OFX Money Transfer

OFX Money Transfer is nog relatief onbekend in Nederland. Hier komt in mijn opinie echter snel verandering in. Zij richten zich nu ook op Nederland, om ook in ons land hun services aan te bieden.

Wie of wat is OFX Money Transfer?

Via OFX is het mogelijk, om in meer dan 50 verschillende valuta betalingen uit te voeren. Betalingen zijn mogelijk naar 190 verschillende landen. De kosten die zij hiervoor in rekening brengen, zijn significant lager dan dat je dit bij een institutionele bank gewend bent.

Vastleggen van wisselkoersen

Dien je in de toekomst een betaling uit te voeren? Dan kan je nu alvast de koers voor deze betaling vastleggen. Dit kan je zelfs tot 12 maanden vooruit doen.

Bij kleine bedragen is dit niet zo relevant. Bij grotere bedragen kan dit echter wel erg zinvol zijn. Stel, je hebt een huis gekocht dat je dient te betalen in Amerikaanse dollars, waarbij de overdracht pas over een maand of 6 plaatsvindt. 

Dan wil je wel weten wat je uiteindelijk in euro`s kwijt bent. Stel dat de koers van de USD opeens met 10% stijgt, tussen het tekenen van het koopcontract en de overdracht. Dan is jouw huis opeens 10% duurder. Door alvast de koers vast te leggen voor de betaling die je dient uit te voeren, sluit je dit risico uit.

Maar ook als je regelmatig een bedrag in een vreemde valuta dient over te maken, dan kan je door het vastleggen van de wisselkoers alvast vooruit weten hoeveel je dit in totaal aan euro`s gaat kosten.

Dit is een handige feature, die ik tot op heden nog niet bij andere money transfer services ben tegengekomen. 

Vreemde valuta rekening als alternatief

Wel zou je bijvoorbeeld bij Wise een vreemde valuta rekening kunnen openen en op die rekening alvast het dollar bedrag storten. Het nadeel is dan wel, dat Wise geen dekking biedt vanuit het depositogarantiestelsel. Mocht er in de tussentijd onverhoopt iets misgaan bij Wise, dan bestaat er een kans dat je jouw geld kwijt bent. 

OFXpert

Wat OFX money transfer onderscheidt van andere money transfer services, is de klantenservice die zij bieden.

Er is 24/7 telefonische hulp beschikbaar. Je kunt dus altijd met jouw vragen bij hen terecht.

Mocht er onverhoopt een keer iets misgaan, of zit je met een dringende vraag, dan kan je dus altijd bij het bedrijf terecht. Bij andere money transfer services is dit niet altijd het geval.

Op dit moment is er nog geen Nederlandstalige klantenservice beschikbaar. Je zal jouw vragen dus in het Engels of eventueel Duits of Frans dienen te stellen.

OFXpert

Geld overmaken via OFX

Een geldtransfer uitvoeren via OFX vertoont veel gelijkenissen met andere money transfer services, zoals Wise, Currencyfair of XE. Zij maken ook gebruik van lokale bankrekeningen, om op die manier de hoge kosten van een internationale betaling te beperken.

Naarmate het bedrag dat je gaat overmaken hoger wordt, zal je een betere wisselkoers ontvangen. Met name voor het overmaken van grote bedragen is OFX dan ook uitermate geschikt. 

In de praktijk blijkt het dan ook, dat er veel van deze service gebruik wordt gemaakt, bij grotere transactiebedragen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een vakantiehuis in het buitenland.

Voor zowel particuliere als zakelijke klanten

OFX money transfer kan zowel gebruikt worden voor particuliere betalingen als ook voor zakelijke betalingen. Vooral voor mensen die online verkopen en dat in verschillende valuta, bieden zij interessante mogelijkheden. Zo kan je rekeningen aanhouden in verschillende vreemde valuta, zodat je niet tegen koersverliezen aanloopt.

Vervolgens kan je ook koers alerts instellen, zodat op het moment dat de door jouw gewenste koers wordt bereikt, dat dan de saldo`s naar jouw euro rekening worden overgemaakt.

Beursgenoteerd bedrijf

OFX is een Australische onderneming en is genoteerd op de Australian Stock Exchange (ASX). Hierdoor staat het bedrijf onder strenge toezicht van de Australische toezichthouder.

Dit biedt in mijn ogen extra zekerheid. Het bedrijf is verplicht om jaarrekeningen te publiceren, welke dienen te worden goedgekeurd door accountants.