Gulden Coin is de Nederlandse Bitcoin met toekomst

Gulden coin

Binnenkort betaalt iedere Nederlander met de Gulden coin, een digitale valuta. Tenminste, zo is hoe oprichter Rijk Plasman het bedacht heeft. Langzamerhand wint de Gulden steeds meer terrein en lijkt het idee van de heer Plasman toekomst te hebben. Daarom  mag een artikel over de Gulden niet ontbreken op van alles over geldzaken.

De invloed van de Bitcoin

Het is allemaal begonnen met de Bitcoin, ontstaan in 2009. Idee achter de Bitcoin was het creëren van een digitale valuta, zonder dat overheden en banken hier grip op hebben. Aanleiding hiervoor was een krantenbericht, waarin stond dat er met belastinggeld financiële steun werd verleend aan banken.

De waarde van de eerste Bitcoin werd bepaald op basis van elektriciteitskosten voor het gebruik van de benodigde software. In 2010 werden de eerste bitcoins verhandeld. Vanaf dat moment ging het snel. De koers steeg en er kwamen alternatieve cryptomunten bij.

De Gulden coin  is een altcoin, een alternatieve cryptomunt voor de Bitcoin. Deze kwam ruim 4 jaar na het ontstaan van de Bitcoin op de markt. Het achterliggende idee van de Gulden is precies hetzelfde als die van de Bitcoin, maar dan gericht op de Nederlandse samenleving.

Gulden coin versus Bitcoin

Bitcoin is een groot succes geworden. Er zijn maximaal 21 miljoen bitcoins beschikbaar, dat maakt deze cryptomunt juist zo zeldzaam en geliefd. De Bitcoin wordt dan ook als het nieuwe goud gezien. Dat is de Gulden niet, die als regulier/alternatief betaalmiddel moet dienen.

Het verschil tussen Bitcoin en Gulden coin zit hem in het maximaal aantal munten. Waar be Bitcoin op maximaal 21 miljoen stuks blijft steken, geeft de Gulden maximaal 1,68 miljard munten uit.

Met een huidig Nederlands bevolkingsaantal van 17,2 miljoen, zou iedere Nederlander de beschikking hebben over 97 Gulden coins. Dit maakt de Gulden veel toegankelijker en geschikter voor dagelijks betalingsverkeer.

Toekomst van de Gulden

Bitcoin wordt door verschillende bedrijven geaccepteerd als betaalmiddel. Andere cryptomunten worden nauwelijks geaccepteerd. Dit ligt anders bij de Gulden, waarbij het eind 2017 mogelijk is om bij maar liefst 63 verschillende bedrijven met Gulden te betalen. Het aantal deelnemende bedrijven groeit nog steeds: dit laat zien dat er toekomst voor de Gulden is.

Wil de Gulden algemeen geaccepteerd worden als Nederlands betaalmiddel, dan moet er wel nog iets aan de huidige prijs veranderen. Momenteel staat 1 Gulden gelijk aan €0,08. Met een maximaal aantal van 16,8 miljard stuks is dit te laag voor het dagelijkse betalingsverkeer. Krijgt de munt een onderliggende waarde van €100, dan komt deze al dichter bij het doel om mee te draaien in de dagelijkse geldstromen.

Wanneer steeds meer mensen de Gulden omarmen zal er met de huidige lage koers een tekort aan deze cryptomunt ontstaan. Een stijging van de koers van de cryptomunt is het logische gevolg. Hiermee lost het probleem zichzelf op.

Wordt de Gulden een wettig betaalmiddel?

In december 2017 waren er 3,5 miljoenen Guldens in omloop. Dit is ruim 48% van het totaal aantal munten dat ooit wordt uitgegeven.

Of de Gulden ooit een wettig betaalmiddel wordt, is op moment van schrijven niet van toepassing. Toch is dit niet onmogelijk. Eerder accepteerden verschillende (buitenlandse) gemeenten en landen wereldwijd de Bitcoin als wettelijk betaalmiddel.

Gulden kopen

Gezien het maximale volume en de huidige lage koers, besluiten veel Nederlanders om de Gulden te kopen. Als spaarpotje, belegging of om in een van de vele winkels of bedrijven te betalen; de Gulden biedt veel gebruiksgemak.

Voor het bewaren van Gulden is een Gulden Wallet (digitale portemonnee) vereist. Voor de smartphone is deze te downloaden in de Google Play Store of op iTunes. Via de website www.gulden.com is een cryptocurrency wallet verkrijgbaar voor Windows, Mac en Linux. Gulden kopen kan op de officiële website van de cryptomunt, bij www.nocks.nl of www.litebit.eu.

Cryptocurrency zijn onttrokken aan financieel toezicht. De prijs wordt niet gereguleerd vanuit centrale banken. Cryptomunten vallen niet onder het depositogarantiestelsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *