Wise

Wise was voorheen bekend onder de naam Transferwise. Deze onderneming biedt mensen de mogelijkheid om goedkoop geld over te maken naar het buitenland. 

Door gebruik te maken van hun app of website ben je veel goedkoper uit, dan dat je bijvoorbeeld geld overmaakt via banken zoals de ING of Rabobank. 

Je kan tot wel 7 keer goedkoper uit zijn. Dus waarom zou je dat niet doen?

Wise money transfer service

Hoe werkt Wise?

Wat ons aanspreekt is de eenvoud. Wat zij simpelweg doen, is het aanhouden van bankrekeningen in inmiddels heel veel landen. 

Deze bankrekeningen gebruiken zij om diegene die geld wil overmaken te laten betalen op een bankrekening in het land waar deze persoon zich bevindt. De uitbetaling vindt dan plaats van een bankrekening in het land van de ontvanger.

Een voorbeeld

Stel dat je geld wilt overmaken naar Amerika. In dat geval stort je het euro bedrag op de bankrekening van Wise in Nederland. Zij zorgen er dan voor dat de ontvanger van het geld het dollar bedrag krijgt uitgekeerd van hun bankrekening in Amerika. 

Hiervoor maken zij gebruik van geautomatiseerd systeem, wat de omrekening verzorgt en de verschillende transacties uitvoert

Hoeveel geld kan je besparen?

Laten we eens een voorbeeld bekijken. Stel dat je  100 euro gaat overmaken naar iemand in Amerika. In onderstaande tabel kan je zien hoeveel Dollars de ontvanger op zijn of haar bankrekening krijgt gestort. Let vooral op de verschillen tussen de verschillende methoden:

Betaling via:Dollar bedrag ontvangen:% minder
Wise$119,69 
KNAB$84,7929,2%
ABN AMRO$96,9019,0%
Rabobank$102,6914,2%
ING$106,5910,9%
SNS$109,028,9%
PayPal$111,696,7%

Wat heb je nodig om een betaling uit te voeren?

De eerste keer dien je een account aan te maken. Dit kost je slechts een paar minuten. Nadat je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, heb je de volgende gegevens nodig om een betaling uit te voeren:

  • Naam en adres van de ontvanger van het geld
  • De bankgegevens van de ontvanger van het geld

Nadat je deze gegevens hebt ingevoerd, kan je eenvoudig via Ideal het bedrag dat je dient te betalen overmaken naar Wise.

Binnen een paar minuten heb je jezelf geregistreerd bij Wise. Daarna kan je tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland dan dat je tot nu toe was gewend.

Geld overmaken buitenland >>

Ervaringen van gebruikers

Op Trustpilot zijn er maar liefst een kleine 120.000 reviews achtergelaten. De gemiddelde score is maar liefst 4.6 van de maximale score van 5. Dit is een uitzonderlijk hoge score. 

Er zijn maar weinig bedrijven in de financiële sector die een dergelijke goede score behalen. Als je dit afzet tegen scores van de grote banken, die door de regel niet veel hoger dan een 2 scoren, of zelfs nog lager, dan zegt dit veel over wat gebruikers vinden van deze money transfer service.

Wij kunnen ons zelf geheel aansluiten bij deze positieve ervaringen. Sinds wij Wise gebruiken voor een buitenlandse betaling hebben we nooit meer gebruik gemaakt van een bank. 

Hoe lang duurt het voordat het geld is overgemaakt?

Geld overmaken gaat razendsnel. Hoe lang het precies duurt is echter niet exact aan te geven. Zo kan dit verschillen van land tot land. Daarnaast heb je zelf ook de optie om te kiezen voor een fast transfer of een low cost transfer.

De belofte van Wise is dat het maximaal 2 dagen duurt voordat het geld op de rekening van de ontvanger staat. In de praktijk gaat dit echter bijna altijd veel sneller. In veruit de meeste gevallen kan de ontvanger sneller over het geld beschikken dan dat je een overboeking uitvoert via een van de bekende banken.

Het is dus niet alleen vele malen goedkoper, het gaat ook nog eens sneller.

Wise duur betaling

Is Wise betrouwbaar?

Het bedrijf Transferwise is begin 2011 opgericht. In 2014 heeft het bedrijf een grote groei doorgemaakt. Dit was het gevolg van het feit dat Richard Branson investeerde in deze onderneming. Dit zorgde naast veel aandacht in de pers voor veel vertrouwen in de onderneming.

Op het moment maken 10 miljoen klanten gebruik van deze mogelijkheid om betalingen naar het buitenland goedkoop uit te voeren. Het maandelijkse bedrag dat deze klanten overmaken ligt inmiddels rond de 6 miljard euro. De bankkosten die deze klanten hiermee uitsparen bedragen zo rond de 100 miljoen euro. En dat elke maand weer.

Deze volumes geven wel aan dat het om een professioneel en betrouwbaar bedrijf gaat. 

Oprichters van de onderneming

De oprichters van Wise zijn Kristo Käärmann en Taavet Hinrikus. Dit zijn twee Estse ondernemers. Doordat zij zelf continu te maken hadden met de hoge kosten van het geld overmaken naar een ander land, zijn zij Transferwise begonnen. 

In onze opinie een briljante zet. Niet alleen voor henzelf maar ook voor de mensen die gebruik maken van Wise. Geld overmaken naar het buitenland is hierdoor veel goedkoper geworden.

De aanstaande beursgang

De onderneming is van plan om binnenkort een beursnotering aan te vragen. De waardering bij deze beursgang zal tussen de 6 en 7 miljard dollar komen te liggen.

De geplande beursgang geeft nogmaals de betrouwbaarheid aan van deze onderneming aan.

Om tot een dergelijke waardering te komen dient er sprake te zijn van een sterke en betrouwbare onderneming. Daarnaast wordt de beursgang begeleid door Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Deze banken zullen nooit hun reputatie op het spel zetten.

IPO

Samenwerking met banken

Inmiddels werkt Wise samen met meer dan 10 banken. Op die manier bieden zij klanten van deze banken de mogelijkheid om veel geld te besparen bij het uitvoeren van het internationale betalingsverkeer.

Het zijn met name de internetbanken die hiervan gebruik maken. Voorbeelden hiervan zijn bunq en ook de Duitse N26 bank. Indien je een bankrekening hebt bij een van deze banken, dan maak je automatisch gebruik van Wise. Daarnaast is een bankrekening gratis bij de N26. Waar andere banken hun tarieven verhogen, is deze bankrekening nog steeds gratis.

Multi-currency account openen

Er bestaat nu ook de mogelijkheid om een multi-currency account te openen. Hierdoor krijg je direct toegang tot 56 verschillende valuta. Op die manier kan je altijd geld ontvangen en betalen in een lokale valuta. 

Doe je bijvoorbeeld een pin betaling in Amerika, dan betaal je in Amerikaanse dollars. Voor de omrekening van Euro`s naar Amerikaanse dollars, wordt de echte wisselkoers gebruikt. Dus geen hoge wisselkoersopslagen meer. Pinnen in het buitenland wordt op deze manier een stuk goedkoper.

Het openen van een multi currency-rekening is geheel gratis. Alleen indien je ook een betaalpas wilt ontvangen wordt er eenmalig een bedrag van 5 Britse Ponden in rekening gebracht.

Multi currency account

Je ontvangt bovendien een Europees IBAN nummer, zodat je eenvoudig en snel kunt betalen en geld ontvangen.

Zijn er ook nadelen van het gebruik van Wise?

Het enige nadeel in onze opinie is dat er geen Nederlandstalige website beschikbaar is. Hopelijk komt dit nog in de toekomst. Daarentegen is het gebruik dermate eenvoudig dat het volstrekt begrijpbaar is, zelfs als jouw kennis van de Engelse, Duitse of Franse taal beperkt is. Het spreekt helemaal voor zichzelf.

De eerste keer dat je gebruik  maakt van Wise dien je een account aan te maken. Dit neemt een paar minuten in beslag. Een volgende keer kost het via deze money transfer service geld overmaken, je niet meer tijd dan dat je dit via de bank doet. Open je een multi-currency account dan wordt het allemaal nog simpeler en sneller.

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59