Goedkoopste bankrekening

Goedkoopste bankrekening

In onze opinie zou de goedkoopste bankrekening eigenlijk gewoon een gratis bankrekening dienen te zijn. Dit is in de praktijk het geval voor een bankrekening bij een aantal online banken. Bij een traditionele bank dien je echter nog steeds maandelijks te betalen.

De kosten voor een bankrekening stijgen nog steeds

Naast dat je bij Nederlandse banken dient te betalen voor een  bankrekening, worden deze ook nog eens steeds duurder. Zo heeft de ABN AMRO de tarieven verhoogd, voor een bankrekening.

Banken verdienen geld met jouw banksaldo

Op zich is dit vreemd. Want vergeet niet dat een bank geld verdiend met het saldo wat jij op een bankrekening hebt staan. Zij kunnen namelijk op die manier leningen verstrekken. 

Omdat banken er vanuit gaan dat niet iedereen in één keer zijn saldo zal opgenomen, kunnen zij een percentage hiervan gebruiken om leningen te financieren. En ook al ontvang je zelf geen rente over een positief saldo op een bankrekening, de rente die in rekening wordt gebracht bij het verstrekken van een lening is nog steeds erg hoog.

Hoeveel kost een bankrekening

In onderstaand overzicht kan je zien hoeveel euro per maand je dient te betalen voor een bankrekening. Dit zijn slechts de vaste maandelijkse kosten en in veel gevallen komen hier nog extra kosten bij.

BankEuro per maandEuro per jaar
ABN AMRO betaalgemak standaard€ 1,55€ 18,60
ING Oranjepakket€ 1,70€ 20,40
Regiobank€ 2,45€ 29,40
ASN€ 1,65€ 19,80
Triodos bank€ 5,00€ 60,00
KNAB*€ 5,00€ 60,00
SNS betalen€ 2,75€ 33,00
Rabobank basispakket€ 3,10€ 37,20
Moneyou go€ 0,00€ 0,00
N26 bank€ 0,00€ 0,00
Revolut€ 0,00€ 0,00
Bunq bank€ 7,99€ 95,88

*1e jaar 50% korting,waardoor je slechts 2,50€ per maand betaald.

Hoge rente bij een roodstand

Voor een roodstand werd er tot voor de corona crisis zelfs een percentage van 12% tot zelfs 14% in rekening gebracht. Als je er dan vanuit gaat dat je als bank zijnde niks hoeft te betalen voor dit geld, dan is het duidelijk dat banken hiermee ontzettend veel geld verdienen.

Om dit mogelijk te maken voor banken dienen zij dus over geld te beschikken. Dit geld wordt door klanten op betaalrekeningen en spaarrekening geparkeerd. En om dit te kunnen doen als consument zijnde, dien je dus te betalen.

De rol van online banken

De komst van online banken heeft hier een eind aan gemaakt. Er komen namelijk steeds meer banken bij, waar je gratis een bankrekening kunt openen. Of in ieder geval een veel goedkopere bankrekening. 

Een gratis bankrekening kan je bijvoorbeeld openen bij de N26 bank. Deze Duitse online bank heeft een revolutie ontketend op het gebied van bankieren.

Naast de N26 is er ook Revolut waar je zonder maandelijkse kosten een bankrekening kan openen. Bij Bunq is het niet mogelijk om een bankrekening zonder maandelijkse kosten te openen, maar ze bieden wel ontzettend veel extra`s voor hetgeen je maandelijks dient te betalen.

Online banken en technologie

Technologische vooruitgang is ook iets wat online banken in gang hebben gezet. Naast dat zij de goedkoopste bankrekening aanbieden op dit moment, zijn zij ook voorlopers op technologisch gebied.

Zo biedt de goedkoopste bankrekening van N26 bijvoorbeeld de mogelijkheid om te betalen in vreemde valuta door het gebruik van Transferwise. Deze betaaldienst is standaard ingebouwd in de N26 app. 

Hierdoor bespaar je ontzettend veel geld op de transactiekosten en ook nog eens op de wisselkoers. Waar banken zoals de Rabobank en de ABN AMRO nog steeds met een forse wisselkoersopslag werken, is dit bij online banken zoals N26, Revolut en Bunq niet het geval.

Goedkoopste bankrekening en technologie

Een Bunq rekening is niet gratis, maar het grote voordeel wat zij bieden is dat je hier ook een gezamenlijke rekening kan openen. Dit is bij zowel Revolut en de N26 tot op heden nog niet mogelijk.

Niet alleen de maandelijkse kosten zijn lager bij een online bank

Je opent dus niet alleen de goedkoopste bankrekening op het gebied van maandelijkse kosten, ook op andere vlakken kan je op deze manier goedkoper bankieren.

Naast de maandelijkse kosten, zijn er ook nog andere kosten die een rol spelen bij het bepalen van de goedkoopste bank. Zo zijn er kosten verbonden aan geld opnemen in het buitenland en dan buiten de Eurozone. Ook hier brengen traditionele banken kosten in rekening. 

Pinnen in het buitenland

Zo kost pinnen in het buitenland bij de Rabobank 3,50€ per opname en daarnaast wordt er ook nog een wisselkoersopslag van 1,2% toegepast. Ga je voor 100€ aan vreemde valuta opnemen, dan kost je dit maar liefst 4,70€. 

 

En dit omdat je gewoon geld van jouw eigen bankrekening, waar je ook al maandelijks voor betaalt, wilt opnemen.

Ook op dit gebied zijn de nieuwe online banken goedkoper. Met een N26 You account kan je 5 keer per maand gratis geld opnemen. Bij Bunq kan je zelfs 10 keer per maand gratis pinnen. KNAB brengt geen transactiekosten in rekening en werkt met een lage wisselkoers opslag van 0,5%.

Goedkoop pinnen

Wil je een creditcard ontvangen, dan zijn hier bij de meeste banken ook kosten aan verbonden. KNAB is de uitzondering. Bij het bedrag wat je maandelijks betaald, zit standaard een creditcard inbegrepen.

Waarom niet eerst vergelijken voordat je een bankrekening opent?

Een rekening openen is iets wat veel Nederlanders doen, zonder eerst te vergelijken. In onze opinie laat je hierdoor geld liggen. Je kan door te vergelijken namelijk eenvoudig geld besparen. 

Een N26 bankrekening zal je op jaarbasis behoorlijk wat geld besparen. Hoeveel dit uiteindelijk is, hangt mede af van hoe vaak je betalingen uitvoert in vreemde valuta en hoe vaak je vreemde valuta pint. 

Des te vaker je dit doet, des te meer geld je zal besparen in vergelijking met een bankrekening bij bijvoorbeeld een SNS bank of een ABN AMRO.

Wie kan er profiteren van een goedkope bankrekening?

Om een goedkope of gratis online bankrekening te openen dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Heb je die leeftijd bereikt, dan kan je direct beginnen met het besparen op de maandelijkse kosten van een bankrekening. 

Gratis betaalrekeningen hebben in onze opinie de toekomst. Mensen zullen zich meer en meer realiseren dat het betalen voor een bankrekening niet langer van deze tijd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *