Currencyfair

Currencyfair is een vertrouwde naam op het gebied van versturen van geld. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 150.000 klanten die gebruik maken van Currencyfair.

Hoe werkt het?

Eigenlijk werkt het systeem erg simpel. Op de website of via de currencyfair app, vul je achtereenvolgende volgende gegevens in.

Currencyfair werkwijze

Indien je alle stappen hebt doorlopen, dan zal de transactie worden uitgevoerd. Hoe lang het duurt voordat het geld is bijgeschreven, hangt af van de bestemming. Bij de meest gangbare valuta wordt het bedrag nog dezelfde dag bijgeschreven.

Afhankelijk van de methode die je kiest om het verschuldigde bedrag aan currencyfair over te maken, kan het wel één of twee werkdagen duren, voordat het geld bij hen is bijgeschreven. Pas op het moment dat zij het geld hebben ontvangen, zal het geld worden uitbetaald aan de ontvanger. 

Wat zijn de kosten die je dient te betalen?

De kosten zijn erg laag. Op deze manier geld overmaken naar het buitenland is tot wel 8 keer goedkoper dan via een bank. De transactiekosten zijn lager en de wisselkoers is beter.

Als je vandaag bijvoorbeeld 100 euro overmaakt naar een bankrekening in Amerika, dan wordt dit uitgevoerd tegen een koers van $1,1245 en betaal je $4 voor de transactiekosten. 

Op de valutamarkt is de koers van de USD gisteren gesloten op $1,1273. De koers die je op dit moment ontvangt bij de ABN AMRO bedraagt $1,1191. Daarnaast wordt er een bedrag van 9€ in rekening gebracht als vaste transactiekosten. Dit is ongeveer 2,5 keer hetgeen currencyfair in rekening brengt. Daarnaast is de wisselkoers voordeliger. Ook is dit veel lager dan de GWK transactiekosten.

Geld ontvangen vanuit het buitenland

Er is sinds kort ook een multi currency rekening beschikbaar. Dit maakt het ook mogelijk om goedkoop geld uit het buitenland te ontvangen. Door het geld in de buitenlandse valuta aan te houden, leidt je bovendien geen wisselkoersverliezen. Wel loop je in dat geval een valutarisico. Wanneer de valutakoers daalt, dan zal er in euro`s minder overblijven.

Bij het ontvangen van vreemde valuta is er alleen sprake van een flat fee van 3€. Daarnaast is er geen sprake van maandelijkse kosten.

Toenemende concurrentie

Er is sprake van alsmaar toenemende concurrentie op het gebied van geldtransfers. Dit zorgt ervoor dat de kosten laag zijn en ook blijven. Indien de kosten zouden worden verhoogd, dan kan je simpelweg gebruik maken van een andere geldtransfer service. Dit alles toont het belang van gezonde concurrentie binnen een economie aan.

Andere bedrijven die soortgelijke diensten aanbieden zijn bijvoorbeeld:

Peer to peer marketplace

Wat Currencyfair onderscheidt van andere aanbieders zoals Remitly, XE en Wise is dat het om een peer to peer marketplace gaat. Het peer to peer aspect komt naar voren bij de currency exchange op de website. Je kunt daar als particulier jouw vreemde valuta verkopen aan een andere gebruiker van het platform. Hierdoor kan je dus vreemde valuta verkopen  zonder tussenkomst van een bank.

Koers alert

Indien je op zoek bent naar een bepaalde valuta, maar je hebt deze niet dringend nodig, dan kan je ook een koers alert instellen. Je kunt dan aangeven naar welke exchange rate je op zoek bent. 

Op het moment dat de valuta beschikbaar komt tegen de door jou ingestelde koers, dan krijg je automatisch een bericht en kan je overgaan tot aankoop van de valuta. 

Beschikbare landen en valuta

Sending money is mogelijk naar ruim 150 verschillende landen. Geld versturen is mogelijk in 20 verschillende valuta. Dat is op zich enigszins beperkt. De volgende valuta`s zijn beschikbaar:

Australische Dollar - AUD
Amerikaanse Dollar - USD
Britse Pond -  GBP
UAE Dirham - AED
Zwitserse Frank - CHF
Canadese Dollar - CAD
Hong Kong Dollar - HKD

Tsjechische Kroon - CZK
Deense Kroon - DKK
Hongaarse Forint - HUF
Noorse Kroon - NOK
Poolse Zloty - PLN
Zweedse Kroon - SEK
Nieuw Zeelandse Dollar - NZD

Indonesische Rupiah - IDR
Indian Rupee - INR
Israëlische Shekel - ILS
Singaporese Dollar - SGD
Zuid Afrikaanse Rand - ZAR
Filipijnse Peso - PHP
Thaise Baht - THB

Waarvoor kan je geld overmaken?

Eigenlijk maakt het niet uit waarvoor je het geld wilt overmaken. Of je nu gewoon geld wilt sturen naar een vriend of familielid, een buitenlandse vakantie wilt betalen of je wilt een huis kopen in het buitenland.

Wel dien je er rekening mee te houden dat Currencyfair zich dient te houden aan de wetgeving op het gebied van terrorismefinanciering en witwassen. Wanneer je grote bedragen gaat overmaken, dan kan er worden gevraagd om documenten op te sturen die het doel van de transfer aantonen. 

Is het een betrouwbare onderneming?

Voordat je jouw geld toevertrouwd aan currencyfair, wil je uiteraard wel zeker weten dat het bedrijf betrouwbaar is.

Op zich is de onderneming nog niet zo heel erg oud. De oorsprong bevindt zich namelijk in 2009. In 2018 was er terug te lezen dat zij op dat moment al voor meer dan 7 miljard euro geld de wereld hebben overgestuurd.

Wie hebben geïnvesteerd in deze onderneming?

Via verschillende investeerders hebben zij 65,5 miljoen USD opgehaald. Ook heeft het bedrijf zelf inmiddels verschillende acquisities uitgevoerd. Zo is in 2021 Assembly overgenomen en hebben zij in 2019 Convoy payments overgenomen.

Er hebben inmiddels 8 investeringsfondsen een investering gedaan in het bedrijf. Dit zijn:

Claret Capital partners
Octopus Ventures
Enterprise Ireland

Frontline Ventures
Proxy Ventures
Channel 4 ventures

Cultivation Capital
Mohen Ventures

Goedkoop geld overmaken >>

Vergunningen

Het bedrijf bezit vergunningen in verschillende landen, van waaruit zij opereren. Dit zijn Ierland en Australië. Hierdoor staat het bedrijf onder meer onder toezicht van de Central Bank of Ireland. Kantoren zijn in meer landen te vinden, onder meer in Singapore en Hong Kong. 

Maatregelen om het geld van de klanten te beschermen

Het allerbelangrijkste is dat het geld van de klanten veilig is. Er is dan ook een uitgebreide set van maatregelen om het versturen van geld zo veilig mogelijk te maken. Dit zijn ondermeer:

  • Gebruik van Two-Factor Authentication
  • 256-bit encryption via SSL via VeriSign, zodat je veilig met de website kunt communiceren
  • Een datacenter dat 24 uur per dag beveiligd wordt en waarbij er bij de toegang tot de servers wordt gewerkt met biometrische beveiliging.
  • Het volgen van strikte procedures om data te beveiligen

Daarnaast zijn zij verplicht om het geld van klanten strikt gescheiden te houden van de gelden van de onderneming zelf. Hierdoor kan het geld van klanten niet worden gebruikt voor de bedrijfsvoering. Daarnaast kunnen eventuele schuldeisers dit geld ook niet opeisen.

Wat zeggen klanten over Currencyfair?

Er is een behoorlijk aantal reviews op Trustpilot beschikbaar. Bijna 5500 op dit moment. Gemiddeld waarderen klanten het bedrijf met een 4.6 van de maximale score van 5.

Wat je bijvoorbeeld terug kunt lezen is het volgende:

Excellent customer service team

Bank beating fees 

Indeed 8x cheaper than my bank

Transfer money overseas is easy and cheap

I love the low conversion fees

Best international money transfers

Safe and secure 

Using currency fair paying tuition fees saves me money

The money arrived fast in my bank account