Geld overmaken naar het buitenland

Het overmaken van geld naar het buitenland is vaak een dure aangelegenheid. Zeker indien je slechts een klein bedrag dient over te maken, dan gaat het procentueel om erg hoge kosten. 

Geld overmaken binnen het SEPA gebied in EURO

De introductie van SEPA en IBAN heeft ertoe geleid dat voor particuliere rekeninghouders betalingen en ontvangsten binnen de SEPA zone gratis zijn. Voor zakelijke rekeninghouders is dit niet het geval.

Bij een zakelijke bankrekening dien je voor elke ontvangst en betaling apart te betalen. 

Wel zijn er hier een aantal banken zoals KNAB hiervan een voorbeeld is, dat een aantal betalingen en ontvangsten inbegrepen is bij de maandelijkse kosten die je dient te betalen.

Geld overmaken naar het buitenland sepa

Overboekingen binnen SEPA in een vreemde valuta

Het gratis zijn van overboekingen binnen de SEPA zone is echter wel beperkt. Maak je geld geld over naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk in Britse Ponden, dan worden dezelfde kosten gehanteerd als voor een overboeking naar een niet SEPA land. 

Betalen en geld ontvangen van buiten de SEPA zone

Dien je een betaling uit te voeren naar een bank buiten de SEPA zone, dan wordt het een heel ander verhaal. In dat geval worden er kosten in rekening gebracht. Naast een standaard tarief dat er in rekening wordt gebracht, wordt er ook gewerkt met een opslag op de wisselkoers. 

Betalingen door traditionele Nederlandse banken zoals de ABN AMRO, Rabobank, ING en SNS worden niet afgehandeld tegen de officiële middenkoers. Op deze middenkoers wordt namelijk een toeslag toegepast. Dit zijn extra kosten bovenop de vaste transactiekosten.

> Direct online regelen
> Voordelige middenkoers
> Bespaar tot 75%

> Geld direct overgemaakt
> Gebruik van de middenkoers
> Binnen paar minuten geregeld

> Aantrekkelijke wisselkoers
> Zeer goed gewaardeerd op Trustpilot
> Geld snel bij de ontvanger

> P2P valuta kopen en verkopen
> Gratis vreemde valutarekening
> Aantrekkelijke wisselkoersen

> In bezit van een Nederlandse vergunning
> Eerste 2 overboekingen gratis
> One hour transfers mogelijk

> Lage transactiekosten
> Geld binnen 30 minuten bijgeschreven
> Uitgebreid landennetwerk

Ook als ontvanger dien je te betalen

Naast dat je voor betalingen buiten de SEPA zone dient te betalen, worden er door de eigen bank van de ontvanger ook kosten in rekening gebracht. Er is  hier dus eigenlijk sprake van het bereken van dubbele kosten.

In mijn opinie is dit een vreemde gang van zaken. Op het gebied van bijvoorbeeld verzekeringen is er duidelijk vastgelegd dat er geen sprake mag zijn van het doorbereken van kosten aan de klant. Dit om te voorkomen dat er sprake is van een dubbele beloning. 

Ook interessant hier is een recente rechtszaak tegen AIRBNB. Bij AIRBNB was het zo dat zowel de huurder als verhuurder een vergoeding diende te betalen aan AIRBNB. Dit is als onrechtmatig beschouwd. Echter, ga je geld overmaken naar het buitenland, dan is er ook sprake van dubbele kosten.

Hoeveel kost het overmaken van geld naar buiten de SEPA zone?

Om inzicht te geven in hoeveel het je kost om bijvoorbeeld een bedrag van 250 euro over te maken via verschillende banken naar een ontvanger buiten de SEPA zone, het onderstaande overzicht. 

BankTransactiekostenWisselkoersopslagKosten overboeking 250€
ABN AMRO100,8%€ 12,00
Rabobank71,1%€ 9,84
ING61,2%€ 8,90
SNS51,2%€ 7,93
KNAB150,9%€ 17,26
ASN151,2%€ 17,93

Zorg dat je alle gegevens juist en volledig invult

Maak je onverhoopt een fout bij het invullen van de gegevens van de ontvanger of bij het invoeren van de buitenlandse rekening, dan worden hier hoge kosten voor in rekening gebracht. 

Dit geldt ook indien je iets vergeet in te vullen. Zo brengt de ABN AMRO 20€ in rekening indien een aanvraag voor een betaling niet volledig is ingevuld. Wil je navraag doen van een betaling naar een land buiten de SEPA zone, dan wordt hiervoor 25€ in rekening gebracht.

Een navraag doen is erg kostbaar

Vooral de kosten voor een navraag zijn in mijn ogen redelijk absurd. Stel je voert een betaling uit maar het geld komt niet aan op de rekening van de ontvanger. In dat geval is de kans groot dat er iets is misgegaan bij of de betalende bank of de ontvangende bank. Om uit te zoeken wat zij fout hebben gedaan dien je als klant te betalen. 

Goedkopere opties om  geld over te boeken naar het buitenland

Tegenwoordig ben je niet langer aangewezen op jouw bank om geld over te maken naar het buitenland. De komst van Transferwise heeft op dit gebied veel veranderd. Omdat Transferwise vanaf het begin erg succesvol was, zijn er inmiddels de nodige aanbieders van soortgelijke diensten. Inmiddels bestaat er zelfs een vergelijkingssite waarop je de tarieven van aanbieders op het gebied van betalen in vreemde valuta met elkaar kan vergelijken.

Hoe werkt geld overmaken via Transferwise?

Geld overmaken naar het buitenland via Transferwise is erg eenvoudig. Je kan een transactie simpelweg uitvoeren via hun website.

Hierbij betaal je het over te maken bedrag in euro`s aan Transferwise. 

Zij betalen vervolgens het bijbehorende bedrag in vreemde valuta uit aan de beoogde ontvanger. Dit doen zij dan van hun bankrekening in het land van de ontvanger. Wat zij simpelweg doen is het euro bedrag omrekenen in de vreemde valuta en vervolgens dit bedrag uitbetalen van een lokale bankrekening.

Geld overboeken via Transferwise

Er wordt dus geen geld de grenzen overgestuurd. Op onze website zal je dan ook terugvinden dat wij erg gecharmeerd zijn van Transferwise.

Dit is in onze opinie een erg simpele maar zeer effectieve manier om geld overboeken naar een niet SEPA land en op die manier geld overboeken vele malen goedkoper te maken. Een overboeking van 250€ naar een bankrekening in de Verenigde Staten kost je via Transferwise slechts 2,38€. Dit is 80% minder dan de kosten die je via de ABN AMRO zou betalen.

Welke gegevens dien je in te vullen bij een betaling?

Bij het uitvoeren van een betaling dien je slechts een beperkt aantal gegevens in te vullen. Deze gegevens zijn grotendeels gelijk aan hetgeen je gewend bent bij het invoeren van een  betaling via een bank. 

Denk hierbij aan de naam van de ontvangers en de gegevens van zijn bankrekening. Daarnaast dien je ook een e mailadres op te geven. Dit omdat je vervolgens per e mail op de hoogte wordt gehouden van de voortgang.

Nieuwe concurrenten voor Transferwise

Omdat deze methode zo simpel maar daarentegen zeer kostenbesparend is, zijn er inmiddels ook bedrijven zoals Currencyfair, Skrill, Azimo en Transfergo die dezelfde service aanbieden. Om toch snel te kunnen bekijken welke aanbieder het goedkoopst is, heeft Monito een vergelijkingswebsite opgezet. Via de website van Monito kan je eenvoudig alle aanbieders met elkaar vergelijken.

Goedkoop geld overmaken via een online bankrekening

Open je een online bankrekening bij een bank zoals de N26 of bunq, dan maak je automatisch gebruik van de diensten van Transferwise. Dit is namelijk als standaard functionaliteit ingebouwd in de app. Op die manier hoef je dus zelfs niet langer naar de website van Transferwise of een andere aanbieder te gaan om te besparen op de kosten van een overboeking in een andere valuta dan de EURO.

Aangezien het openen van een bankrekening bij de N26 gratis is, is dit in onze opinie al reden genoeg om een bankrekening te openen bij de N26. Voor een bankrekening bij bunq dien je wel te betalen. 

Maar indien je gemiddeld 1 overboeking in vreemde valuta per maand uitvoert heb je de kosten door de besparing op geld overmaken in vreemde valuta al dubbel en dwars terugverdiend. Sta je op het punt een nieuwe bankrekening te openen, dan is dit een belangrijk punt om mee te nemen bij de vergelijking van banken.

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59