Wat zijn nu de gevolgen van de stijgende hypotheekrente? Op korte termijn zullen de meeste mensen hier nog geen gevolgen van ondervinden. Zolang de rentevaste periode nog niet is verlopen, zal je hiervan geen hinder ondervinden.
Hoogste stijging sinds 2008
Het is echter wel de vraag wat er de komende periode gaat gebeuren met de hypotheekrente. Was er tot voor kort sprake van een verhoging met kleine stapjes, in de week van 7 februari hebben we de hoogste stijging van de hypotheekrente gezien sinds 2008.
De gemiddelde hypotheekrente is gestegen van 1,54% naar 1,74%. Dat is nog steeds uitermate laag, maar het is wel een trendbreuk. Persoonlijk ben ik wel erg benieuwd waar de rente staat over bijvoorbeeld een jaar van nu.
Gaat de rente van andere leningen ook stijgen?
Ook is het de vraag wat er met de rente van andere leningen gaat gebeuren. De rente van een doorlopend krediet of persoonlijke lening is nog steeds erg laag. Persoonlijk verwacht ik echter wel, dat hier de rente ook zal gaan stijgen. Dit zal geld lenen duurder maken, alhoewel dit wel relatief is. Geld lenen is historisch gezien nog steeds goedkoop.
De vraag is met hoeveel de rente zal gaan stijgen. Op dit gebied verwacht ik dat de rente niet al te veel zal gaan stijgen.
Geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening kenmerkt zich door een vast rentepercentage. Een stijgende rente zal dan ook geen invloed hebben op lopende leningen. Sta je op het punt om geld te gaan lenen, dan kan dit wel invloed hebben. Een hogere rente zal er direct voor zorgen dat de lening duurder wordt. Ook zal een hogere rente invloed hebben op het bedrag dat je kunt lenen. Dit zal bij een hogere rente lager uitvallen.
Is oversluiten op dit moment een goed idee?
Heb je nog oudere leningen openstaan, dan is het wellicht nu een goed moment om te bekijken of oversluiten zinvol is. Op die manier zou je kunnen profiteren van de nog immer lage rente. Het is echter niet met zekerheid te stellen, dat dit ook daadwerkelijk een goed idee is. Wellicht is de rente over pak hem beet een half jaar wel weer lager.
Rente en economische groei
We ondervinden nog steeds de gevolgen van de corona pandemie. Ondernemers die op dit moment leningen hebben openstaan en dat zijn er veel, kunnen nu geen stijging van de rentelasten dragen.
Daarnaast zal een verder stijgende rente de economische groei negatief beïnvloeden, hetgeen iets is wat we absoluut niet kunnen gebruiken.
Daartegenover staat wel dat de inflatie dient te worden beteugeld. Het beste instrument om inflatie te bestrijden is doorgaans het laten stijgen van de rente. De energieprijzen spelen echter een grote rol bij de hoogte van de inflatie. Een stijging van de rente zal niet direct invloed hebben op de hoogte van de energieprijzen. Hier spelen andere, veelal politieke factoren, een rol.
Hierdoor ben ik van mening dat de Europese Centrale bank niet het rente instrument zal gaan inzetten om de hoge inflatie te beteugelen. Spaarders zullen overigens wel blij worden, als ook de spaarrente eindelijk eens zou gaan stijgen.
De invloed op de huizenprijzen
Een van de gevolgen van een stijgende hypotheekrente zal in mijn opinie wel zijn, dat de prijzen op de huizenmarkt zullen gaan stabiliseren. Het zal ervoor zorgen dat voor nieuwe hypotheken de maximale hypotheek lager zal uitvallen. Dit zal een rem zetten op de vraag naar huizen. En dan met name in het midden en duurdere segment.
Ook voor investeerders zal het minder interessant worden om onroerend goed op te kopen, aangezien de financieringslasten zullen stijgen en het rendement hierdoor zal dalen.
Mijn inziens is het voor de Europese Centrale bank wel een must, om ervoor te zorgen dat een hogere hypotheekrente niet gaat leiden tot onrust op de huizenmarkt. Een recessie zoals in 2008 dient ten alle tijden te worden voorkomen.
Is het einde van de rentevaste periode in zicht?
Wat moet je nu doen wanneer het einde van de rentevaste periode in zicht komt? Is het verstandig om nu alvast de rentevaste periode opnieuw vast te zetten, of is het beter om even te wachten.
Deze vraag valt eigenlijk niet te beantwoorden. Niemand had deze sterke stijging van de hypotheekrente zien aankomen. Het valt dan ook niet met zekerheid te zeggen of dit een tijdelijk effect is, of dat dit zich de komende weken of maanden weer zal gaan herstellen.
Mijn inziens is er nog steeds sprake van een extreem lage hypotheekrente. Door nu een nieuwe rentevaste periode vast te leggen, profiteer je in ieder geval nog steeds van een lage rente. Wellicht niet de allerlaagste rente, maar je hebt dan wel zekerheid. Daarnaast hoef je jezelf in komende jaren ook zorgen maken over de gevolgen van een stijgende hypotheekrente.