Geldzaken onder controle, ook voor wat betreft je pensioen?

Geldzaken onder controle, ook voor wat betreft je pensioen

Uit onderzoek is gebleken dat meer Nederlanders eind 2023 gemakkelijk(er) konden rondkomen dan het jaar ervoor. En dat meer mensen hun financiële situatie rooskleuriger inschatten ten opzichte van anderen dan eind 2022. Dat is positief nieuws. Want de hoge inflatie na de coronapandemie waarin mensen juist meer konden sparen, heeft er bij velen financieel flink ingehakt. Intussen lijkt dus weer een groter deel van de mensen hun huidige geldzaken onder controle te hebben. Maar weten zij eigenlijk ook wel hoe de situatie tijdens hun pensioen is?

Tips om je huidige geldzaken onder controle te krijgen (en te houden)

Veel mensen hebben goede financiële voornemens voor 2024. Wat je voornemens ook zijn, het is in ieder geval belangrijk om controle te krijgen en te houden op je financiële situatie. Enkele tips die hierbij helpen zijn:

  • Een (digitaal) huishoudboekje bijhouden. Hierin zie je overzichtelijk hoe je vaste lasten, variabele uitgaven en maandelijks aangeraden spaarbedrag zich verhouden tot je inkomsten;
  • Regelmatig checken (bijvoorbeeld maandelijks) of je maandelijkse voorschot nog in pas loopt met je daadwerkelijke energieverbruik;
  • Kijken of je recht op extra subsidies of uitkeringen hebt, maar deze ook direct stopzetten als je situatie zodanig verandert dat je er geen recht meer op hebt; en
  • Gelijk contact opnemen met een bedrijf of instantie als je bepaalde rekeningen niet meer kunt betalen. In plaats van je kop in het zand te steken en de schulden op te laten lopen, is het verstandiger direct de mogelijkheid van een betalingsregeling te bespreken.

Inzicht in je toekomstige financiële situatie tijdens je pensioen

Naast je huidige financiële situatie, is het ook belangrijk regelmatig te checken hoe je financiën in de toekomst ervoor staan. Met een groeiend aantal zelfstandigen en een flexibeler aanvullend pensioen als gevolg van de nieuwe pensioenwet, is de kans groter dat mensen niet voldoende geld hebben om comfortabel van hun oude dag te kunnen genieten. Spoiler: alleen AOW als pensioen is niet bepaald een vetpot.

Maar hoeveel is er nodig voor later? Dat is een vraag die niet zo heel gemakkelijk te beantwoorden is. De benodigde inkomsten zijn immers onder meer afhankelijk van je woonsituatie (bij huur hogere lasten dan bij een koopwoning zonder hypotheek), en de  gewenste levensstandaard op het gebied van onder meer vakanties en etentjes. Het Nibud heeft overigens wel een richtlijn opgesteld: een stel heeft gemiddeld 3.125 euro nodig en een alleenstaand persoon 2.200 euro.

Wil je voor je eigen individuele situatie berekenen hoeveel je nodig hebt voor later? Neem dan het gewenste inkomen en trek hier de verwachte AOW vanaf. Bereken vervolgens het benodigde aanvullende pensioen, rekening houdend met de inflatie. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel aanvullend pensioen je hebt opgebouwd. Waarschijnlijk blijft er nu een restbedrag over dat je nog moet sparen. Tip: dit kun je fiscaal aantrekkelijk met een lijfrente sparen.

Je leven lang een financiële vinger aan de pols

Zoals je kunt lezen is het gedurende je hele leven belangrijk om een financiële vinger aan de pols te houden. Hoewel dit tijd en aandacht vraagt, voorkom je er wel vroeger of later financiële problemen mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *