Goedkoop geld overboeken naar het buitenland

Goedkoop geld overboeken naar het buitenland

Heb je wel eens geld overgemaakt naar een bankrekening buiten de SEPA zone? Dan ben je waarschijnlijk net zoals wijzelf geschrokken van de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. En daarnaast betaalt de ontvanger van het geld ook nog eens de nodige kosten. Voor kleinere bedragen is het bijna niet rendabel om dit te doen via een bank. Maar wat als ik je vertel dat goedkoop geld overboeken naar het buitenland eigenlijk vrij eenvoudig is. 

En dat je op die manier slechts een paar euro dient te betalen voor een overboeking?

De verborgen kosten bij het overmaken van geld naar het buitenland

Ten eerste dien je een behoorlijk bedrag aan transactiekosten te betalen. Bij de ABN AMRO is dit bijvoorbeeld standaard 9€. Maak je een bedrag van 50€ over, dan is dit dus maar liefst 18%. Dat is op zich al erg veel. Maar daar ben je er nog niet mee.

Naast de transactiekosten wordt er namelijk ook een toeslag toegepast op de wisselkoers. Om uit te vinden hoeveel dit is, dien je behoorlijk wat zoekwerk te verrichten. 

Eigenlijk gaat het hier in mijn opinie om verborgen kosten en ben ik eigenlijk verbaast dat de Europese Unie hier nog geen actie op heeft ondernomen.

Hoe hoog is de wisselkoersopslag?

Dit varieert van bank tot bank en ook gelden er verschillende toeslagen bij verschillende valuta. Je kan er echter vanuit gaan dat dit doorgaans zo tussen de 1,5% en 3% bedraagt. Vooral creditcardmaatschappijen werken met een hoge toeslag.

En dit is gewoon winst voor een bank. Zij kopen zelf de valuta in voor de gelden middenkoers en verkopen deze door aan particulieren met een winstmarge. 

Hoe kan je de hoge kosten voorkomen?

Dit doe je door Transferwise te gebruiken. Hiervoor hoef je verder geen bankrekening voor te openen. Door naar de website van Transferwise te gaan kan je eenvoudig geld overmaken naar een buitenlandse rekening. Voor een overboeken van bijvoorbeeld $50 betaal je dan slechts €1,20 aan transactiekosten.

En daarnaast wordt de transactie ook afgerekend tegen de echte middenkoers. Dus geen toeslag. Dit bespaart je ook direct geld. Ben je via de ABN AMRO al snel meer dan €10 kwijt aan kosten bij een overboeking naar het buitenland, via Transferwise doe je dit voor €1,20.

Fintech bedrijven en nieuwe ontwikkelingen 

Transferwise is een voorbeeld van een Fintech bedrijf dat nieuwe ontwikkelingen op financieel gebied mogelijk maakt. Een dienst die tot voor de komst van dit bedrijf ontzettend duur was, wordt nu opeens een stuk goedkoper.

Maar ook bedrijven zoals de N26 en Revolut zorgen voor de nodige ontwikkelingen. Deze bedrijven bieden een gratis bankrekening aan met daarbij behorend een zeer geavanceerde app. 

Bovendien maken deze bedrijven ook gebruik van Transferwise. Op die manier kan je ook via de N26 en Revolut ontzettend goedkoop geld overboeken naar het buitenland.

Op dit moment profiteren banken die al decennia lang bestaan nog van het vertrouwen dat zij hebben bij de mensen. Dit zal in mijn opinie echter snel gaan veranderen. Zeker als je in ogenschouw neemt dat deze banken miljarden winsten maken over de rug van de mensen. En als je dan ziet dat andere bedrijven producten veel goedkoper kunnen aanbieden, dan zet dit je toch wel te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *