Geld vastzetten

Geld vastzetten

Is geld vastzetten voor een langere periode een goed idee? Of kan je beter kiezen voor een variabele rente en wachten tot de rente gaat stijgen?

Voordelen en nadelen van vastzetten van geld

Er zijn zowel nadelen als voordelen verbonden aan het vastzetten van geld. 

Het grote voordeel is dat je een hogere rente ontvangt. Bij een termijndeposito ontvang je een vaste rente voor de gehele looptijd. 

Het grote nadeel is dat je pas aan het einde van de looptijd weer vrij over het geld kunt beschikken. Zeker als je geld voor langere tijd vastzet. is dat een belangrijke overweging. Je kunt of het geld helemaal niet opnemen, of je verliest alle rente die is opgebouwd. Denk er daarom goed over na wat je kunt missen, voordat je geld voor een lange termijn vastzet.

Gaat de rente stijgen of dalen?

Een belangrijke afweging die je dient te maken alvorens een termijndeposito af te sluiten is de te ontwikkeling van de rente.

Omdat de rente voor de gehele looptijd vaststaat, zal je niet profiteren van een rentestijging. Aan de andere kant hoef je ook niet te vrezen voor een verdere rentedaling. In dat geval blijft de rente die je per maand ontvang gewoon gelijk.

Het is niet eenvoudig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of de rente gaat stijgen. Laten we daarom eens kijken naar de opinies van verschillende experts.

Geld vastzetten rente ontwikkeling

De visie van het NRC

In een artikel op de website van het NRC komt Jeroen Wolfsen aan bod. Hij verwacht geen stijging van de spaarrente op de korte termijn. Hij geeft hierbij aan, dat de spaarrente wordt gebaseerd op de rentetarieven van de centrale banken. Deze centrale banken zullen volgens hem de rente voorlopig laag houden. Dit om de economie te ondersteunen.

In zijn opinie is geld vastzetten op dit moment niet echt verstandig. Hetgeen je dit oplevert weegt in zijn opinie niet op tegen de flexibiliteit die je hiervoor dient op te geven.

Zijn algemene opinie is over het algemeen dat sparen met de huidige lage rente weinig zinvol is. De inflatie en de vermogensbelasting zorgen ervoor dat spaargeld elk jaar minder waard wordt. Beleggen wordt dan ook gezien als een betere optie.

De visie van Trouw

Op de website van Trouw is de visie van macro-econoom Bert Colijn van het  ING Economisch bureau terug te lezen. Ook hij ziet op korte termijn de rente niet stijgen. 

Hij heeft het over een periode van wel vijf tot twintig jaar, voordat de sparen weer enigszins lonend is. Naast het economische aspect, wat alle economen wel onderschrijven, haalt hij ook het demografische aspect aan. 

Het is een gegeven dat ouderen meer sparen dan jongeren. Door de vergrijzing wordt er hierdoor meer gespaard. En uiteindelijke is de rente ook een gevolg van vraag en aanbod. De ouderen zorgen er min of meer voor dat er sprake is van een groot aanbod aan spaargeld.

Ouderen sparen

Hij spreekt zich niet uit of geld vastzetten op dit moment verstandig is. Echter, als je zijn zienswijze beoordeeld, waarbij hij er vanuit gaat dat het zeker nog jaren zal duren voordat de rente echt gaat stijgen, zou geld vastzetten vanuit deze optiek, voor een niet al te lange periode, zinvol kunnen zijn. Hierbij zou je dan kunnen denken aan termijnen van 1 - 2 jaar.

Onze opinie

Wij zijn het eens met de economen dat het niet te verwachten valt dat de rente op korte termijn zal gaan stijgen. Er is min of meer al aangegeven door de centrale banken dat de strategie om de rente laag te houden minimaal tot maart 2022 zal worden voortgezet.

Geld vastzetten voor een lange termijn van bijvoorbeeld 5 jaar zouden wij persoonlijke niet zo snel doen. Een kortere periode, van bijvoorbeeld een jaar, zou wel het overwegen waard kunnen zijn.

Via Raisin is het bijvoorbeeld mogelijk om een termijndeposito van een  jaar af te sluiten en daarmee een rente van 0,6% te ontvangen. Besluit je jouw geld toch langer vast te zetten, dan kan je met een termijndeposito van 3 jaar een rente van 1% ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie