belegger. 

Maar ook voor beleggers die erg actief zijn en veel transacties uitvoeren is dit goed nieuws. Iemand die veel transacties uitvoert was in het verleden namelijk erg veel geld kwijt aan transactiekosten. 

Uiteindelijk gaan transactiekosten ten koste van het rendement. Dus te minder je aan een broker of bank hoeft te betalen, des te beter zal het uiteindelijke rendement per aandeel zijn. Het gaat er uiteindelijk niet alleen om hoe koop je aandelen, maar ook hoe behaal je het hoogste rendement.

Beleggen via een online brokers

Online brokers zijn sterk in opkomst. Zo zijn er meer en meer Nederlanders die kiezen voor bijvoorbeeld Bux Zero of eToro en is ook het online portaal van DeGiro erg populair.

De reden hiervoor is simpel. De transactiekosten zijn simpelweg veel lager.

aandelen kopen via online broker

Technische analyse

Daarnaast heeft Bux Zero op dit moment een speciale aanbieding waarbij je het eerste aandeel dat je koopt gratis krijgt. Beginnen met beleggen wordt hierdoor nog aantrekkelijker.

Daarnaast worden er ook geen beheerskosten in rekening gebracht, hetgeen bij banken doorgaans wel het geval is. Wanneer je gaat beleggen, zal dit een positieve invloed hebben op het behaalde rendemente.

Een strategie bepalen

Het antwoord op de vraag hoe koop je aandelen is dus in eerste instantie; een beleggingsrekening openen. Maar hoe ga je dan bepalen welke aandelen je in jouw portefeuille gaat opnemen?

Beleggingsexperts maken gebruik van twee verschillende methoden om te bepalen wat de juiste aandelen zijn om te kopen. Of in het geval je al in het bezit bent van de aandelen, wat het juiste moment is om te verkopen. Dit zijn de fundamentele analyse en de technische analyse.

Technische analyse

Bij de technische analyse wordt er gekeken naar historische koersen waarbij er wordt gezocht naar patronen. Op basis daarvan wordt er bepaalt wat het juiste moment is om te kopen of verkopen. 

Steun en weerstand zijn hierbij belangrijke begrippen. De steun koers is de koers waar normaal gesproken een aandeel niet onder komt.

Hierdoor kan het bereiken van deze steun koers een goed moment zijn om in te stappen. Je gaat er dan vanuit dat de koers niet verder zal gaan zakken. 

hoe koop je aandelen technische analyse

Is dit wel het geval, dan is de kans echter groot dat de koers direct nog verder zal zakken, totdat er een andere steun bereikt is. Het doorbreken van een steun niveau is dan ook een belangrijk signaal om te verkopen.

Voor een koersstijging wordt er gekeken naar de weerstand. Dit is een koers waar het aandeel als het ware tegenaan loopt en doorgaans niet eenvoudig boven komt. Wordt deze weerstand doorbroken, dan ligt de weg naar boven openen.

Er zijn tal van verschillende modellen die worden gebruikt bij technische analyse. Het is in onze opinie dan ook verstandig om je niet op slechts één model te richten.

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse wordt er meer inhoudelijk gekeken naar de onderliggende waarden. Wat zijn bijvoorbeeld de omzetverwachtingen, de marktverwachtingen, concurrentiepositie, nieuwe producten die worden gelanceerd en ga zomaar door.

Hierbij wordt er ook een vergelijking gemaakt met vergelijkbare aandelen en bedrijven. 

Fundamentele analyse

Er wordt beoordeeld hoe het bedrijf, waarvan je aandelen zou willen kopen, presteert ten opzichte van deze vergelijkbare bedrijven. Uiteindelijk wordt er dan gekeken of een aandeel is ondergewaardeerd of misschien wel overgewaardeerd. Uiteraard spelen toekomstverwachtingen hierbij ook een grote rol.

Welke methode om te beleggen is het beste?

Beide methoden hebben zo hun voordelen en nadelen. In principe ben ik voorstander van de fundamentele analyse. Echter, er zijn voldoende voorbeelden van aandelen, die eigenlijk op basis van de fundamentele analyse goeden zouden moeten gaan presteren maar dit simpelweg niet doen. Het geeft dan ook geen zekerheid. Het ontbreken van zekerheid is sowieso een van de risico`s van beleggen.

Doordat veel grote beleggers handelen op basis van de technische analyse, wordt de koers hier voor een groot gedeelte door bepaalt. Want stel dat er een weerstand wordt doorbroken, zodat veel beleggers gaan kopen, dan zal door de toenemende vraag de koers automatisch omhoog gaan.

Is handelen in aandelen moeilijk?

Dit is maar net hoe je het ziet. Ga je in plaats van individuele aandelen kopen, beleggen in beleggingsfondsen of indexfondsen, dan is dit niet zo moeilijk. Nadat je de fondsen hebt uitgekozen waarin je wilt beleggen, dan hoef je daarna eigenlijk niet zoveel meer te doen.

In onze opinie is het bij deze methode van beleggen dan ook niet noodzakelijk om jezelf te gaan verdiepen in termen zoals technische en fundamentele analyse.

Handelen in aandelen moeilijk

Wil je zelf een portefeuille samenstellen, dan wordt het een ander verhaal. Dan ontkom je er niet aan om jouw kennis op het gebied van de technische analyse en fundamentele analyse te verdiepen. Maar ook de term risicospreiding en de rol van dividend dien je te begrijpen. Hoe koop je aandelen gaat in dit geval veel verder, dan simpelweg een paar aandelen uitkiezen en hierin investeren.

Het kiezen van de juiste aandelen om op te nemen in een portefeuille is een de grootste uitdagingen. Het antwoord op de vraag hoe koop je aandelen is vrij eenvoudiger. Lastiger is de vraag welke aandelen kan je het beste kopen.

Risico`s en lange termijn visie

Voordat je aandelen koopt dien je jezelf eerst te verdiepen in de risico`s die je hierbij loopt. Daarnaast is een lange termijn visie altijd van belang. Koersen van aandelen kunnen, of beter nog, zullen van dag tot dag schommelen. 

Het is best mogelijk dat je in een specifiek jaar een negatief resultaat zult behalen. 

Ga je beleggen voor de lange termijn, zeg maar 10 jaar, dan zal je zien dat de goede jaren de slechte jaren zullen compenseren. Dit is echter ook weer geen zekerheid, indien je de verkeerde aandelen koopt. Helaas weet je dit alleen achteraf.

Aandelen kopen en verkopen op het juiste moment is nu eenmaal iets dat alleen achteraf te beoordelen, of het de juiste beslissing was die je hebt genomen.

Wilt u aandelen kopen? Zorg er dan voor dat u over de nodige kennis beschikt. Er zijn online genoeg trainingen beschikbaar. Op die manier kunt u aandelen kopen zonder de beginnersfouten te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *