Geld overmaken naar Roemenië

Geld overmaken naar roemenië

Roemenië behoort tot de SEPA zone. Daarom zou je misschien denken dat geld overmaken naar Roemenië gratis is. Helaas is dit niet het geval. Tenminste, als de ontvanger geen bankrekening in euro`s heeft.

Geld overmaken naar het buitenland is alleen gratis, indien het land waar je geld naar overmaakt tot de SEPA zone behoort en dat je bovendien in euro`s betaald. Roemenië behoort niet tot de eurozone, waardoor aan het tweede criteria niet wordt voldaan.

Dubbele kosten

Verkijk je niet op de kosten. Naast het bedrag wat als vaste kosten in rekening wordt gebracht, krijg je ook te maken met een wisselkoersverlies. De bank zal namelijk de verkoopkoers voor de valuta in rekening brengen. 

Deze koers is lager dan de aankoopkoers en middenkoers. Dus naast de transactiekosten die de bank in rekening brengt, zal de bank ook winst maken op de gehanteerde wisselkoers voor de vreemde valuta.

Geld ontvangen uit Roemenië

Ontvang je geld vanuit Roemenië, en vindt de betaling plaats in Roemeense Leu? Ook dan zal je kosten dienen te betalen.

Je zal ook hier transactiekosten dienen te betalen en zullen er ook wisselkoers kosten in rekening worden gebracht.

Een vreemde valutarekening gebruiken

Indien je regelmatig banktransacties uitvoert met Roemenië, dan is het openen van een vreemde valutarekening een goed idee.

Geld ontvangen vanuit Roemenië

Je kan bij zowel Wise als ook Wirex een gratis multi currency rekening openen. Bij Wise kan je dan gewoon een bankrekening aanhouden in de Roemeense Leu. Op die manier ben je voorgoed verlost van de hoge transactiekosten en wisselkoersverliezen.

Een geldtransfer service gebruiken

Heb je slechts bij uitzondering te maken met een banktransactie met Roemenië? Dan kan je via een geldtransfer service eenvoudig veel geld besparen. Niet alleen zijn de transactiekosten veel lager, ook de wisselkoers is veel voordeliger.

Indien je 100€ overmaakt naar een Roemeense bankrekening, dan zal via de Rabobank de ontvanger 452,82 RON ontvangen. Dit is ongeveer hetzelfde bedrag bij de ABN AMRO. Ter vergelijking, hieronder de bedragen die worden ontvangen als je geld gaat overmaken via een geldtransfer service:

Bij het gebruik van een money transfer service betaal je het bedrag op een lokale bankrekening. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden. Je hebt vaak ook de mogelijkheid om per creditcard te betalen. In dat geval zal er wel een kleine toeslag worden berekend. Dit zijn de kosten die de creditcardmaatschappij in rekening brengt.

Geld contant laten ophalen of laten bezorgen

Naast dat je via een geldtransfer service goedkoper uit bent, heb je ook meer mogelijkheden met betrekking tot de uitbetaling van het bedrag. Zo is het vaak ook mogelijk om het geld contant te laten ophalen. Bij sommige aanbieders is het nu zelfs mogelijk dat het geld wordt afgeleverd op het woonadres van de ontvanger.

Ook kan je het laten bijschrijven op het saldo van een mobiele telefoon. Bij een bank kan je het geld alleen laten storten op een bankrekening. Dit is bij het gebruik van een geldtransfer service uiteraard ook gewoon mogelijk.

Hoe lang is de verwerkingstijd?

Als je geld via de bank overmaakt, dan hangt het van de ontvangende bank af, hoe snel dit geld wordt bijgeschreven. Inmiddels zijn er verschillende banken in Roemenië die gebruik maken instant payments, waardoor het bedrag bijna direct wordt bijgeschreven. De banken die hiervan gebruik maken zijn:

  • Banca Transilvania
  • CEC Bank
  • Libra Internet Bank 
  • Banca Comercială Română
  • Vista Bank

Bron: economedia.ro

Indien de ontvangende bank geen gebruik maakt van instant payments, dan zal het een aantal werkdagen duren, voordat het geld wordt bijgeschreven. 

Bij een geldtransfer service heb je zelf de keuze. Indien je wilt dat het bedrag direct bij de ontvanger arriveert, dan betaal je een kleine toeslag. Indien dit niet noodzakelijk is, dan kan je kiezen voor de goedkoopste optie. In dat geval zal het ook 1 of 2 werkdagen duren, voordat het geld wordt ontvangen.

Is een money transfer service veilig?

Alle genoemde money transfer services op deze pagina hebben hun sporen verdiend. Ook zijn er talloze recensies terug te vinden, waaruit blijkt dat het om betrouwbare bedrijven gaat. 

Uiteraard kan het altijd een keer mis gaan, maar dat is hetzelfde bij een bank. Uit ervaring durf ik wel te stellen, dat de kans dat er iets misgaat bij een bankoverschrijving groter is, dan via een money transfer service. Wel dien je er uiteraard zelf goed op te letten dat je alle gegevens goed invult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59