Goedkoopste gezamenlijke rekening

Goedkoopste gezamenlijke rekening

Indien je gaat samenwonen of trouwen, zou je in onze ogen altijd een gezamenlijke rekening dienen te openen. Wel zouden wij altijd kiezen voor de goedkoopste gezamenlijke rekening.

Op die manier kan je de vaste lasten betalen vanaf een gezamenlijke bankrekening. Hierdoor krijg je een beter inzicht in de maandelijkse uitgaven en voorkom je ruzies over geldzaken. Automatische incasso`s zouden wij bijvoorbeeld aanbevelen om van een gezamenlijke rekening te laten afschrijven. En dit alles zonder dat je teveel voor de bankrekening betaald.

Vergelijken van de voordeligste gezamenlijke bankrekeningen

Alvorens een gezamenlijke rekening te openen, is het verstandig om eerst een banking review uit te voeren.. Want waarom zou je teveel gaan betalen voor een bankrekening? Omdat je per maand betaald, betaal je in dat geval elke maand teveel geld. 

Een overzicht van de kosten van een gezamenlijke rekening

Onderstaand overzicht geeft de kosten weer die je bij verschillende banken dient te betalen. Dit zijn de actuele kosten, die nogal eens aan verandering onderhevig zijn. Helaas is het bijna altijd zo dat het alleen maar duurder wordt. 

BankKosten per maandKosten per jaar
ABN AMRO basispakket betalen€ 3,10€ 37,20
Triodos internet betaalrekening€ 8,00€ 96,00
Rabobank€ 3,10€ 37,20
ING Oranjepakket€ 2,80€ 33,60
Bunq€ 7,99€ 95,88
SNS basis€ 3,00€ 36,00
KNAB*€ 2,50€ 30,00
ASN**€ 3,80€ 45,60

* Na het eerste jaar 5€ per maand.
** De eerste 3 maanden gratis

Het vergelijken is niet altijd even eenvoudig omdat hetgeen waarvoor je betaald verschillend kan zijn. Sommige banken berekenen bijvoorbeeld extra kosten voor een betaalpas, terwijl bij een andere bank je standaard al meerdere betaalpassen ontvangt.

Bij de Openbank en N26 is het niet mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Wel kan je hier een geheel gratis bankrekening openen. Je zou er dus voor kiezen om een bankrekening op naam van één van de partners te openen en deze te gebruiken als een gedeelde bankrekening. Op die manier heb je dan de goedkoopste gezamenlijke rekening gevonden.

Bij welke bank een gezamenlijke rekening openen?

Een bankrekening openen kan je tegenwoordig ook doen bij een online bank. Je bent niet langer gebonden aan bekende banken zoals de ABN AMRO, Rabobank, SNS bank en ga zo maar door. Vaak zijn nieuwe online banken goedkoper dan de bestaande banken

Omdat zij volledig online opereren en daardoor minder kosten hebben, kunnen zij hun diensten tegen lagere kosten aanbieden. En dat geldt ook voor een gezamenlijke betaalrekening. 

Is profiteren van introductiekortingen verstandig?

Banken bieden soms een korting aan voor nieuwe klanten.

Deze korting is echter tijdelijk en vaak is de hoogte van de korting ook niet dermate hoog, dat dit een beslissing zou moeten beïnvloeden. 

Je opent een bankrekening voor de lange termijn, dus ook al bespaar je in de eerste maanden op de kosten, dat heeft weinig invloed in hetgeen je gedurende je leven voor een bankrekening gaat betalen.

Goedkoopste gezamenlijke rekening aanbieding

Een bankrekening kiezen die voldoet aan jouw voorwaarden

Naast hetgeen de bankrekening jouw kost, is het ook van belang of de bankrekening van jouw keuze voldoet aan jouw voorwaarden. Zo zou je wellicht gebruik willen maken van de mogelijkheid om rood te staan. 

Dit is iets wat bij online banken, zoals de N26, Openbank en bunq doorgaans niet mogelijk is. In dat geval ben je aangewezen op de eerder genoemde traditionele banken. Bij de meeste banken zoals de ABN AMRO, SNS, ING en Rabobank is het rood staan wel mogelijk. 

Wel dien je dan natuurlijk aan de voorwaarden te voldoen die worden gesteld bij het toestaan van een roodstand. Je dient hiervoor een bepaald inkomen te verdienen en daarnaast kan een negatieve BKR notering roet in het eten gooien.

Het aanvragen van een creditcard

De mogelijkheid tot het aanvragen van een creditcard kan ook een voorwaarde zijn, hetgeen niet bij alle banken mogelijk is. Bij een online bank is dit namelijk niet altijd mogelijk is. De N26 bank biedt bijvoorbeeld geen standaard creditcard aan.

Wel krijg je een betaalpas in de vorm van een prepaid debit card.

Echter, je kan ook gewoon direct een creditcard aanvragen bij een creditcardmaatschappij zoals Visa, Mastercard of American Express. Het is in onze ogen niet noodzakelijk om dit te doen bij de bank waar jij jouw bankrekening hebt lopen.

creditcard en bankrekening

Verschillende rekeningen bij verschillende banken

Heb je al een prive rekening lopen bij een bepaalde bank, dan is het eenvoudig om ook bij dezelfde bank een gezamenlijke rekening te openen. Dit hoeft dan echter niet de goedkoopste gezamenlijke rekening te zijn. 

In onze opinie maakt het echter ook weinig uit wanneer je een gedeelde rekening bij een andere bank gaat openen, dan waar je jouw prive rekening hebt lopen. Het kiezen voor de goedkoopste gezamenlijke rekening is in onze ogen een zwaarwegender argument. Hiermee kan je per jaar toch een behoorlijk bedrag besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *