Gratis bankrekening

Gratis bankrekening

Persoonlijk vind ik het best vreemd dat je dient te betalen voor een bankrekening. Je stelt namelijk jouw geld ter beschikking aan de bank, waarmee zij vervolgens geld verdienen. Er is echter een nieuwe trend gaande. Deze trend stelt je in staat om een gratis bankrekening te openen. 

En in onze opinie werd het ook hoog tijd dat dit mogelijk wordt gemaakt.

Waar kan je gratis bankrekeningen openen?

Voor het openen van een gratis bankrekening kan je op dit moment nog niet terecht bij Nederlandse banken zoals de ABN AMRO, ING, Rabobank, ASN bank en de andere bekende namen. Integendeel zelfs. 

De ABN AMRO heeft onlangs zelfs de tarieven nog maar eens verhoogt. Dit gaat eigenlijk compleet tegen de trend in van gratis rekeningen.

Een online bankrekening openen

Het zijn de online banken die het mogelijk maken om een gratis bankrekening te openen. Een bekende en vooruitstrevende bank op dit gebied is de N26. Meer en meer Nederlanders kiezen ervoor om hier een bankrekening te openen. 

Soms om helemaal over te stappen naar deze bank en in sommige gevallen om hier een tweede bankrekening te openen. Ook voor het openen van een tweede bankrekening is de N26 een slimme keuze.

Nog meer voordelen met een online bankrekening

Naast dat je bij online banken een gratis bankrekening kan openen, zijn er nog een aantal andere voordelen die online banken bieden. Dit gaat om transacties in vreemde valuta. 

Is via een traditionele bank het overboeken van geld naar een rekening buiten de eurozone nog steeds schrijnend duur, dit is bij banken zoals Revolut, N26 en Bunq niet het geval.

Standaard banken brengen naast transactiekosten ook een wisselkoersopslag in rekening bij betaling en ontvangsten in vreemde valuta`s.

Gratis bankrekening voordelen

Eigenlijk is er dus gewoon sprake van dubbele kosten.

Gebruik maken van Transferwise

Online banken werken met een andere methode van geld overboeken. Hiervoor wordt er vaak gebruik gemaakt van Transferwise. Transferwise heeft het mogelijk gemaakt om goedkoop geld over te boeken naar inmiddels vele bankrekening in vele landen. 

Doordat zij simpelweg bankrekeningen in deze verschillende landen aanhouden en daardoor geen geld over de grenzen sturen, kan je op deze manier tot wel 80% op de kosten van een transactie in vreemde valuta besparen. Dit is in mijn ogen een groot voordeel van een gratis bankrekening bij een online bank.

Via Bunq is het ook mogelijk om op deze manier goedkoop transacties in vreemde valuta uit te voeren. Een bankrekening bij Bunq is echter niet gratis. Daar staat wel tegenover dat Bunq veel handige extra`s biedt, die het hierdoor toch weer aantrekkelijk maken om hier een bankrekening te openen.

Ook de betaalpas is gratis

Bij een bankrekening hoort natuurlijk een bankpas. Er zijn banken die hiervoor apart een bedrag per maand in rekening brengen. Een gratis bankrekening bij banken zoals de N26 komen echter standaard met een gratis betaalpas. 

Vaak is dit in de vorm van een prepaid creditcard, hetgeen een debit mastercard is, maar je hebt ook de mogelijkheid om gewoon een standaard maestro kaart aan te vragen zoals we die in Nederland kennen. Daarnaast kan je dan ook gewoon gebruik blijven maken van de gratis mastercard.

Eenvoudig geld besparen

Je zal misschien denken dat je met een gratis bankrekening niet al teveel euro per jaar gaat besparen. En misschien is dat ook wel zo. Aan de andere kant is elke euro die je bespaart er weer een. Zo kost SNS betalen op dit moment 33 euro per jaar, hetgeen je dus eenvoudig kunt uitsparen.

En daarnaast maken banken enorme miljarden winsten, dus eigenlijk is het onredelijk om mensen te laten betalen voor een bankrekening. Je zou het dus ook gewoon een principe kwestie kunnen noemen.

De invloed van IBAN en SEPA

De komst van het IBAN nummer heeft een gratis bankrekening mogelijk gemaakt. Hierdoor is namelijk het bankverkeer volledig geautomatiseerd. In het verleden wat het nog wel eens lastig om een betaling in de juiste buitenlandse bankrekening te krijgen. 

IBAN heeft hier echter een einde aangemaakt. Deze automatisering is er dan ook mede oorzaak van dat een gratis betaalrekening niet langer een utopie is. 

Let op het aanwezig zijn van bankvergunningen

Je wilt natuurlijk wel dat je met een betrouwbare partij in zee gaat. Jouw euro`s dienen veilig te zijn. Het is dan ook altijd verstandig om te controleren waar een bank gevestigd is en of de bank in het bezit is van zowel een Europese vergunning als ook een nationale bankvergunning. Het eerder genoemde N26 is een Duitse bank. 

Zij zijn dan ook in het bezit van een Duitse bankvergunning. Dit verschaft in mijn opinie een grote mate van zekerheid die je hiermee krijgt. Want vergeet niet dat het Duitse toezicht op het bankwezen waarschijnlijk een van de strengste toezichten in Europa is. Daarnaast kan je hier ook gewoon een rekening openen indien je in Nederland woont.

De toepassing van het depositogarantiestelsel

Het in het bezit hebben van zowel een lokale en een Europese bankvergunning leidt er automatisch toe dat het depositogarantiestel van kracht is. Dus breng je jouw geld onder bij een gratis bankrekening, waarbij de aanbiedende bank in het bezit is van deze vergunningen dan is jouw geld zeker.

In het geval van een faillissement is de overheid waar de bank gevestigd is verantwoordelijk om tegoeden tot en met 100,000€ te vergoeden.

Ga jij ook geld besparen op de kosten van een bankrekening?

In onze opinie is het tijd voor een nieuwe bank. En dan een nieuwe bank die geen maandelijkse kosten in rekening brengt voor een bankrekening en betaalpas. En in het geval er toch kosten in rekening worden gebracht, dan dient er ook wat tegenover te staan zoals dit bij Bunq het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *