Geldmaat

Geldmaat

Doordat er steeds minder contant geld in omloop is, maar daarentegen de kosten van de geldautomaten niet afnemen, hebben de ING, Rabobank en de ABN AMRO de handen in een geslagen. Het resultaat hiervan is de gele geldmaat met als doel geldautomaten beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden.

Een standaard geldautomaat

Tot voor kort zag je op de ene plek een geldautomaat van de ABN AMRO en even verderop een geldautomaat van de Rabobank. Nu krijgen deze allemaal hetzelfde uiterlijk. Er is niet langer onderscheid tussen banken. 

De drie banken hebben gekozen voor een uniforme geldautomaat. Het resultaat van deze samenwerking is dat deze geldautomaten worden verspreid zodat iedereen gemakkelijk geld kan blijven opnemen.

Een andere optie was namelijk geweest om het aantal geldautomaten drastisch te reduceren. Door deze samenwerking kunnen we geld blijven opnemen en storten.

Het streven om  geldautomaten in Nederland verspreid, zodat iedereen eenvoudig toegang heeft tot een geldautomaat, aan te bieden lijkt te slagen.

De rol van nieuwe software

De geldmaat automaten werken met nieuwe software, wat er voor zorgt ervoor dat er kan worden gecommuniceerd met verschillende banken. Voorheen was het zo, dat indien je geld opnam bij een bank die niet de jouwe was, dat je dan slechts een beperkt bedrag kon opnemen. 

Ook was bijvoorbeeld saldo informatie niet altijd beschikbaar. 

Geldmaat software

De software die nu gebruikt wordt zorgt ervoor dat dit niet langere het geval is.

Internetbanken

Internetbanken hebben zelf geen geldautomaten. Wel kan je terecht bij de geldmaat om geld op te nemen. Eigenlijk profiteren deze internetbanken dus van hetgeen de ABN AMRO, ING en Rabobank voor elkaar hebben gekregen.

Dit zorgt er wel voor dat je met een bankpas van een internetbank zoals de N26 of bunq, slechts beperkt gratis kunt pinnen. Er zullen aan deze banken kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van de geldmaat. Dit is mijn inziens terecht. De automaten van geldmaat kosten de banken geld, dus andere gebruikers dienen hiervoor te betalen.

De toekomst

We betalen steeds minder met contant geld. Dit zal in de toekomst alleen nog maar minder worden. De manieren waarop je kan betalen worden steeds uitgebreider. 

In Nederland is betalen met de mobiele telefoon nog niet zo heel erg populair. In andere landen zie je dit al veel meer gebeuren. Het is echter een kwestie van tijd, dat ook in Nederland betalen met de telefoon of smartwatch de standaard zal worden.

Het enige wat je dan eigenlijk nog nodig hebt is een mobiele telefoon. Want naast de mogelijkheid om te betalen, kan je tegenwoordig ook al jouw klantenpassen opslaan op de telefoon. 

Wat de verre toekomst gaat brengen is nog ongewis. Misschien betaald over 20 jaar iedereen wel met cryptocurrencies zoals de Bitcoin. In dat geval heb je helemaal geen geldautomaten meer nodig.

One thought on “Geldmaat

  • september 27, 2021 at 12:06 pm
    Permalink

    Geld maat een regelrechte ramp. Probeer al 4 dagen te storten. Automaat vol. Dus je kunt geen kant uit. In de hele regio niet. Schande gewoon.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *