Geld overmaken naar amerikaanse bankrekening

Geld overmaken naar amerikaanse bankrekening

Hoe kan je geld overmaken naar een Amerikaanse bankrekening? Er zijn verschillende mogelijkheden. Hierbij lopen de kosten van de verschillende mogelijkheden sterk uiteen. Wij hebben de mogelijkheden op een rij gezet, met daarbij een overzicht van de te verwachten kosten.

Wat heb je nodig om geld te sturen naar Amerika?

Amerika kent niet het IBAN systeem zoals wij dat inmiddels gewend zijn. In Amerika wordt gebruik gemaakt van een account number, of in het Nederlands een rekeningnummer. Bij geld overmaken naar de USA heb je dus andere gegevens nodig, dan gebruikelijk bij een overboeking binnen het SEPA gebied en een overboeking in euro.

Daarnaast heb je de 9 cijferige bank code nodig. Deze wordt wel routing number, Fedwire of afgekort ABA genoemd. Dit is iets wat we in Nederland niet gewoon zijn. Deze twee codes heb je nodig voor het geld overmaken naar een Amerikaanse bankrekening. Heb je deze niet? Vraag deze dan op, bij degene naar wie je geld in Amerika wilt overmaken.

Geld overmaken via de bank

Het grootste gedeelte van de mensen maakt nog steeds gebruik van hun bankrekening om geld naar de Verenigde Staten te sturen. Dit is echter een dure optie. De transactiekosten verschillen per bank en liggen tussen de 6€ en 11€. Vergeet hierbij niet dat ook de ontvanger dient te betalen. Geld overmaken naar het buitenland is dus niet goedkoop te noemen.

Je hebt de mogelijkheid, wanneer je een betaling uitvoert, om te kiezen tussen gedeelde kosten of dat jezelf voor alle kosten betaald. Indien je ervoor kiest om zelf al kosten op je te nemen, dan betaal je minimaal het dubbele van de hierboven genoemde kosten. 

Vaak wordt er dan door de eigen bank ook nog een opslag in rekening gebracht. Kies je bijvoorbeeld bij de ING om zelf al de kosten te betalen, dan bedragen de transactiekosten 15€. 

En zelfs dan is de kans groot, dat de bank van de ontvanger alsnog een bedrag in rekening brengt bij de ontvanger. Dit wordt de wiring fee genoemd.

De gehanteerde wisselkoers

Naast de transactiekosten is ook de wisselkoers nog van belang. Bij de ING wordt bij vreemde valuta de wisselkoers van Refinitiv gebruikt. Hierop wordt dan wel een toeslag van 0,85% toegepast. Maak je een bedrag van 10.000€ over, dan levert dit je een wisselkoersverlies van 85€ op.

Geld overmaken naar amerikaanse bankrekening wisselkoers

Gebruik maken van een money transfer service

Is geld overmaken naar een Amerikaanse bankrekening via een money transfer service voordeliger? Het antwoord is ja. Bij het geld overmaken naar Amerika, vallen de transactiekosten lager uit. Zeker bij kleinere bedragen. Daarnaast zal ook de wisselkoers voordeliger uitvallen. Dit is weer een voordeel wanneer je een grote bedrag gaat overmaken.

Onderstaand hebben we weergegeven hoeveel Amerikaanse dollars iemand ontvangt, wanneer je via verschillende money transfer services 1.000€ naar Amerika overmaakt.

Geld overboeken via een geldtransfer service kan je veel geld besparen. Dit geldt niet alleen voor geld overmaken naar een Amerikaanse bankrekening. Ook wanneer je bijvoorbeeld geld overmaakt naar het Verenigd Koninkrijk, kan je op deze manier veel geld besparen.

Flexibiliteit en snelle overboekingen

Naast de gunstige wisselkoers en de lagere transactiekosten, biedt het gebruik van een geldtransfer service nog andere voordelen. Er zijn meer mogelijkheden met betrekking tot het ontvangen van het overgemaakte bedrag. Zo is contant geld ophalen door de ontvanger tegenwoordig bij veel money transfer services ook een mogelijkheid.

Je hebt ook meer mogelijkheden met betrekking tot hoe snel het geld bij de ontvanger is. Voor een klein bedrag extra, is het zelfs mogelijk dat de ontvanger binnen enkele uren al over het geld kan beschikken.

Geld ontvangen uit Amerika

Ook voor het ontvangen van geld vanaf een Amerikaanse bankrekening betaal je kosten. Deze kosten zijn doorgaans gelijk aan de kosten, die in rekening worden gebracht wanneer je een betaling uitvoert. Daarnaast wordt er ook de wisselkoersopslag toegepast, waardoor je minder euro`s voor een dollar ontvangt, dan je zou verwachten.

Een oplossing hiervoor is om een multi currency rekening te openen bij Wise. Op die manier voorkom je de wisselkoersverliezen en bespaar je ook op de hoge transactiekosten.

Betalen in Amerika

Aan het betalen in Amerika zijn ook kosten verbonden. Bij het betalen in de VS wordt er ook een toeslag toegepast op de wisselkoers. Tegenwoordig zijn er ook meer en meer banken die een vast bedrag in rekening brengen. Dit is overigens slechts een klein bedrag. Zo rekent de ABN AMRO een  bedrag van 0,15€, bij het doen van een betaling in de VS.

Creditcardmaatschappijen rekenen ook een toeslag op de wisselkoers. Bij Visa en Mastercard bedraagt deze toeslag 1,2%. American Express rekent hiervoor 2%.

Amerikaanse valuta

De munteenheid van de Verenigde Staten van Amerika is de Amerikaanse dollar. Dit is nog steeds wereldwijd de meest geaccepteerde munt. Naast in Amerika kan je in veel landen terecht met Amerikaanse dollars. Zeker in landen met een instabiele munt ontvangen lokale ondernemers graag dollars, aangezien deze waardevaster zijn.

Bankbiljetten zijn beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59